Заради Путіна й історію посунуть!

14.10.2014
Заради Путіна й історію посунуть!

Сербські четники воюють на Донбасі під прапорами Росії.

Офіційний Белград вирішив ушанувати свого союзника і ледве не кумира, президента Росії Володимира Путіна, особливим чином. Як повідомляє радіо «Свобода», 16 жовтня кремлівський господар приїздить до столиці Сербії з візитом. І з такої нагоди сербська влада аж на чотири дні перенесла святкування Дня визволення Белграда. Історично ця подія сталася 20 жовтня. Але заради Путіна відсвяткують 16-го — адже раніше ВВП висловив бажання долучитися до урочистостей і побачити все на власні очі.

Окрім того, на честь Путіна вперше за майже 30 років організують військовий парад. Як зазначає белградська газета «Бліц», такого не було навіть за часів президентства Йосипа Броза Тіто. А останніми роками — й поготів, адже при владі в Сербії перебувають правоцентристи, які не поважають роль партизанської армії і взагалі не відзначають дат визволення. Тобто досі не відзначали.

У параді, яких не було з 1985-го, візьмуть участь близько трьох тисяч солдатів — піхота, артилерія, танкісти, авіація, навіть дунайські військові кораблі, точніше — човни. До сербських пілотів долучиться й російська військова група «Стрижі».

Як зазначають місцеві оглядачі, візит Путіна та все з ним пов’язане потрібно не так Сербії, як Росії, тобто її пропагандистам. Вони прагнуть показати, що Росія має друзів за кордоном і, зокрема, відіграє важливу роль на Балканах. Натомість Радянський Союз свого часу визнавав лише партизанський рух і співпрацював лише з ним.

Візит Путіна до Белграда триватиме лише один день. Глав інших держав, солдати яких воювали в лавах Червоної армії (Белград звільняли бійці Другого українського фронту), на святкування не запросили.

Нагадаємо, Сербія — один із найбільших союзників Росії за межами колишнього СРСР. Більше того — сербські четники «словом і ділом» підтримують сепаратистів з «ДНР» та «ЛНР» і нібито навіть воюють на їхньому боці.

Але більше, можливо, й не будуть. Як повідомляє «Німецька хвиля», днями парламент Сербії ухвалив поправки до кримінального кодексу, які передбачають кримінальну відповідальність за участь у збройних конфліктах за кордоном. Таким чином влада протидіє прибутковому бізнесу найманців, які використовують набутий у югославських війнах бойовий досвід, воюючи за гроші в «гарячих точках». Зокрема й на сході України.

Згідно з новими нормами, бойовиків, які воювали самостійно, можуть засудити на термін від шести місяців до 5 років тюремного ув’язнення, а учасників організованих угруповань — до 8 років. Для тих, хто рекрутує найманців та добровольців, передбачене покарання від 2 до 10 років за ґратами.

Інші балканські країни, зокрема Боснія та Косово, планують вжити аналогічних заходів щодо своїх громадян.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>