Кров на Покрову

17.10.2014
Кров на Покрову

Вибухами й стріляниною провокатори хотіли зірвати засідання Верховної Ради і забезпечити «картинкою» російські телеканали. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Сімнадцять поранених правоохоронців, з них двоє — з тяжкими травмами (в одного пробито голову, в іншого розірвало ногу вибуховим пакетом) та близько 50 затриманих провокаторів — такі наслідки безчинств, організованих 14 жовтня під Верховною Радою.

Незважаючи на те, що ще минулого тижня Президент Порошенко попереджав силовиків про можливі провокації, метою яких буде зірвати засідання парламенту, кривавих зіткнень уникнути все ж не вдалося. Десятки молодиків у масках, намагаючись прорватись до будівлі Верховної Ради, зчинили бійку з правоохоронцями, які її охороняли, жбурляли їм під ноги вибухові пакети, били палицями та довгими ланцюгами.

Поява останніх миттєво нагадала про події 1 грудня минулого року, під час мітингу біля адміністрації Президента, коли так само невідомі молодики намагалися прорвати оточення бійців внутрішніх військ. Чим це все скінчилося тоді — ми всі добре пам’ятаємо. Молодики, завдавши серйозних поранень беззбройним ВВ-шникам, розчинилися в натовпі, а потім «Беркут», що весь цей час просто спостерігав за побиттям своїх «колег», жорстоко розігнав мітингувальників. А по російському телебаченню ще довго смакували кадри того, як «націоналісти по-звірячому били беззахисних бійців ВВ».

Сьогодні майже ні в кого немає сумнівів, що ті події були ретельно спланованою провокацією, направленою на те, щоб розв’язати руки силовикам для розгону Майдану. А присутність тоді на Банковій сумнозвісного лідера партії «Братство» Дмитра Корчинського і його подальше зникнення з країни дають всі підстави казати, що саме він і його люди були організаторами тих провокацій.

14 жовтня під Верховною Радою самого Корчинського не було. Його дружина йде в депутати за списком Радикальної партії Ляшка, і зайва увага йому зараз ні до чого. Проте прапори і символіка «Братства», що були у провокаторів, говорять самі за себе. Журналісти радіо «Свобода» відзняли відео, яке, на думку радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, чітко показує замовність та штучність влаштованого безладу.

«Групи провокаторів скористались офіційною заявкою на мітинг, поданою однією з парламентських партій, і організували спробу зовсім необґрунтованого нападу на вищий законодавчий орган країни, який, до того ж, у той день приймав низку важливих для всієї країни законів», — відзначив Геращенко.

«Партією», що організовано проводила мітинг під Верховною Радою, було Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яке щорічно 14 жовтня традиційно проводить заходи на честь свята Покрови та створення Української повстанської армії. До того ж, саме в цей день депутати нарешті мали розглянути два важливі законопроекти, подані цією політичною силою, — про визнання воїнів ОУН-УПА борцями за незалежність України та про заборону комуністичної ідеології. Проте коли стало зрозуміло, що за нинішнього складу парламенту прийняти ці закони не вдасться (спікер Олександр Турчинов аж сім разів марно виносив на голосування питання про внесення до порядку денного законопроекту про воїнів УПА), Олег Тягнибок закликав своїх прихильників залишити площу під Верховною Радою.

«Зараз тут вимагати немає чого, оскільки немає ні депутатів, ні голосів, — підкреслив Тягнибок. — Тому я звернувся до наших прихильників, щоб ми продовжили наші заходи святкування Покрови в інших місцях».

Але перед тим як піти, «свободівцям» вдалося нейтралізувати частину провокаторів, які кидали в правоохоронців вибухівку.

«Саме «свободівці» локалізували і взяли їх у «коробку». Ми йдемо далі, а правоохоронцям буде дуже легко ідентифікувати цих провокаторів, якщо вони тут залишаться», — сказав Тягнибок.

За словами Антона Геращенка, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков уже поставив завдання в найкоротший термін розслідувати всі обставини бійки перед Верховною Радою і дати їм юридичну оцінку, направивши матеріали до суду. Також МВС проводить розслідування того, хто керував молодиками в балаклавах і фінансував вандалізм та провокації біля стін парламенту, адже очевидно, що ці події не були вигідні нікому, окрім ворожих до України сил. Сил, які, вочевидь, не зможуть потрапити до наступного парламенту, а відтак роблять усе, щоб у будь-який спосіб дестабілізувати і без того напружену ситуацію в країні.