Ліфтинг для «Залізної дами»

08.10.2014
Ліфтинг для «Залізної дами»

Мер Парижа Анна Ідальго інспектує перший поверх Ейфелевої вежі після реконструкції. (з сайта toureiffel.paris.)

Колись — «одоробло», дисонанс якого з довколишніми видами Парижа неймовірно обурював городян, нині Ейфелева вежа є символом столиці, а то й усієї Франції. Бути в Парижі й не помилуватися ним з висоти бодай першого поверху «Залізної дами», як французи ласкаво називають витвір архітектора Ейфеля, для більшості туристів неприйнятно. Тож під вежею завжди вишиковуються черги охочих до підйому. Тепер цей атракціон стане ще цікавішим — з нагоди 125-річчя славетної конструкції було відремонтовано і реконструйовано її перший рівень.

Роботи коштували місту 30 мільйонів євро і тривали два роки, але результат того вартий. На висоті 57 метрів облаштовано нові балюстради зі скляною прозорою підлогою, по яких туристи зможуть ходити, немов над прірвою. Розвага не для людей зі слабкими нервами, але мер Парижа Анна Ідальго, яка випробувала атракцію однією з перших, не злякалася. Досі перший рівень Ейфелевої вежі, загальна площа якого становить 4,5 тисячі квадратних метрів, був лише короткою зупинкою перед вищими, привабливішими для туристів рівнями.

Влада французької столиці розраховує, що реконструйована вежа приваблюватиме додатково один мільйон туристів на рік.

Окрім прозорої підлоги, було також здійснено ґрунтовну екологічну модернізацію конструкції. Зокрема, встановлено вітрові турбіни, сонячні колектори та резервуари для дощової води. Завдяки задіянню альтернативних джерел електричної енергії та заміні звичайних ламп на енергозберігаючі, одна з найпопулярніших туристичних пам’яток світу стане ще й символом екологічного управління подібними висотними спорудами.

У рамках перебудови вежі також було організовано можливість доступу до всіх її частин осіб з обмеженими можливостями.

Також на першому рівні організовано конгрес-хол з висотою стелі у сім метрів та реконструйовано павільйон Феррі, де надають послуги відвідувачам. У вільних просторах між елементами конструкції створено так званий атріум — платформу, що слугує як музей. Старі залізні захисні ґрати замінили на скляні стіни.

Останню ґрунтовну модернізацію 324-метрова вежа пройшла 30 років тому. Під час теперішньої реконструкції, яку проводило архітектурне бюро Моатті-Рів’єре, споруда залишалася відкритою для відвідувачів. А таких із часу відкриття Ейфелевої вежі 1889 року і до наших днів налічується вже понад 250 мільйонів.

Цікаво, що впродовж останніх 30 років кількість відвідувачів «Залізної дами» була більшою, ніж за перші 95 років її експлуатації. На цей час Ейфелеву вежу щороку відвідують у середньому 7 мільйонів осіб, з яких 75 відсотків є закордонними туристами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>