Не допомагати агресору!

25.09.2014
Не допомагати агресору!

Наполеон, який сказав про те, що народ, який не хоче годувати свою армію, буде годувати чужу, в сучасній Україні просто з’їхав би з глузду. Тому що навіть в умовах прямої військової агресії з боку Російської Федерації постачання до Росії товарів подвійного призначення, тобто тих, які можуть бути використані у військовій сфері, не припинилося. От і виходить, що волонтери тягнуть на передову речі для солдатів, куплені на кошти простих громадян, а водночас до Росії, у війні з якою гинуть українці, постачаються двигуни для авіаційної техніки.

Навіть раніше до такого роду співпраці треба було ставитись обережно, оскільки Росія ніколи не відмовлялася від своїх імперських амбіцій. Але сьогодні, якщо ми вимагаємо від світу санкцій щодо Москви, то повинні самі зробити хоча б очевидні й першочергові кроки, а саме — заборонити експорт будь-якої продукції, яка може слугувати посиленню російської армії. Вже й Франція прив’язала виконання контракту щодо поставок «Містралей» російському флоту з врегулюванням ситуації на Донбасі. Те, що зробив Париж, уже давно має зробити і Київ.

Аби вирішити це питання, в парламенті було зареєстровано проект постанови про мораторій на постачання до РФ товарів військового призначення та подвійного використання. Автори проекту — народні депутати від фракції ВО «Свобода» Олег Тягнибок, Юрій Сиротюк, Олексій Кайда та інші. В постанові серед іншого пропонується скласти чіткий перелік забороненої до експорту в Росію продукції підприємствами усіх форм власності та створити міжвідомчу комісію, яка буде контролювати виконання цього рішення.

Цікаво, що, за оцінками експертів, від розриву зв’язків у цій галузі серйозно постраждають російські підприємства, які залежали від українських виробників. А от частка РФ в експорті озброєнь з України займає не більше 15% і стосується насамперед ракетно-космічної галузі, літакобудування, авіадвигунобудування, двигунобудування для ВМС, зазначає директор Центру дослідження армії, роззброєння та конверсії Валентин Бадрак. Утім проект передбачає й компенсацію українським підприємствам та допомогу в пошуку нових ринків. А загалом «свободівці» пропонують переорієнтувати український ВПК на стандарти НАТО — що виглядає тим більш слушно у зв’язку з усе більшою підтримкою українцями ідеї вступу до Північно атлантичного Альянсу.

«Військовою співпрацею з Росією ми фактично законсервували наші технології. Все озброєння, яке в нас вважається сучасним, — це модифікації і вдосконалення того, що було зроблено ще за часів СРСР. Звісно, таке озброєння не становить ніякого секрету для Кремля. Тому українська військова промисловість має відповідати не радянським стандартам минулого сторіччя, а сучасним стандартам НАТО. Лише тоді ми зможемо успішно протистояти загрозі Москви», — розповів лідер «Свободи» Олег Тягнибок.

Немає сумнівів у тому, що рівень українських фахівців дозволить їм виготовляти продукцію потрібної якості. Загалом це питання принципове, і жодні корпоративні інтереси або інтереси власників тих чи інших заводів не повинні переважати інтереси національні.