Останні дні «п’ятої колони»

03.10.2014

У Парламентській Асамблеї Ради Європи в Страсбурзі тривають слухання, присвячені переважно ситуації в Україні та російській агресії. У середу, 1 жовтня, дебати з «нашого» питання тривали до глибокого вечора. Переважна частина делегатів однозначно підтримує Україну й засуджує дії Москви, проте й проросійську позицію є кому захищати. Це при тому, що у квітні, після анексії Криму, делегацію Росії в ПАРЄ позбавили слова, тож представники РФ у дебатах участі не брали.

Головний доповідач, голова Моніторингового комітету ПАРЄ, австрієць Штефан Шеннах визнав, що кровопролиття на Донбасі триває саме через агресію сусідньої держави. За його словами, Росія втратила довіру міжнародного співтовариства. І відновить її лише тоді, коли виведе війська з України.

Водночас Шеннах зауважив, що в Україні «існують внутрішні фактори, які сприяли цій інтервенції». Серед таких факторів він назвав «недостатню чіткість у функціонуванні державних установ, корупцію, боротьбу між інтересами олігархів». Тож Росію доповідач закликав вивести війська з нашої території і забезпечити довгострокове припинення вогню, а Україну — налагодити інтенсивний діалог між політичними партіями, представниками громадянського суспільства, регіонів і національних меншин.

Інша доповідачка з питань України, Майліс Репс, додала, що, крім пошуку мирного вирішення конфлікту на південному сході, українська влада має втілювати обіцяні реформи. «Якщо держава матиме сильну внутрішню систему, то навіть російська пропаганда не працюватиме проти неї так відчутно», — зауважила пані Репс.

Напередодні представниця Швеції взагалі закликала виключити Росію з Ради Європи через порушення її вимог та стандартів. Зауваживши, що Україна заслуговує більшого, ніж просте виживання, вона закликала повернути російській делегації повноцінне членство в ПАРЄ тільки після того, як Москва віддасть назад Крим.

Симпатики Росії, у свою чергу, намагалися провести через Парламентську Асамблею рішення, приємні Кремлю й образливі для Києва. Так, комітет із рівності та недискримінації за ініціативою російської сторони запропонував доповнити резолюцію ПАРЄ фразою: «Асамблея нагадує про рішення Нюрнберзького трибуналу, яке визнає злочинцями організацію SS та її складові, включаючи Waffen SS, дивізію «Галичина» та інші». Але більшість делегатів під час пленарного засідання ПАРЄ цю пропозицію відхилила.

Переконати депутатів у тому, що Росія — найпалкіший друг України, не зміг навіть представник «п’ятої колони» в складі нашої делегації, поки що народний депутат Петро Симоненко. З трибуни ПАРЄ голова Компартії заявив, що «зовнішній фактор до конфлікту на сході України не причетний», бо єдина причина протистояння — «відсутність взаєморозуміння Києва та Донбасу». За словами головного комуніста України, народу «не дали можливості волевиявлення, проведення референдуму про статус російської мови, про децентралізацію влади і федералізацію». «Замість цього київська влада направила на схід танки для приборкання людей», — обурювався Симоненко. Він, до речі, виявився єдиним членом української делегації, який напередодні підтримав антиукраїнські поправки до тексту резолюції ПАРЄ.

На щастя, таких, як Симоненко і його політичні однодумці, в ПАРЄ небагато, тож ухвалені більшістю голосів рішення — на нашу користь.

Окрім того, політичний комітет Парламентської Асамблеї РЄ визначив політика, який готуватиме доповідь щодо конфлікту Росії та України. Як повідомляє «Європейська правда», доповідачем із цього питання призначено представницю Чехії Крістіну Зеленкову, яка не належить ні до провладної Соцпартії, яка займає недружню позицію щодо України, ні до правоцентристської сили АНО. Вона готуватиме проект доповіді, який ПАРЄ розгляне наступного року.

ДО РЕЧІ

Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо Грузії з жорсткими нормами, попри протест доповідачів із цього питання. Як повідомляє «Європейська правда», доповідачі щодо Грузії винесли на розгляд ПАРЄ документ, що містив мінімум критики на адресу нинішньої влади (коаліції «Грузинська мрія»). Зокрема, в документі не було згадки про арешт колишнього прем’єр-міністра Вано Мерабішвілі та про рішення арештувати попереднього президента Грузії Михаїла Саакашвілі.

Доповідачами щодо Грузії виступали проросійський депутат від Латвії Борис Цилевич та представник Данії Міхаел Ааструп Єнсен. До документа було запропоновано більше 30 поправок, частина з яких пропонувала суттєві зміни, що значно відкоригували тональність доповіді. Зокрема, в документі з’явилися згадки про цілеспрямоване переслідування опозиції, в тому числі Саакашвілі, а також критика реформ, які проводить чинна грузинська влада.

Депутати, які виступали проти критики в резолюції, намагалися пролобіювати повернення її проекту на доопрацювання. Однак ПАРЄ відхилила таку пропозицію.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>