Класичне мочіння яблук

17.09.2014
Класичне мочіння яблук

Мочені яблука можна готувати і в трилітровій банці. (з сайта yak-prosto.com.)

Для тих, у кого є великий або хоча б малий льох і багато-багато плодів, підійдуть рецепти мочіння яблук.

 

1. Для мочіння підходять зимові та осінні сорти яблук, які мають кисло-солодкий смак. Плоди повинні бути зрілими, їх попередньо витримують у теплому приміщенні, осінні сорти протягом декількох днів, зимові — близько 2-3 тижнів.

2. Підготуйте ємність для мочіння яблук. Краще за все для цього підходять бочки або діжки, але можна використовувати і 10—20-літрові скляні банки. Попередньо замочіть діжку або бочку. Ретельно промийте її, ошпарте.

3. Щоб яблука лишалися без ушкоджень, дно і боки бочки застеліть добре висушеною свіжою соломою, без цвілі і стороннiх запахiв. Попередньо добре промийте її, ошпарте окропом і обробіть сухою парою. Можна застелити дно бочки промитим смородиновим і вишневим листям.

4. Відберіть для замочування здорові, не пошкоджені яблука, без вм’ятин і червоточин. Ретельно вимийте їх.

5. Покладіть яблука щільними шарами, перекладаючи соломою. Поверх останнього шару також покладіть солому і накрийте прокип’яченим полотном.

6. Вставте в бочку денце. Приготуйте сусло і залийте ним яблука через шунтовий отвір.

7. Для приготування сусла можна використовувати житнє борошно, сухарі або сухий квас. Розмішайте борошно в невеликій кількості холодної води, а потім долийте 2 літри окропу. Добре перемішайте і дайте відстоятися. Процідіть і додайте кип’ячену воду. Сумарний обсяг — 10 літрів. Додайте в отриманий розчин сіль і гірчицю (по 2 столові ложки на кожен літр води).

8. Заливку можна приготувати з використанням солоду та цукру. 200 г житнього борошна (або 150 г солоду) розмішайте в невеликій кількості холодної води. Залийте окропом, доведіть до кипіння. Коли суміш відстоїться, процідіть. Додайте 2 склянки цукру і 3 столові ложки солі.

9. Яблука забирають досить багато води, у міру необхідності доливайте сусло. Перші 2 тижні ємність із яблуками тримають у теплому приміщенні, а потім переносять у підвал або льох. Температура зберігання — 4-6 градусів. Приблизно через місяць яблука будуть готові до вживання.

Можна приготувати мочені яблука з гарбузом — вони будуть надзвичайного жовтого кольору. Яблука перебираємо і миємо. Дно дерев’яної бочечки викладаємо шаром вишневого і порічкового листя. Таким же перекладаємо і шари яблук. Заливати їх будемо особливим суслом. Робимо його зi зрілого жовтого гарбуза (сорт, із якого варять кашу), знімаємо шкірку, вичищаємо насіння і нарізаємо дрібно. Кладемо у велику каструлю, заливаємо холодною водою у рівень із верхнім шаром. Варимо спочатку на середньому (щоб не підгоріла), а потім на малому вогні, поки не розм’якне. Зварений гарбуз перетворюємо із допомогою блендера в однорідну кашку без найменших грудок. Цю гарбузову масу розбавляємо 7-8 літрами холодної кип’яченої води. Додаємо в отриманий розчин сіль — по 2 столові ложки на кожен літр води та цукор — 1,5-2 склянки й заливаємо яблука так, щоб сусло покрило їх на 10-12 см. Зверху кладемо марлю, дерев’яне коло й вантаж. Перші дні необхідно перевіряти і підливати кип’ячену холодну воду. Через 3-4 дні почнеться процес бродіння. Десь через місяць яблука матимуть надзвичайний жовто-бурштиновий колір та смак iз нотками вишні та порічок.

Традиції заготовки про запас мочених фруктів і ягід давні. І вам не завадить скористатися досвідом предків навіть за відсутності льоху. Бо смачні мочені яблука можна зробити у трилітрових банках. Яблука, чисті, миті, без тріщин і червоточин, вкладаємо щільно в банки, заливаємо приготовленим розсолом (розрахуйте необхідний набір інгредієнтів із тексту вище), закриваємо поліетиленовими кришками і ставимо спочатку в кухні на тиждень-два, а потім виносимо у прохолодне місце. Яблука будуть готові через пару місяців.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>