Банани жуй — і одужуй

16.10.2014
Банани жуй — і одужуй

Звичка ласувати бананами зміцнить здоров’я. (з сайта ru.tsn.ua.)

Лікарі з тривогою констатують: кількість захворювань на рак і серцево-судинні недуги серед чоловіків у віці до 35 років дедалі зростає. На думку фахівців, серед причин такої невтішної тенденції — темп життя у великому місті, хронічні стреси, фінансові кризи, шкідливі звички, проблеми в особистих стосунках. І, звісно, незбалансоване харчування. А багатьом недугам можна запобігти, якщо збагатити раціон певними продуктами, кажуть лікарі.

Дуже добрий вплив на здоров’я представників сильної статі мають морепродукти. Ідеться не тільки про так звані афродизіаки — продукти, що сприяють потенції. Устриці, мідії, кальмари, креветки багаті на білок і мікроелементи, зокрема на цинк, який запобігає розвитку раку простати. Цинк є також у яловичині і бобових.

Вельми бажана в раціоні риба, особливо жирні її сорти. Лосось, тунець, скумбрія, оселедець, форель, сьомга містять омега-3 жирні кислоти, які допомагають знизити рівень холестерину, запобігти раку простати, а також стимулюють кровообіг, покращують роботу серця та імунної системи. Майте на увазі, що ці корисні властивості втрачаються під час коптіння, оскільки така риба може мати канцерогени. Солоний оселедець теж не дуже корисний — через надлишок солей, які негативно впливають на серцево-судинну систему. Тому перед вживанням оселедець ліпше вимочити у прісній воді. Знайти омега-3 жирні кислоти можна також у горіхах, лляній олії і яйцях.

Залучайте до раціону капусту броколі. Вона містить речовини, що захищають організм від вільних радикалів, які провокують розвиток онкологічних недуг. Броколі багата вітаміном С, бета-каротином, калієм і сульфорафаном, який має сильний протипухлинний вплив. Дослідники Гарвардського університету недавно довели, що 5 порцій овочів сімейства хрестоцвітних (до яких належить броколі) на тиждень знижують ризик розвитку раку сечового міхура на 50%.

Не забувайте і про банани. Вони містять багато калію, необхідного для нормального функціонування нервової системи і серця. Звичка ласувати цими південними плодами допоможе знизити ризик серцевого нападу.