«Я йду в політику для того, щоб обстоювати інтереси нашого українського села, нашої рідної землі»,

09.10.2014
«Я йду в політику для того, щоб обстоювати інтереси нашого українського села, нашої рідної землі»,

Олександра Шереметьєва.

Поява Олександри Шереметьєвої в українській політиці зруйнувала стереотип, що серед лідерів партії обов’язково мають бути зірки футболу, естради, представники олігархії чи великого бізнесу. Вперше в Україні в п’ятірці лідерів політичної сили з’явився сільський голова. Керівник Омельницької сільської ради — Олександра Шереметьєва — №3 у виборчому списку партії «ЗАСТУП».

— Олександро Іванівно, чому ви вирішили йти в політику?

— Я практично все життя, за винятком кількох років, прожила в рідному селі. І мені боляче дивитися, як сьогодні політики проводять над ним експерименти. Мої Омельники хочуть приєднати до міста Кременчук. 100 тисяч гектарів сільгоспугідь приєднають до міста. З якою метою? Хто в місті буде займатися сільським господарством? Місто дуже бюрократизоване. Я намагалася донести до авторів концепції децентралізації влади, що у законі не враховано думку та інтереси сільської людини. Але мене не почули.Тому я йду в політику для того, щоб обстоювати інтереси нашого українського села, нашої рідної землі.

— Що підштовхнуло вас звернути увагу саме на партію «ЗАСТУП»?

— Це політична сила, у якій практично всі — нові імена, свіжі сили, потужний інтелект і багатий досвід практичної роботи. У нас є воля обстоювати село й рідну землю всіма силами — як це сьогодні і треба. Бо завтра буде вже запізно. Крім «ЗАСТУПу», таких рішучих і послідовних сил просто немає. Я вірю, що команда професіоналів, які згуртувалися у «ЗАСТУПі», зможуть виробити цілу низку законів для розвитку села, захисту селянства, аграрного виробника, сільської медицини, освіти,територіальних громад. Ми не декларуємо свою опозиційність, але захищати село, аграріїв та людей праці, навіть у містах, налаштовані рішуче! І якщо помітимо, що хтось посягне на голоси наших виборців, то ми знайдемо сили захистити людей.

— Сьогодні багато політиків і чиновників ініціюють реформи. Однак на практиці вони не діють. Чому так відбувається?

— Наприклад, Держземагентство презентувало свій проект про продаж права оренди земельних ділянок. Я взяла їхні документи й перегорнула на сторінку з очікуваними результатами. У першому ж пункті зазначено: «Посилення впливу державних органів влади на органи місцевого самоврядування в галузі земельних відносин». Та люди добрі, це ж подвійні стандарти! А як же децентралізація? Я одразу ж сказала, що цей закон не для села. Хто ви такі, щоб із Києва приїздити й керувати в нас у селі? Ми самі дамо собі раду. Якщо ми порушимо чинне законодавство, тоді до нас можуть бути питання. А як ні, то вибачте!

— На вашу думку, які першочергові реформи сьогодні необхідно провести на селі?

— Лідер «ЗАСТУПу» Віра Ульянченко порушує питання про прийняття закону про збереження родючості наших ґрунтів. Ми розуміємо, що люди дуже мало уваги приділяють сівозмінам. Степ зараз не зеленіє від озимини. А раніше відсотків 34—40% було засіяно цими культурами. Коли товаровиробник свої прибутки ставить вище за родючість землі, за відповідальність перед нашими нащадками, — це хижацтво.

— Як ви ставитеся до об’єднання сільських громад?

— В Україні приблизно 32 тисячі громад. Такого не побачиш у жодній європейській країні. Сільські громади мають працювати насамперед в інтересах людей —треба зробити громади центром повсякденного життя на селі, учасником і бюджетного процесу, і справжнім суб’єктом самоврядування. Щодо цього ми напрацювали цілу низку пропозицій, звернулися до людей, щоб вони нас підтримали.

— Ми були у вашому селі й помітили дуже багато молоді. Це сьогодні ледь не дивина в сільській місцевості...

— Молодь із нашого села їздить на сусідні сільгосппідприємства. Вона хоче працювати на престижній і високооплачуваній роботі. І це нормальне бажання. Тому одним із першочергових завдань, яке ставить перед собою партія «ЗАСТУП», є розробка програми з підтримки молоді. До неї будуть включені реформи, які допоможуть селянам стати заможними людьми, створять комфортні умови проживання на селі, захистять сільгоспвиробників, зроблять Україну процвітаючою державою. Це ті пріоритетні принципи, на яких наполягає партія «ЗАСТУП» і які вона обстоюватиме у Верховній Раді. Тому ми переконані, що люди нас підтримають й українське село одержить захисника в парламенті.