Ідеї в умовах війни

25.09.2014
Ідеї в умовах війни

Уперше за історію свого існування подібний форум відбувається в країні, на території якої йде війна, що наклало свій відбиток: частина розробок стосувалася питання, як вижити в умовах війни й отримати потрібну інформацію. Однією з таких розробок стала представлена інтерактивна карта будівель, пошкоджених внаслідок обстрілів на основі мобільного додатку на телефон. За допомогою його можна зробити фото, яке відразу ж надійде в електронну базу даних пошкоджень у східних регіонах, а загальна картина допоможе оцінити ступінь руйнації того чи іншого регіону. «Основною нашою метою є так звана інвентаризація — підрахунок пошкоджень унаслідок воєнних дій та обчислення їхньої вартості», — розповідає один із розробників проекту Денис Гурський. Він сподівається, що впродовж місяця проект запрацює.

Не менш цікавою є розробка B-beeper — цифрового комунікатора для роботи в умовах конфлікту чи надзвичайних ситуацій. «Це інтерактивний додаток на мобільний, який забезпечить зв’язок між людьми, коли не працюють жодні засоби комунікації», — пояснює консультант програмних рішень Валерій Решетар. Це допоможе вирішити проблему персональної та колективної безпеки, налагодити процеси комунікації.

Центр розвитку iнновацій НаУКМА представив свій проект розвитку «Електронна демократія» — чесне волевиявлення без шин та коктейлів. «Ідея проекту з’явилася під час трагічних подій зими 2013—2014 року, які призвели до виходу громадянсько-політичних конфліктів у країні з правової площини. В умовах, коли легітимність окремих народних обранців є сумнівною, а загальний рівень довіри до влади низьким, Могилянське товариство запропонувало Україні механізм повернення до правових відносин між владою та громадянами», — розповідає керівник проекту Сергій Лобойко. В проекті передбачено електронне голосування, петиції, звернення, публічні угоди виборців iз політиками, оцінки влади та експертні обговорення.

А от проект табору на Донбасі «Будуймо країну разом», який запрацював в iнтернеті в рамках платформи соціальних інновацій «Спільнокошт», має на меті не лише відновлення пошкоджених стін, вікон і дахів будинків, а й залучення місцевих людей до колективної праці на благо громади свого міста чи села. Програма табору включає проведення інженерно-будівельних робіт, а також культурні та освітні заходи. Проект проходить на базі благодійної організації «Львівська освітня фундація», яка протягом трьох років активно працює у напрямi «Схід-Захід» і прагне зменшити соціальні та ментальні відстані між жителями різних частин країни. «Оскільки «Спільнокошт» — перш за все, колективне фінансування проектів, ми прагнемо за допомогою матеріальної підтримки небайдужих українців вкласти свою частку у відбудову східних регіонів України», — каже координатор проектів платформи «Велика ідея» Віта Базан.

Презентації проектів відбувалися в рамках глобального форуму, що щорічно проходить у Нью-Йорку та в багатьох країнах світу. Його організатори — Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН), Фонд Організації Об’єднаних Націй, компанія Mashable, Ericson та Фонд Білла та Мелінди Гейтс. Учасники форуму сподіваються, що їхні розробки зможуть змінити життя людей та допомогти знайти відповіді на глобальні виклики людства.