На двох колесах із піснею

03.10.2014
На двох колесах із піснею

Прапор із побажаннями від українців «Фолькнери» планують подарувати українській громаді в Австралії. (з офіційної сторінки гурту на Facebook.)

У середу в обідню пору просто з майдану Незалежності учасники українського фрі-фолк гурту «Фолькнери» Володимир Муляр та Ярина Квітка вирушили на велосипедах у довгу подорож до Сіднея. Вони планують за рік подолати 25 тисяч кілометрів та проїхати 14 країн. Для музикантів це вже шоста така поїздка. Раніше вони подорожували Україною та Європою. Де б не мандрували «Фолькнери», з ними завжди українська пісня, яку дарують світові, а також записують нові пісні, які чують від людей. «Виїхавши з серця України — Майдану, ми повеземо у світ його дух, пісні, символи, історії, щоб дарувати їх людям на нашому шляху. Як і в попередніх подорожах, цього разу ми також збиратимемо музичний фольклор різних народів і натомість на вулицях міст і сіл 14 країн співатимемо українських пісень», — поділились мандрівники.

Із собою Ярина та Володимир беруть прапор, на якому написані побажання українців для різних країн світу та їхнє кредо поїздки PEACE&CYCLING («Мир і велоспорт». — Ред.). Його подарують українській громаді в Австралії. Ще один національний прапор музиканти беруть чистим і сподіваються через рік привезти його в Україну із побажаннями нашому народові від людей країн, якими вони мандруватимуть: «Через рік, коли ми повернемось, він буде розписаний, розмальований. Кожна людина, яка буде нам траплятися і захоче щось переслати українцям, може зробити це ось тут».

«Із собою веземо сучасну історію України. Люди, які переживають за нашу країну, голодні на інформацію з перших вуст. Тому взяли багато фільмів про Майдан, будемо влаштовувати культурні вечори, виступати перед тамтешньою публікою. Дуже хочеться повернутися у мирну країну», — поділилась Ярина Квітка.

Володимир Муляр відповідає за маршрут та житло. «Намет — це наша хата, в якій ми рік житимемо, спальник, кухня, карта, компас, фотоапарат і всякі дрібні речі: запаски, ключі, ремнабір», — розповів він.

Із собою у мандрівників — їжа на перший час та мінімальний набір ліків, адже вони впевнені, що всі хвороби народжуються у страхові, який їм не властивий. Також мають маленьку коробку подарунків від українців для людей, які траплятимуться на шляху. Там і монети, і магніти, і ляльки-мотанки, і синьо-жовті браслети та багато різних милих дрібничок.

Ярина Квітка із собою має ще й оберіг. У всіх подорожах її супроводжує бабусин католицький рожанець, або ж вервиця. Із ним вона вже проїхала понад 11 тисяч кілометрів та 20 країн світу.

Найбільше ж місця займають народні музичні інструменти, з якими учасники «Фолькнерів» виступатимуть на вулицях різних країн. Також вони планують зібрати багато фольклорного матеріалу різних країн.

Насамкінець «Фолькнери» у повному складі заспівали пісню та сфотографувалися із друзями та знайомими, які прийшли попрощатися з ними та провести у далеку подорож. Настрій у всіх був піднесений, адже такі поїздки стають ще одним яскравим прикладом того, що про Україну потрібно розповісти усьому світу, а її багату культуру повезти туди, де вона сприйматиметься як екзотика. Шлях «Фолькнерів» пролягатиме через Азію, яка теж цікава, ментально інша, культурно багата.

Свою мандрівку вони присвячують миру та єдності України. Весь перебіг експедиції фіксуватиметься на відео, з якого буде змонтовано черговий фільм циклу «Двоколісні хронічки», а також під час поїздки новини будуть висвітлюватись у соцмережах.