Бої без права?

17.10.2014
Гарячi передвиборчі баталії розгорнулися у 95-му виборчому окрузі. Проти кандидата Ярослава Місяця, який балотується до Верховної Ради за підтримки Радикальної партії, конкуренти розгорнули брудну кампанію — із залякуванням, переслідуванням. А недавно прокуратура Ірпеня порушила проти Місяця кримінальну справу. Мета цих інтриг, переконані соратники пана Ярослава, — зняти з виборів кандидата, який має найбільший рейтинг.

«Кримінальна справа проти Ярослава повністю сфабрикована, — вважає керівник виборчого штабу кандидата в народні депутати Ярослава Місяця Марина Власюк. — Прокурор Ірпеня Мирослав Пацкан є інструментом у руках кандидатів від колишніх «регіоналів», які царюють у нашому районі не перший рік, зокрема Анатолія Федорука. Мер Бучі Федорук іде на вибори як самовисуванець, хоча всі добре знають, що він колишній «регіонал», активно співпрацює з прокурором Пацканом. Цей тандем робить усе для своєї «перемоги»: виставили на окрузі низку технічних кандидатів, а єдиного реального кандидата — Місяця — намагаються технічно прибрати з перегонів: порушили кримінальну справу і впродовж одного дня оголосили в розшук. Хоча такі дії потребують санкцій і районного, і обласного прокурора, адже Ярослав є депутатом міської ради. Усе вирішується в обхід закону, оскільки брат прокурора Пацкана — народний депутат від партії «УДАР» — балотується до Верховної Ради за списком Блоку Петра Порошенка».

Справу проти Місяця порушили після акції «Люстрація», яку біля прокуратури Ірпеня влаштували представники громадського об’єднання «Тризуб», «Правого сектору», низки інших громадських організацій. «Ярославу інкримінують захоплення прокуратури, хоча насправді це не так і є відеопідтвердження, — запевняє Марина Власюк. — Просто, Місяць — єдина людина в регіоні, яка особисто готова пройти люстрацію. Йому немає чого боятися. Ярослав працює в регіоні не перший день. На парламентських виборах 2012 року він переміг одіозного Петра Мельника, хоча за тим стояв потужний адмінресурс. Тоді команда Місяця зупиняла відверті випадки фальсифікації в окружній виборчій комісії. Тож нинішні конкуренти, які самі панічно бояться процедури очищення (люстрації), чітко усвідомлюють силу команди Ярослава».

«Того дня ми, активісти, прибули до Ірпінської прокуратури, аби зустрітися з її керівництвом, але двері були зачинені. Після того як ми влаштували імпровізований мітинг, нас запросили у зал, де з нами зустрівся заступник прокурора. Мирослава Пацкана там не було. Ми обговорили земельні питання Ірпінського регіону. Коли вийшли з прокуратури, поруч із будівлею стояли особи спортивної зовнішності, в народі їх називають «тітушки». Вони несподівано напали на журналістів, намагалися відібрати в них апаратуру. «Тітушки» стріляли з пістолетів, а міліція просто втекла. Я забрав кількох журналістів і заховав їх у своїй машині. Тож відеоматеріали цього беззаконня збереглися», — додає депутат Київської міської ради від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

Кампанію проти Місяця Марина Власюк називає тотальною війною. «Люди «спортивної зовнішності» вилучають агітаційні матеріали — виривають просто з рук агітаторів, забирають iз машин — і все це на очах у правоохоронців. Біля штабу кандидата постійно чергують «тітушки», стежать за машинами, які під’їжджають до штабу. Біля будинку Ярослава стоїть цілодобова охорона — «наружка», відтак його сім’я, діти не можуть жити вдома. Міліція всі ці випадки фіксує, але не реагує, бо міліціонери — люди підневільні, всі бояться прокурора».

Сам Ярослав Місяць, за iнформацiєю Марини Власюк, перебуває в зоні АТО. Правозахисник і його адвокат Віктор Смалій додає: спершу конкуренти намагалися «домовитися» з партією, яка висувала Мiсяця, а коли дістали категоричну відмову зняти його з виборів, вдалися до залякувань. Знайшли привід, щоб вiдкрити проти нього справу. «На окрузі, де балотується Ярослав, панують місцеві клани, і він не входить у їхні розклади, — пояснює Віктор Смалій. — Тож і відкрили кримінальне провадження, ллють бруд, намагаються дискредитувати. Якби нам показали: ось тут є провина Місяця в тому і в тому, тоді був би сенс вести процесуальну боротьбу як адвоката. А якщо йде тотальний бруд, неконтрольований викид негативної інформації, то розумієш — це абсурд».

Марина Власюк каже, що останнім часом у штаб і їй особисто телефонують із «пропозиціями» зняти Ярослава з виборів. «Так і кажуть: відмовтесь від балотування — і ми закриємо всі кримінальні справи. Хочете бути на волі чи депутатом?» — обурюється пані Марина.

На з’їзді Радикальної партії, який відбувся днями, було прийнято рішення звернутися до Президента України з вимогою зупинити політичне переслідування кандидатів, забезпечити демократичні вибори. А всі кандидати від демократичних сил, які балотуються в 95-му окрузі, зійшлися в думці, що методи, якими борються проти Ярослава Місяця, недопустимі в демократичному суспільстві. «Особливо після того, якою ціною нам дісталася свобода, після подій на Майдані, після того, скільки людей загинуло на сході країни... Все це виглядає як театр абсурду. Я не здивуюся, якщо 95-й округ буде єдиним, де об’єднаються представники демократичних сил навколо одного кандидата, аби не дати «людям минулого» перемогти в обхід закону», — наголошує Марина Власюк.