Сніданок з Русланом

15.10.2014
Сніданок з Русланом

Руслан Сенічкін любить готувати в телеефірі. (канала «1+1».)

Один із найвідоміших телекулінарів Руслан Сенічкін на нещодавньому Львівському форумі книговидавців презентував обкладинку майбутньої книги власних рецептів і запропонував охочим долучити до неї їхні кулінарні шедеври. Допоки підготовка нової збірки ще у процесі, а ви не завжди встигаєте подивитися «Сніданок з «1+1», де Руслан із задоволенням змішує різні інгредієнти, щоб приготувати смачну випічку чи салат, — телеведучий ділиться своїми рецептами з читачами «Смачного життя».

По-німецьки і по-українськи

Часто — особливо, коли у сім’ї є діти, — ранок починається із млинців. «Бувають млинці зелені та помаранчеві, гречані та шоколадні, американські панкейки й навіть французькі хот-доги з млинців, — каже Руслан Сенічкін. — Але кулінарна фантазія безмежна. Недавно я дізнався рецепт страви, яка здивувала мене не тільки виглядом, а й способом приготування. Отже, готуємо пфанкюхени — німецькі запечені млинці». Потрібно: 3 столові ложки борошна, 2 яблука, 2 столові ложки цукру (бажано тростинного), 3 яйця, 60 г вершкового масла, 100 мл молока, половину чайної ложки розпушувача для тіста і кориця. Спочатку 50 г вершкового масла кладемо на гарячу сковорідку. Яблука, нарізані часточками, — туди ж. Тушкуємо їх на малому вогні приблизно 5 хвилин. А щоб з’явився приємний карамельний смак, додаємо 2 столові ложки цукру. Увага: тушкуємо яблука до легкої м’якості! Потім яблука мають покритися карамельною скоринкою, віддати сік і тушкуватися у власному сиропі.

Тим часом в окрему миску розбиваємо 3 яйця і додаємо молоко. Збиваємо суміш віничком. Потім в іншу миску просіваємо борошно. Його для німецьких млинців треба небагато — всього 2-3 столові ложки. Також з’єднуємо половину чайної ложки розпушувача і корицю. Цю суху суміш перед додаванням старанно перемішуємо ложкою. З’єднуємо борошно з молоком і яйцями, перемішуємо до однорідності.

Беремо сковорідку для млинців. Щедро змащуємо її поверхню вершковим маслом. Перекладаємо туди яблука. Заливаємо їх тістом. Сковорідку ставимо в духовку, розігріту до 190 градусів. Час запікання — 15 хвилин. Німецькі млинці можна їсти зі сметаною або йогуртом.

Нашвидкуруч — за 10—15 хвилин — уранці можна приготувати запіканку з макаронів. «Буває, прокидаєшся вранці, дивишся на продукти, що залишилися з вечора, і шкода їх викидати. Шановні, і правильно, не викидайте! Деякі продукти зовсім не зіпсувалися і не втратили своїх смакових якостей, — розмірковує телеведучий. — Наприклад, є учорашні макарони у холодильнику. З них пропоную приготувати на сніданок макаронну запіканку».

Потрібно: 300—350 г відварених макаронів, 2 яйця, 100 г тертого твердого сиру, 50 г в’ялених томатів, петрушка чи інша зелень за смаком, 20-40 г вершкового масла, олія (бажано оливкова). Спочатку треба додати до макаронів сирі яйця, всипати тертий сир (трохи залишити). Томати нарізати невеликими шматочками, додати до суміші. Присипати зеленню, все перемішати. Налити на розігріту сковорідку трохи оливкової олії, розтопити в олії шматочок вершкового масла. Викласти на сковорідку суміш для запіканки, розрівняти поверхню. Коли знизу утвориться тонка скоринка, переверніть запіканку. Можна спочатку зняти її на тарілку, а потім перекласти на сковорідку необсмаженою стороною вниз. Присипати залишками тертого сиру. Смажити до готовності. Запіканку можна подавати як гарячою, так і холодною.

Якщо хочете вишукану страву — готуйте листкові конвертики зі шпинатом. Інгредієнти: жирний сир (як варіант — сулугуні, моцарела чи бринза) — 300 г, сир рікота — приблизно 250 г, шпинат (свіжий) — 100 г, базилік (свіжий) — 50 г, листкове тісто — 200 г, яйце. Сир змішати з рікотою. Можна додати сіль за смаком. Бланшувати листя шпинату й базиліка: або залити окропом, або швидко підсмажити на сковороді з оливковою олією. Шпинат і базилік додати до сирної начинки. Листкове тісто розкачати до 2-3 мм завтовшки, нарізати на квадрати. На середину одного квадрата викласти начинку, накрити другим квадратом. Краї з’єднати: зубочисткою зробити по краях кожного конвертика короткі штрихи (так само, як з’єднують краї чебуреків). Змастити конвертики яйцем. Випікати 10—15 хвилин при 220°С. Краще подавати конвертики гарячими, хоча вони будуть смачними, навіть коли охолонуть.

Ароматна випічка

Для любителів випічки — сезонний чорничний пиріг. «Завдяки кольору та смаку цих ягід iз них виходять вишукані киселі, компоти, морозиво, смузі, запіканки. А випічка яка з цими ягодами! Спробуйте! — радить Руслан Сенічкін. — До речі, якщо хочете, щоб ваші чорниці зберігалися довго, не кладіть їх у металевий посуд (вибирайте емальований) і не мийте ягоди. Тримайте їх у холодильнику, а ще краще — в морозильній камері».

Для пирога потрібно: 500 г чорниць, 200 г банана, 100 г подрібненого мигдалю чи будь-яких інших горіхів, 80 г цукрової пудри, 5 г кориці, 80 г ванільного цукру, 5 яєць, 200 г листкового тіста. Банан порізати на шматочки, додати до чорниць. Туди ж покласти горіхи, цукрову пудру, корицю і ванільний цукор. Усе перемішати. При поєднанні з цукром чорниці пустять сік. Суміш ненадовго відставити.

Відділити яєчні білки від жовтків. Збити охолоджені білки в густу піну. Додати їх до чорничної суміші, обережно перемішати. Викласти у форму для випікання листкове тісто (завтовшки 3 мм), загорнути його за краї форми, викласти начинку. Збовтати яєчні жовтки, змастити ними краї тіста. Накрити пиріг зверху ще одним шаром тіста. Злегка притиснути пиріг рукою, щоб усередині не лишилося повітря. Зрізати зайве тісто по краях. Випікати пиріг 30 хвилин у духовці, розігрітій до 180°С.

Ще телекулінар пропонує спекти смачний кавовий кекс. Інгредієнти: кава еспресо — 100 мл, вершкове масло — 150 г, цукор — 200 г, борошно — 200 г, яйця — 4 штуки, розпушувач — 5 г. Щоб мати глазур: змішуємо чашку еспресо (100 г) і 100 г цукрової пудри.

Спеціально для кексу готуємо чашку ароматного подвійного еспресо. Виливаємо у блендер. Потім додаємо вершкове масло (обов’язково кімнатної температури), склянку цукру, борошно, розпушувач та 4 яйця. Всі інгредієнти змішуємо в блендері до однорідності.

Форму для кексу треба змастити вершковим маслом. Виливаємо туди суміш iз блендера, ставимо форму в духовку. Випікається кекс 40 хвилин при температурі 180°С.

Готовий кекс можна полити кавовою глазур’ю. Запах свіжої випічки заряджає енергією, бадьорістю і гарним настроєм!

Легкість буття

Якщо хочете посмакувати чимось легким, швидким і поживним, готуйте салат iз печінкою. «Печінка птиці — це дієтичний продукт, — розповідає Руслан Сенічкін. — Вона засвоюється набагато легше, ніж будь-яке м’ясо. Калорійність — 137 ккал на 100 г, а вміст білка в печінці не нижчий, ніж у курячому філе. Крім того, вона готується всього кілька хвилин. Завдяки поживності та смаковим якостям і таким салатом можна замінити жирні котлети або м’ясні гуляші. Це позитивно вплине на ваше здоров’я, а головне — на фігуру».

Для приготування салату потрібно: куряча печінка — 400 г, соєвий соус — 60 мл (30 мл + 30 мл), червона цибулина, помідори чері — 10 штук, листовий салат — 100 г, рукола (або інша зелень) — 30 г, лимонний та апельсиновий сік — по 2 столові ложки, оливкова олія — 30 мл, вершкове масло — 50 г, соняшникова олія для смаження.

Спочатку потрібно замаринувати курячу печінку в соєвому соусі (близько 30 мл), поперчити за смаком. Маринувати 5—10 хвилин. Цибулю нарізати півкільцями. Помідори чері розрізати навпіл. Перемішати в мисці салатне листя, руколу, цибулю і помідори. Змішати лимонний і апельсиновий соки, оливкову олію і 30 мл соєвого соусу. Цією заправкою полити салат, обережно перемішати. Викласти порцію салату на тарілку. На сковорідці розтопити вершкове масло, додати трохи соняшникової олії. Кілька хвилин обсмажувати курячу печінку в цій суміші. Викласти на салат.

Ще одна низькокалорійна страва — суп-пюре з кабачків і селери. Потрібно: 3 невеликі кабачки, 2 картоплини, 2-3 столові ложки оливкової олії, невеликий корінь селери, літр овочевого або м’ясного бульйону, смажений бекон за смаком.

Якщо кабачки молоді, чистити їх не треба. Якщо ні, треба зрізати шкірку і хвостик. Нарізати овоч великими шматками. Картоплю очистити, теж нарізати великими шматками. На дно розігрітої каструлі налити оливкову олію й обсмажити на ній овочі до золотистої скоринки. Овочі час від часу помішувати, щоб не підгоріли. Додати нарізану цибулю, перемішати. Так само великими шматками порізати селеру, покласти в каструлю, перемішати. Злегка обсмажені овочі залити бульйоном. Довести до кипіння і варити, поки овочі не стануть м’якими. Подрібнити блендером до консистенції пюре. Перед подачею страву прикрасити смаженим беконом. Для цього скибочки смаженого бекону згорнути трубочкою і поставити вертикально на середину тарілки з супом. Красиво і корисно.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>