Ні грошей, ні людей

30.09.2014
Ні грошей, ні людей

Скриньки для голосування треба наповнити бюлетенями, рахунки ЦВК — грошима, а ОВК — людьми. Поки що всього цього бракує. (з сайта vsapravda.info.)

До виборів лишається менше місяця, проте грошей у достатньому обсязі на них досі не виділено. Стурбованість ситуацією висловлюють і заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, і заступник секретаря ЦВК Сергій Дубовик. Центрвиборчком затвердив кошторис виборів у розмірі 23,8 млн. гривень. Для того, щоб уся сума надійшла на рахунки ЦВК, парламент має ухвалити зміни до держбюджету. «Ми вважаємо за необхідне врегулювати це питання законодавчо, щоб від депутатів не потрібно було прийняття додаткових нормативних актів», — говорить Сергій Дубовик.

Водночас Кабінет Міністрів України доручив Центральній виборчій комісії «проводити закупівлю послуг з підтримки, обслуговування та модифікації Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори». Отож принаймні за електронну частину виборів можна бути спокійним. Але у перегонів є ще й «паперовий вимір». І ось тут виникає проблема номер два. Бо, окрім нестачі грошей, наявним є також дефіцит часу та бланків.

Генеральний директор Банкнотно-монетного двору Анатолій Шевчук заявляє про те, що його підприємство не встигає надрукувати бюлетені в повному обсязі. Наскільки відомо, говорить він, для друку необхідного обсягу бюлетенів не вироблено навіть необхідної кількості паперу. Виникає побоювання, що виконати поставлене завдання Банкнотно-монетний двір уже не зможе. Всього ж на парламентські вибори необхідно виготовити 68 млн. бюлетенів.

Досі друком бюлетенів опікувався державний поліграфкомбінат «Україна», але голова Нацбанку Валерія Гонтарєва запропонувала надрукувати цю продукцію на непрофільному підприємстві, яке раніше не займалося цим типом поліграфії. Відтак Банкнотно-монетному двору дісталися бюлетені для виборів за партійними списками, а за поліграфкомбінатом «Україна» залишили бюлетені для мажоритарників. Тепер же виявляється, що частина бюлетенів у встановлені терміни може бути не готова.

Але й це ще не всі біди. Є проблема номер три — кадрова. Заступник голови ЦВК Андрій Магера інформує, що у складі ОВК знаходиться більше 3000 чоловік, тільки це не зупиняє величезну плинність кадрів у комісіях, адже тільки за станом на даний момент партії запропонували замінити близько 700 людей у комісіях. Комісії можуть бути знову недоукомплектованими, як це вже було на виборах Президента.

Це не вплине на легітимність виборів, але створить значні незручності для людей, котрі прийдуть голосувати. Проте у рейтингу невирішених питань наповнення комісій — все ж таки на третьому місці. А ось нестача коштів і самих бюлетенів у найгіршому випадку можуть навіть відкоригувати дату виборів.