Не одними помідорами ситі

08.10.2014
Не одними помідорами ситі

Учора відра з помідорами були вагомим аргументом у стимулюванні депутатів до результативного голосування. (УНІАН.)

Учора Верховна Рада збиралася на позачергове засідання задля прийняття антикорупційних законів. Під будівлею парламенту нардепiв чекали активісти з 200 кілограмами помідорів — для тих, хто провалить важливе голосування. Чи то загроза повернутися додому в томатному соусі, чи наполегливість Президента у питанні ухвалення цих законів, чи домовленості в кулуарах відіграли свою роль, але народні обранці таки схвалили у першому читанні законопроект щодо створення Антикорупційного бюро.

За цей законопроект проголосували 278 нардепів. Як заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк iз трибуни парламенту, «завданням Антикорупційного бюро буде боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади». Яценюк додав, що прийняття цього законопроекту стане однією з частин обіцяної антикорупційної стратегії влади. Проте закон не є ідеальним, як вважають, зокрема, нардепи «Батьківщини», і його таки варто доопрацювати. «Батьківщина» розробила альтернативний законопроект авторства Сергія Пашинського, за який Верховна Рада вирішила не голосувати, а лише розглянути його як доповнення до головного закону до другого читання. Друге читання нардепи запланували на 14 жовтня, саме у цей день Рада збереться вчергове.

Основним завданням Антикорупційного бюро буде розслідувати корупційні злочини, вчинені високопосадовцями: міністрами, депутатами, держслужбовцями 1-2 категорії, суддями, працівниками Генпрокуратури. Відомо, що даний законопроект лобіював сам Президент, проте перед тим, як документ потрапив до Верховної Ради, над ним працювали спеціалісти реанімаційного пакету реформ разом із Мін’юстом. Нагадаємо, що прийняття саме цього законопроекту до кінця жовтня є однією з ключових вимог МВФ для надання наступного траншу фіндопомоги Україні.

Окрім цього, парламентарії прийняли у першому читанні ще три урядові антикорупційні законопроекти, один з яких передбачає створення Національної комісії з питань запобігання корупції. За цей законопроект проголосували 263 народні депутати. Його завданням буде здійснювати антикорупційну експертизу й проводити спеціальні антикорупційні перевірки. Також буде створено Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Одним із найпроблемніших учорашніх голосувань стали зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини. За цей законопроект голосували вчора в Раді аж чотири рази. Таким чином Верховна Рада дозволила конфіскувати майно осіб, які перебувають у міжнародному розшуку за злочини проти України, а також заочне засудження таких персон. У цей список відразу потрапляє екс-Президент України Віктор Янукович та його команда. Наостанок депутати затвердили 236 голосами зміни кордонів чотирьох районів Луганської області, які стосуються Новоайдарівського, Слов’яносербського, Попаснянського та Перевальського районів.