НОВИНИ ПЛЮС

14.10.2014

Україна «розлучиться» з СНД?

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про зупинення дії Угоди про створення СНД. Про це повідомляється на сайті ВРУ. Наразі текст документа не опублікований. Водночас у прес-службі виконкому СНД повідомили, що жодних кроків для припинення участі у співдружності Україна не зробила. Водночас Президент України Петро Порошенко не брав участі у саміті СНД, що відбувся 10 жовтня в Мінську. Україну представляв посол у Білорусі Михайло Єжель.

14 жовтня Верховна Рада розгляне антикорупційні закони та закон про прокуратуру. А також — у чергову річницю створення Української повстанської армії — закон про визнання УПА та про заборону комуністичної ідеології, повідомляє лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок на своїй сторінці у Facebook. Проекти цих законів узгодили на засіданні погоджувальної ради, пише він.

Яценюк хоче повернути повноваження Верховному Суду

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк виступає за повернення Верховному Суду повноважень найвищої судової інстанції. Про це він заявив, представляючи на виїзному засіданні уряду у ВСУ нову редакцію закону про судоустрій. «На наше переконання, новий парламент України повинен повернути Верховному Суду всі повноваження вищої судової інстанції і всі повноваження по розгляду касаційних справ», — сказав Яценюк.

Зокрема, за словами Яценюка, в законопроекті передбачено повернення Верховному Суду повноважень щодо розгляду касаційних скарг. Крім того, Яценюк виступив за ліквідацію господарських судів у рамках реформування галузі і за передачу справ у суди загальної юрисдикції. «У законі також запроваджено перегляд норми щодо звернень влади з адміністративними позовами до особи, тому що, за статистикою, Адміністративний суд, який має захищати громадянина від влади, у 60% випадків розглядає позови влади проти громадянина», — зазначив Прем’єр-міністр. За його словами, після спільного обговорення документа з суддями напрацювання будуть спрямовані до Венеціанської комісії.

Явка на виборах не перевищить 60% — Бекешкіна

Директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна прогнозує явку не більше 60% на дострокових парламентських виборах 26 жовтня. Про це вона заявила у понеділок на прес-конференції, присвяченій презентації «Національного екзит-полу’2014».

«Є відчуття, що явка на парламентських виборах буде дещо нижча, ніж на президентських. По-перше, весь досвід каже, що на парламентських виборах людей буває менше, ніж на президентських. По-друге, надто багато зараз тих, хто не визначився з голосуванням. А ми знаємо, що значна частина тих, хто не визначився з голосуванням, на вибори не піде. Я думаю, що близько 60%, але не більше», — зазначила Бекешкіна. Соціолог уточнила: тих, хто не визначився, за даними опитування Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», — було 32%, а за результатами опитувань колег — 20%.