Кликав Путiна — здай громадянство!

02.10.2014
Кликав Путiна — здай громадянство!

Неля Штепа, колишнiй мiський голова Слов’янська, яка поклонялась Путiну, а тепер спілкується з правоохоронними і судовими органами, не має морального права на український паспорт. (з сайта ill.in.ua.)

Поки що не до кінця зрозумілий статус районів Донецької та Луганської областей, окупованих терористами та російськими військами. Проте це виносить на порядок денний цілу низку питань, і в першу чергу — питання безпеки.

Ідеться не лише про підвищення боєздатності Збройних сил України, збільшення їх фінансування та підготовку до зимового періоду. Адже на звільнених від сепаратистів територіях триває боротьба з диверсійними групами, інформаторами, які «зливають» дані про розташування та переміщення підрозділів української армії.

Є й значно глибша проблема. Йдеться про людей, які сьогодні абсолютно легально є громадянами України, користуються усіма правами, які гарантовані Конституцією, і до яких немає претензій відповідно до норм Кримінального кодексу. Але які, водночас, не сприймають українську державність, вороже налаштовані до країни і до українського народу в цілому. По суті, вони являють собою соціальну та політичну базу сепаратизму як такого.

Насамперед слід згадати тих доволі численних представників місцевої влади, бюджетної сфери — вчителів, лікарів, які відверто підтримували так звані «республіки», агітували за псевдореферендум та брали учать у його проведенні. А сьогодні, ніби нічого й не сталося, продовжують працювати на своїх посадах у Слов’янську, Краматорську, Дружківці та інших звільнених містах.

Ідеться також про депутатів місцевих рад і Верховної Ради України. В українському парламенті сьогодні є люди, які відкрито підтримують сепаратизм, проголошують російські наклепницькі тези щодо українських солдатiв — це «регіонали» Олександр Єфремов, Олена Бондаренко, майже вся фракція Компартії тощо. Що вже говорити про тих зрадників, які нещодавно поїхали в «гості» до Держдуми РФ. Та навіть Олег Царьов, на якому, як-то кажуть, клейма вже ніде ставити, залишається народним депутатом України, хоч і позбавленим недоторканності!

Про те, що на Донбасі сепаратистські настрої підтримуються місцевою владою, голова СБУ Валентин Наливайченко публічно говорив ще у квітні цього року. Зокрема, він зазначав, що на сході України представники влади від Партії регіонів беруть пряму участь у координації сепаратистів, а комуністи взагалі беруть автомати. Але й досі в Україні нікого не покарано за антидержавницькі дії, тому що дехто у владі воліє уникати рішучих кроків.

Звичайно, в Українi не повинні відбуватись події 37-го року і розпочинатися полювання на відьом. Проте й реакція Української держави щодо діяльності таких людей повинна бути адекватною.

Депутати від «Свободи» вже пропонують позбавляти за сепаратизм громадянства України. За словами лідера націоналістів Олега Тягнибока, така ініціатива є продовженням люстрації, на якій теж жорстко наполягали «свободівці».

Можна погодитися зі «Свободою» в тому, що якби місцева влада на Донбасі чітко заявила про свою проукраїнську позицію, то ситуація ніколи б не дійшла до того стану, який є зараз. А без підтримки місцевої влади сепаратистські настрої в регіоні взагалі б не були можливими. «Вони підігравали сепаратистам та закликали до введення російських військ, у результаті чого ми отримали кровопролитну війну», — наголосив Олег Тягнибок.

Щодо рядових українців, то позиція «Свободи» полягає в тому, що вони також можуть бути позбавлені громадянства, але тільки після ретельної перевірки. «На сході багато людей, яким задурили голову. Але після того, як вони побачили те, що відбувається, стали палкими патріотами України. Хоч, звісно, є й ідейні сепаратисти. Таких треба позбавляти громадянства, виборчих прав, пільг та соціального забезпечення. Якщо вони не визнають Україну як державу, то й держава має право відмовитись від таких «громадян», які в майбутньому можуть виступати проти неї», — підкреслив Тягнибок.

Пропозиція — жорстка, але необхідна, бо навряд чи комусь треба нагадувати — йде війна! І незрозуміло, чому люди, які сприяли розколу України, можуть залишатися її громадянами.