Як на Путіна іменини...

07.10.2014
Як на Путіна іменини...

До свого 62-річчя «секс-символ» Росії Володимир Путін підійшов не в найкращій формі. (з мережі «Фейсбук».)

«Тепер-то я точно знаю, у сорок — все тільки починається! Ваш рубль». Так російські творці анекдотів учора переінакшили відому фразу з фільму «Москва сльозам не вірить» відповідно до нагальних реалій сьогодення. Уранці на Московській біржі національна грошова одиниця обвалилася одразу на 5 копійок, а згодом і ще більше, сягнувши поки що рекордної в історії свого існування позначки — 40,05 рубля за долар США.

Щодо євро рубль також опустився — аж на 19 копійок, до 50,12 рубля за одиницю єдиної європейської валюти. Тож у «топи» сайтів з інтернет-приколами одразу повернувся інший популярний в останні кілька тижнів анекдот: «Ну, по п’ятдесят? — Ти випити пропонуєш чи євро купувати зібрався?».

Вкупі з подальшим падінням цін на нафту, яка вже опустилася до 90 доларів за барель «чорного золота» марки «Брент», ослаблена західними санкціями російська економіка надалі зазнає величезних втрат. Чи не це спонукало президента РФ «згадати» про те, що український народ для Росії «найбільш братній», і закликати «будувати подальші наші відносини, спираючись на фундаментальні основи, які нас пов’язують — етнічну, духовну, релігійну, історичну спільність». В Україні, щоправда, миролюбної риторики кремлівського агресора не оцінили: в соціальних мережах Путіну зараз дружно радять більше ніколи не лізти до нас зі своїми смертельно «братніми» обіймами.

До речі, сьогодні кремлівський цар, кумир російського народу й уособлення новітнього Гітлера для Заходу, відомий в Україні просто як Х**ло, відзначає 62-річчя. Як повідомив напередодні його прес-секретар Дмитро Пєсков, з такої нагоди Путін узяв вихідний і подався в Сибір. Святкуватиме десь у тайзі, «в місці, розташованому за 300—400 кілометрів від найближчого населеного пункту». Втім навряд чи випадає сподіватися на те, що уродини Володимир Володимирович відзначатиме в ролі смаколика для місцевих ведмедів — навіть у найбільш глухій тайзі його супроводжує купа до зубів озброєних охоронців. А ведмеді, швидше, підуть на шашлик для іменинника і його супроводу.

Чи супроводжуватиме президента його (за чутками) пасія Аліна Кабаєва, звісно, не повідомляється.

А ТИМ ЧАСОМ...

Про те, що найближче оточення Володимира Путіна розділилося на дві ворогуючі групи, знавці кремлівської кухні говорять ще з весни, коли після анексії Криму проти політики Кремля виступив увесь цивілізований світ. Учора про це з певними подробицями написала й агенція «Блумберг». Як зазначається в експертному матеріалі, перша група, очолювана прем’єр-міністром Дмитром Медведєвим, стурбована посиленням ізоляції Росії від світових економічних та фінансових систем. Друга, під керівництвом голови компанії «Роснєфть» Ігоря Сечіна та інших очільників великих державних компаній, а також представників силових відомств і ветеранів спецслужб, хотіла б посилити контроль держави над економікою. Розбіжності між двома цими групами посилюються з падінням економіки РФ.

Хмизу у вогонь підклав арешт представника першої групи, глави АФК «Система» Володимира Євтушенкова, і прагнення націоналізувати його компанію «Башнєфть», до чого нібито доклав руку Сечін.

Як зазначають експерти «Блумерга», тепер російська еліта напружено чекає, чим завершиться справа Євтушенкова і яка з конкуруючих груп здобуде перемогу, аби визначитися з тим, до кого приєднатися.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>