«Культура її кольору — неймовірна»

14.10.2014
«Культура її кольору — неймовірна»

Казкові птахи Примаченко несуть тепло у кожне серце.

Днями в Національному музеї Тараса Шевченка відкрилася виставка робіт Марії Примаченко. Спадщина геніальної художниці налічує близько п’яти тисяч робіт, але більшість із них знаходяться у приватних колекціях. Саме це й спонукало організувати виставку такого формату, адже представлені картини знаходяться у приватних колекціонерів і дуже рідко виставляються. Невелика частина казкових звірів, птахів і квітів Примаченко зберігається у фондах Музею українського народного декоративного мистецтва,  Національного музею народної архітектури і побуту, Запорізького художнього музею та Національного музею Тараса Шевченка. Ще за життя Примаченко від щирого серця роздаровувала свої картини. Їх отримували ті, хто справді був закоханий у наївне малярство. А віднедавна чарівним світом Примаченко неабияк зацікавилися колекціонери і бізнесмени. Тож ціни на її звірів стрімко зросли.

Сьогодні роботи непрофесійної художниці оцінюють від трьох до восьми тисяч доларів, каже співорганізатор виставки, колекціонер та директор видавництва «Софія-А» Максим Мельник. Найдорожчою серед представлених на виставці робіт є вишита картина «Чапай».

До речі, позаминулого року тут уже виставляли картини художниці від Бога. Цього разу виставка кількісно менша. Загалом представлено трохи більше 40 полотен у трьох залах. Майже всі вони належать Михайловi Кучірку, Максимові Мельнику і Петрові Багрію, а ще три роботи зберігаються у музеї Шевченка. Заступник директора музею Тетяна Чуйко каже, що раніше глядачі не мали широкого доступу до картин із приватних колекцій. А тепер досхочу можуть намилуватися фантастичними тваринами, в зображення яких «Примаченко вкладала бачення якихось людських стосунків, людських вад».

«Вона не просто продовжила традицію, — додає Тетяна Чуйко, — Примаченко створила свій світ на ґрунті попередніх пластів культури. Її роботи впізнавані, її тваринки неповторні. Саме цим вона цікавила і Пікассо, й інших митців, що шукали нового способу висловлювання в мистецтві».

Відкриття виставки відвідав відомий художник Олександр Дубовик. Він поділився з «УМ»: «Скільки б не дивився на картини Марії Примаченко, завжди відчуваєш, ніби вперше їх бачиш. Це величезне щастя — дивитися на її роботи, культура її кольору — неймовірна», та додав, що розповідати про сюжети картин художниці можна нескінченно.

Виставка триватиме до 27 жовтня у Національному музеї Тараса Шевченка.