Сергій Тігіпко: Ми розраховуємо провести до парламенту близько 30 депутатів

17.10.2014
Сергій Тігіпко: Ми розраховуємо провести до парламенту близько 30 депутатів

Сергій Тігіпко.

До виборів залишається все менше часу, а політична реклама стає дедалі агресивнішою. Кандидатські обіцянки боротися «за все хороше і проти всього поганого» сиплються на нас iз білбордів і телебачення, перемішуючись зі «страшилками» про те, що буде, коли певну партію не виберуть. Спілкування з лідером «Сильної України» Сергієм Тігіпком — не з цієї «опери». Політик завойовує симпатії професіоналізмом, а не гучними гаслами.

— Сергію Леонідовичу, чим ваша партія особлива, чому люди мають проголосувати за неї?

— «Сильна Україна» — єдина на сьогодні прохідна партія з опозиційного табору. Про це свідчать дослідження поважних соціологічних компаній. На мій погляд, це цілком закономірно, адже суспільство вже стомилося від популізму, а ми пропонуємо конструктив. Так, ми критикуємо владу — є за що. Провали в соціальній політиці та економіці внаслідок непрофесійних дій, насамперед уряду, втрата контролю над курсом... Але, разом з тим, ми говоримо, що і як потрібно робити, аби ситуацію виправити. Решта політичних сил — і не тільки опозиційних — намагаються грати на емоціях громадян. Хоча суспільство хоче бачити конкретні плани реформ, конкретні дії. Іще одна особливість «Сильної України» — ми не підтримуємо радикалізму. Я вважаю, що зараз радикальні гасла і дії як ніколи шкодять країні. Ми — всеукраїнська партія і будемо поважати й відображати погляди й цінності мешканців різних регіонів, не впадаючи у крайнощі.

— Як формувався список вашої партії? У «Сильної України» — чи не єдиної з-поміж партій-учасниць виборів — немає серед кандидатів-списочників польових командирів АТО.

— Що стосується командирів добровольчих батальйонів, я вважаю, що їх — з їхнім досвідом та практичними знаннями про військову справу — влада мала б спрямувати на керівні пости у Міністерство оборони. Вони могли б очолити військову реформу, якої потребує Україна. Влада цього не зробила — мабуть, побоялася. А ми зробили ставку на професіоналізм, намагалися запрошувати людей, які добре себе зарекомендували в бізнесі чи на державній службі. Зараз першочергової уваги потребує економіка, промисловість, тому в нашому списку є чимало керівників підприємств, які знають, що потрібно для розвитку промислового сектору, багато економістів. Також ми віддали велику частину місць керівникам регіональних партійних організацій — це буде гарним стимулом для решти партійців, щоб вони розвивали свої осередки, проявляли ініціативу.

— Можете прокоментувати чутки про те, що вас запрошували очолити «Опозиційний блок»?

— Запрошували, але я не пішов на це. Мене не влаштовували люди, які там були. Багатьох iз них важко назвати чесними й патріотичними. У мене своя партія і я в неї вірю.

— Скількох депутатів розраховуєте провести в парламент?

— Близько тридцяти. Я не хочу гнатися за цифрами — адже для цього потрібно вдаватися до популізму. Переконаний, що й за такої кількості ми зможемо впливати на ситуацію в парламенті.

— А до провладної коаліції увійдете?

— Не думаю. Мої умови входження — це системні реформи і боротьба з корупцією. Ні першого, ні другого немає. Влада просто змарнувала сім місяців. Чому? У мене є два варіанти відповіді: уряд непрофесійний, не знає, що робити в тій складній ситуації, в якій опинилась сьогодні країна. Це по-перше. А по-друге, немає політичної волі до змін у країні, насамперед — до викорінення корупції.

— А нещодавно ухвалені антикорупційні закони — вони змінять ситуацію?

— Ухвалення законів — це технічний момент. Закони повинні працювати, а без політичної волі цього не станеться. Причому політична воля має бути настільки сильною, щоб покарання за корупцію не могло уникнути навіть найближче оточення нинішніх посадовців. Поки я такої волі не бачу. Рівень корупції — такий, як і за Януковича, тільки вигоду отримують інші люди.

— Поговорімо про зовнішню політику. Як думаєте, нам вдасться нормалізувати стосунки з Росією після подій на Донбасі? І чи варто це робити?

— Я від самого початку конфлікту говорив про те, що вирішувати його потрібно за столом переговорів. Згодом Президент теж заговорив про мирне врегулювання — і це радує.

Зрозуміло, що за розрухою і смертями на Донбасі стоїть Росія. Але навіть після цього вона залишатиметься нашим сусідом. Тому шляхи владнання стосунків — насамперед економічних — шукати потрібно. Це не буде просто і швидко, але до цього потрібно прагнути. Кажу так не тому, що я великий прихильник Росії, а тому, що мирні, прагматичні стосунки з сусідами — це те, що справді вигідно Україні.

— А яким ви бачите свого виборця? Кому ваша позиція буде до вподоби?

— Я орієнтуюся на розумних людей, з критичним мисленням, які розділяють мої переконання: сильна економіка, мирне вирішення конфлікту на Донбасі, центристська позиція. Ось за таких виборців я буду боротися. З радикалами мені точно не по дорозі.