Двостатева битва

07.10.2014
Двостатева битва

Чинний президент Ділма Руссефф обіцяє бразильцям після обрання на другий термін фонтанувати «новими ідеями». (з сайта imguol.com.)

На виборах президента Бразилії, які відбулися минулої неділі, найбільшу кількість голосів отримала чинна глава держави Ділма Руссефф. Однак цього не вистачило для того, щоб здобути перемогу вже в першому турі. Як свідчили результати підрахунку 99% бюлетенів, 66-річну Руссефф підтримали 41,5% виборців.

Загалом на президентський пост претендували 11 кандидатів. І у «фіналі» представниці лівої Робітничої партії — політичної сили, що вже 12 років перебуває при владі, — доведеться поборотися за головне крісло з найближчим конкурентом, головою Бразильської соціал-демократичної партії Аесіо Невешем. У першому турі він показав неочікувано успішний результат, здобувши 33,7% голосів виборців — на 10% більше, ніж показували останні опитування громадської думки. Невеш виступає за поліпшення бізнес-клімату, адже бразильські соціал-демократи, попри назву, дотримуються правоцентристської позиції.

Третя найбільш рейтингова кандидатка — Марина Сілва з Бразильської соціалістичної партії — набрала 21,3% голосів і вибула з боротьби за найпершу посаду в державі. Спершу кандидатом у президенти від цієї політичної сили був Едуардо Кампуш, але в серпні він загинув у авіакатастрофі. І місцеві політологи перед виборами пророкували, що в другий тур, який відбудеться 26 жовтня, вийдуть якраз Руссефф та екс-міністр екології Сілва. Проте битви двох жінок Бразилія, яка чотири роки тому вперше у своїй історії обрала президентом представницю прекрасної статі, цього разу не побачить.

Одночасно з президентськими виборами бразильці обирали також членів палати депутатів і третину сенаторів Національного конгресу — парламенту Бразилії, а також губернаторів 26 штатів і федерального округу.

Після оголошення результатів Ділма Руссефф заявила, що «боротьба триває», і через три тижні вона обов’язково переможе.

А в таборі правоцентристів панує ейфорія. «Це перемога тих, хто прагне змін. Опозиційні кандидати разом набрали більше голосів. Ми збережемо єдність, аби виграти вибори у другому турі й дати Бразилії гідний, ефективний уряд», — заявив Аесіо Невеш.

Доля виборів багато в чому залежатиме від того, за кого проголосує 21% виборців, які в першому турі підтримали соціалістку Сілву. Напередодні першого туру опитування показали, що якщо в другому колі опиняться Руссефф і Невеш, то переможе чинний президент із відривом у шість пунктів.

Сілва вже натякнула, що готова підтримати соціал-демократа за певних умов, але ще не звернулася з такою офіційною рекомендацією до своїх виборців. І поки що шанси на перемогу Руссефф виглядають більшими. За роки її правління економіка Бразилії щороку зростала на 4%. Після 30 років швидкого розвитку сільського господарства країна приєдналася до клубу п’яти найбільших світових виробників сільгосппродукції: США, Австралії, Європейського Союзу, Канади та Аргентини. Щоправда, значною мірою цей прогрес був зумовлений успішною економічною політикою попередника Ділми на президентському посту, Луїса Інасіу Лули да Сілви.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>