Сергій Тігіпко: «Уряд обрав шлях цинічного шантажу населення»

26.09.2014
Сергій Тігіпко: «Уряд обрав шлях цинічного шантажу населення»

Дії влади призводять до повного зубожіння населення.

Осінь додає турбот українцям: рятуватись від холодів нашим співвітчизникам усе важче. Ростуть ціни на одяг і взуття, уряд вкотре попереджає про підвищення тарифів на послуги ЖКГ, і як «бонус» — дорожчає проїзд. Колись наші предки відзначали восени свято урожаю, нинішні ж «урожаї» здатні лише заганяти в депресію. Близько 4 мільйонів українських сімей (вдумаємося в цю цифру!) потребують дотацій для сплати за житлово-комунальні послуги. Коло родин, які належать до соціально незахищених верств населення, тільки розширюється.

МВФ: не буде реформ — не буде й кредитів

Постає цілком закономірне питання: як жити далі? Величезна лакуна у державному бюджеті, яка виникла через бездарне господарювання, розростається до масштабів космічної «чорної діри». Уряд знає лише два шляхи для порятунку ситуації. Перший — це «поліпшувати» фінансове становище за рахунок населення, урізаючи соціальні пільги та вводячи нові податки. Другий варіант — це наповнення держбюджету новими кредитами від МВФ, віддавати які доведеться вже нашим нащадкам.

Але тут чекає нова біда: незабаром потік кредитів обміліє. МВФ — не благодійна організація, вона не роздає гроші за «спасибі». Ця інституція має на меті простимулювати певні реформи у країні-реципієнті, і якщо істотних змін не відбувається, МВФ переглядає принципи співпраці. Ось що про це говорить лідер «Сильної України» Сергій Тігіпко:

«Євросоюз дав зрозуміти, що надасть Україні кредит в 1 мільярд євро лише за виконання низки умов: прозорості бюджету і реальних кроків по боротьбі з корупцією. Що означає ця заява? По-перше: ЄС констатує, що рівень корупції при цій владі залишається, як мінімум, колишнім. По-друге, ЄС дає зрозуміти, що спроби нинішнього уряду прикрити війною відсутність реформ і реальних дій по боротьбі з корупцією завершилися провалом. По-третє, для того щоб зрозуміти необхідність радикальних реформ, нашому уряду недостатньо вимог українського суспільства — обов’язково потрібен стусан від міжнародних партнерів. І це, мабуть, найгірше у всій цій історії».

Бюджет наповнять за рахунок найбідніших?

Що ж робить уряд у даних умовах? Береться за розум та за реформи? Аж ніяк. Він вдається до цинічного шантажу, вважає Сергій Тігіпко. Адже в проекті держбюджету на 2015 рік країні пропонують новий обвал соціальних стандартів та новий наступ на малий та середній бізнес.

«Уряд пропонує підвищити педагогічне навантаження для вчителів з 18 до 20 годин, встановити плату за харчування в дитячих садках, скоротити зарплати і пенсії держслужбовцям, виключити з бюджету витрати на пільги роботодавцям, які створюють робочі місця, приймаючи на роботу молодих фахівців, збільшити трудовий стаж для виходу на пенсію працівникам шкідливих виробництв. Крім соціальних проблем, ці заходи посилять і економічні: ще більше знизять рівень споживання на внутрішньому ринку, а це значить, що в Україні знову буде скорочуватися виробництво і внутрішня торгівля», — зазначає лідер «Сильної України».

Інший варіант «вирішення проблеми» передбачає удар по бізнесу, а також, говоритьТігіпко, «вперше в історії незалежної України — безпрецедентну атаку на громадянські права всіх без винятку українців». Йдеться про надання податківцям права зайти в будь-яку квартиру з перевіркою без санкції суду — лише за рішенням податкового начальника. Також запланована відміна соціальних податкових пільг для найбідніших, заборона віднесення на валові витрати 50% виплат, ліквідація пільг IT-галузі (що позбавляє Україну шансів стати економікою високих технологій), введення податку на нерухомість, продовження військового податку, введення податку на комерційну нерухомість, від чого постраждає, перш за все, малий бізнес.

«Сильна Україна» визначила заходи для порятунку економіки

Чи є альтернативний цьому шлях? Є. Про це вже давно говорить «Сильна Україна» — слід боротися з корупцією. Але ця пропозиція не користується популярністю в урядовців. Проте лише скорочення контролюючих органів забезпечило б економію 24 мільярдів гривень щорічно. Ця сума фактично дорівнює тій, яку «зекономили» на скороченні соціальних стандартів горе-чиновники.

Але це не єдиний захід, який можна віднести до превентивних кроків. Сергій Тігіпко та «Сильна Україна» пропонують також підтримку вітчизняної промисловості шляхом направлення держзамовлень на підприємства. Плюс — виступають за допомогу держави у відкритті нових ринків для нашої продукції, відлучення від держзакупівель усіх фінансово-промислових груп, що працюють з офшорами, та поліпшення інвестиційного клімату в країні. «Звичайно, це непростий шлях, на якому від уряду потрібно максимум зусиль, наполегливості та професіоналізму. Шантажувати країну — набагато легше», — зазначає Сергій Тігіпко.

Чи почують Сергія Леонідовича урядовці цього разу — сказати складно. Мабуть, зараз важливіше, аби його почуло суспільство. І проголосувало за реформи на виборах.