Мобілізація сильних

16.09.2014
Мобілізація сильних

Сергій Тігіпко на з’їзді «Сильної України».

Згідно з останніми даними Київського міжнародного інституту соціології, рейтинг партії «Сильна Україна» дорівнює 7,8 відсотка. Це більше, ніж у «Батьківщини» Тимошенко та у об’єднання Яценюка—Турчинова. Крім того, «Сильна Україна» — єдина опозиційна партія, яка долає прохідний бар’єр. Для «СУ» — це перші вибори і перша унікальна можливість опонувати «кістяку» провладних партій, який опиниться разом iз нею у парламенті. Лідер партії Сергій Тігіпко переконаний, що подібна можливість буде використана на всі сто відсотків. Адже в нього є і команда однодумців і чітка програма того, як досягти перетворень у країні.

Зупинити війну!

Минулого тижня «Сильна Україна» провела другий Національний з’їзд, перед початком якого 406 делегатам та гостям показали відео: кадри з українцями різного віку, статі, різних місць проживання. Всі вони були одностайними у визначенні найбільш актуального та пріоритетного на сьогодні завдання: зупинити війну! Саме цього чекає виборець від кандидатів у депутати, а не популізму та піару на війні. «Все більше людей вважає, що потрібна альтернатива тому згубному шляху, яким іде влада. Якщо ще місяць тому в нас була криза, то зараз — катастрофа», — зазначив Сергій Тігіпко. Слід продовжити мирні переговори і зупинити війну — але без єдиної поступки у питаннях незалежності, територіальної цілісності і суверенності зовнішньої і внутрішньої політики, переконані в партії.

Як кажуть, проговорити проблему — це вже пройти півшляху до її розв’язання. Шкода, що чинна влада навіть не усвідомлює, у який глухий кут вона заганяє теперішню ситуацію. А може, й навпаки: усвідомлює занадто добре, адже, як каже член «СУ» Світлана Фабрикант, «війна — це спосіб відволікти суспільство від корупції». Делегати другого Національного з’їзду зібралися не лише задля висунення кандидатів у депутати, а й задля відвертої розмови на цю тему. Вони свідомі того, що легко — не буде. І, як зазначив лідер «Сильної України», для кожного з присутніх, напевно, було б простіше відсидітися вдома, займаючись родинними справами, але, крім суто людської потреби у комфорті, у відповідального політика лишається ще честь та сумління.

На кону, додав він, існування України як демократичної держави. Не відомо, чи вистоїть вона у воєнному лихолітті, чи не перетвориться на «диктатуру олігархів», чи збереже свій індустріальний потенціал. Адже ситуація складається вельми непроста ще й з огляду на те, що декому вигідно пролонговувати її до нескінченності. Коли урядовців першого ешелону запитують про будь-які негаразди, «у них на все одна відповідь — війна», — говорить Тігіпко.

Але ж, резонно додає він, соціально-економічну атмосферу визначає не лише війна. «Що заважає зараз забезпечити підприємства держзамовленнями? Що заважає працювати над поліпшенням інвестиційного клімату? Що заважає дати соціуму справедливі суди? Що заважає проводити реформи?» — запитує політик.

Від самого початку, каже він, коли військові дії на сході ще ледь жевріли, було зрозуміло, що за «проектом «Новоросія» стоїть Росія — країна, що має найбільшу в Європі армію. Але влада, сподіваючись на швидку перемогу, обрала війну, хоч і мусила б розуміти, що сили є нерівними. Нині, коли помилка стала очевидною, коли за неї заплачено сотнями життів, слід якнайскоріше повертати на українську землю мир. Та чи дійсно цього хоче влада?

План є

Представляючи на з’їзді програму партії, Сергій Тігіпко зазначив: «Я розраховую на те, що делегати підтримають цей документ. Ми починаємо кампанію з упевненості в результаті. Йдемо в парламент, щоб добитися життєво важливих для країни реформ».

1. Втримати перемир’я. Передусім, зауважив Сергій Тігіпко, нам необхідно повернути в Україну мир. Не у короткостроковій перспективі, а назавжди — міцний та незламний мир. Для цього слід більше уваги приділяти переговорним процесам. Зробити їх гласними та відкритими, аби суспільство не ламало голову над тим, як і про що домовляються — поза участю народу — сторони діалогу. З трьох раундів перемовин, в яких брали участь представники самопроголошених республік сходу, центральна влада, а також посланці ОБСЄ, два були малорезультативними, зауважив Тігіпко.

2. Запровадити регіоналізацію. Україна повинна займати сильну переговорну позицію і водночас твердо стояти на принципах суверенітету та територіальної цілісності. Другою неодмінною умовою миру є проведення на сході місцевих виборів — під моніторингом міжнародних організацій. «Регіоналізація, а не федералізація потрібна країні. Вона стане основою принципово нової єдності країни — де сила центру багатократно зростає завдяки силі кожного регіону, міста, району», — переконаний Сергій Тігіпко. Кожен регіон повинен сам обирати органи управління, розпоряджатися майном, ухвалювати рішення щодо соціальних, культурних та мовних аспектів з урахуванням потреб усіх національностей. При цьому зовнішня політика, національна безпека та оборона мають залишатися у винятковій компетенції центральної влади.

3. Створити професійну армію. Власне, вибудовувати сучасне, забезпечене, обороноздатне військо «потрібно було ще вчора», переконаний Сергій Тігіпко. Час згаяно, проте виправляти помилки необхідно. Але ж річ не лише у злочинній недбалості, річ ще й в корупційних схемах, через які страждає наша армія. «Чому на рахунках Міністерства оборони лежать мільярди, а наші солдати — босі та ненагодовані?», — запитує він. Слід ухвалити нову воєнну доктрину, реформувати принципи фінансування ЗСУ (пріоритет — високі зарплати та надійний соціальний захист для військовослужбовців). Необхідно також розробити новий мобілізаційний план, який спирався би на кадровий резерв зі співробітників правоохоронних органів.

4. Подолати корупцію. Корупція в Україні — чи не найбільше зло. Яке тим страшніше, чим більше «метастаз» воно пустило у вертикалі влади. «Жорсткість та рішучість», — ось те, що ми маємо протиставити корупції, яка досягла у нас неймовірно високого рівня, каже Тігіпко. «Слід поставити на найвищому рівні тих людей, які реально боротимуться з цим явищем. На жаль, я не бачу, щоб нинішнє керівництво України було саме тими людьми», — констатує Сергій Леонідович. На його думку, рішучого удару по корупції можна завдати, скоротивши кількість контролюючих органів, відмовившись від каральної податкової політики, впровадивши особисту відповідальність чиновників контролюючих органів за законність перевірок бізнесу, а також розширивши права громадянського суспільства у боротьбі з корупцією.

5. Плекати економічний патріотизм. Це — один iз найголовніших пунктів, з якими йде на вибори «Сильна Україна». «Всі війни виграються на економічному фронті», — наголошує Тігіпко. І додає: «Сильна Україна» пропонує радикальне поліпшення інвестиційного клімату, підтримку вітчизняного виробника, бар’єр для того сегменту імпорту, котрий конкурує з вітчизняними товарами, а також створення ліберальних умов для роботи малого та середнього бізнесу. Цей бізнес нині закривається, а зарплати та пенсії громадян втратити половину своєї купівельної спроможності, говорить лідер «СУ». Слід знизити кількість податків та скоротити дозволи і ліцензії до розумного мінімуму. І, звичайно ж, вкрай важливо забезпечити держзамовленнями вітчизняного виробника, захистивши при цьому ринок внутрішніх товарів.

6. Підвищити соціальні стандарти. У теперішньої української влади є «цікава» риса: вона намагається латати бюджетні діри за рахунок урізання соціальних виплат. Це — шлях у нікуди, переконаний Сергій Тігіпко. Так само не слід «кивати» на війну, скорочуючи пенсії, стипендії, дотації, згортаючи програми підтримки малозабезпечених. «Я вже неодноразово підкреслював і хочу сказати знову: програємо економіку — програємо і війну», — сказав Тігіпко на з’їзді. «Не можна компенсувати відсутність реформ грабунком людей», — додав він. Держава не повинна ухилятися від виконання своїх обов’язків перед громадянами, тим паче, що в період випробувань та війн реформ має ставати дедалі більше, й вони мусять бути глибшими та радикальнішими, вважає Тігіпко.

7. Покінчити з безробіттям. Нині середньостатистична українська родина дійшла до такого зубожіння, що для того, аби просто вижити, членам сім’ї бажано працювати не на одній роботі, а як мінімум на двох, зазначає Сергій Тігіпко. І це при тому, що й одну роботу знайти зараз тяжко. Слід переглядати прожитковий мінімум щонайменше чотири рази на рік, підвищувати соціальні виплати пропорційно до зростання цін. Плюс повернутися до надання соціально незахищеним молодим сім’ям допомоги з догляду за дитиною. А ще — повернути державний контроль за формуванням кошторису на послуги ЖКГ. Що ж стосується проблеми безробіття, то тут рецепт полягає ще й у тому, аби відкрити державну програму з пільгового кредитування та підтримки малого та середнього бізнесу. Виходом може бути й створення професійної армії, що також створить додаткові робочі місця.

«Віримо в силу України»

З’їзд одноголосно підтримав програму партії, котра розроблялася з допомогою фахівців у царині економіки, внутрішньої та зовнішньої політики. Закінчуючи свій виступ, Сергій Тігіпко сказав таке: «Є такий мудрий вислів: «Найбільша помилка людини — це думати, що у неї попереду ще багато часу». Сказано це і про сьогоднішню Україну. Нам потрібно діяти дуже швидко і дуже рішуче. Часу дійсно мало. Якщо ми не об’єднаємо зусилля, щоб зупинити війну, щоб зупинити економічну і соціальну катастрофу, наслідки будуть незворотними. Але якщо ми почнемо негайно, зможемо зміцнити країну, зробити її могутньою і сильною. Ми — за сильну Україну!»

Партійний список було затверджено на другому пленарному засіданні з’їзду в понеділок. «Ми мусимо продовжити консультації, щоб до списку не потрапили люди, які заплямували себе корупцією чи антиукраїнською, антипатріотичною позицією», — пояснив лідер партії. В понеділок, зачитуючи список, Сергій Леонідович прокоментував: «Я хотів, аби наш список був «прохідним», тому збирав сильних, знаних людей. Узагалі я — за конкуренцію всередині партії». Отже, першу п’ятірку списку склали Сергій Тігіпко, колишній перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський, який так само, як і Тігіпко, свого часу пішов з уряду Миколи Азарова через принципову незгоду з його антипідприємницькою політикою, народний депутат Світлана Фабрикант, лідер Запорізької обласної організації «Сильної України» Андрій Гамов та інвестиційний банкір Ігор Мазепа.

...Мине шість тижнів, і всі ми підемо до виборчих урн. Партії будуть «спокушати» виборця тими чи іншими далекими від реальності обіцянками та прожектами. Насправді ж нічого не дається легко і безболісно, особливо в умовах, які склалися в Україні зараз. Важливо мати чіткий план і засукавши рукави приступити до його виконання. Такий план є у Сергія Тігіпка. Є він і у «Сильної України». Як кажуть партійці та їхній лідер, «разом ми сильніші». І до цього варто дослухатися.