Стратегія для кума?

11.09.2014
Стратегія для кума?

Минулого тижня збурювачем спокою у Дніпропетровську став колектив Інституту післядипломної педагогічної освіти, чи, говорячи простіше, — вдосконалення вчителів. Упродовж бозна-скількох років тут у доволі тихому місці, на вулиці Свердлова, але не такому вже й віддаленому — звідси рукою подати до Центрального ринку, авто- та залізничного вокзалів, — апробовували і втілювали у життя новітні методики з навчання дiтей. Більше сотні працюючих, серед яких 5 — доктори наук і понад 60 — кандидати, стабільно отримували хай і невисоку, але все ж зарплату з обласного бюджету. І були переконані, що свою справу робили чесно і фахово.

Аж доки одного дня немов грім серед ясного неба на сайті обласної ради не з’явився проект рішення наступної депутатської сесії про приєднання закладу до Інституту підприємництва «Стратегія», що теж уже багато років базується у розташованих зовсім не близько до обласного центру Жовтих Водах. При цьому у новій назві такого закладу вже не знаходилося місця для ключового слова «педагогічний».

Директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Демчик, щоправда, намагався пояснити, що в цьому нічого страшного немає. Мовляв, інститут iз Дніпропетровська об’єднають зі «Стратегією», і надалі вони працюватимуть в одній упряжці.

Але тут втрутився аспект політичний, з якого стирчать вуха Партії регіонів, що донедавна всеохоплююче правила на Дніпропетровщині, а тепер, після перемоги Євромайдану, дещо «принишкла». Адже новим ректором об’єднаного навчального закладу мав стати ректор «Стратегії» Дмитро Ядранський, якого місцеві ЗМІ дружно називають кумом останнього голови Дніпропетровської облдержадміністрації регіонального розливу Дмитра Колеснікова, при якому 26 січня цього року сумнозвісні «тітушки» висипали з будівлі цього джерела влади і почали дубасити мітингувальників.

Як розповідає багаторічний ректор Інституту післядипломної педагогічної освіти доктор філософських наук, професор Михайло Романенко, свого часу жовтоводська «Стратегія» виникла з інституту підвищення кваліфікації працівників атомних електростанцій. А тепер там виникли неабиякі проблеми і з набором студентів, і з матеріально-технічною базою.

Щоправда, спершу йшлося про приєднання «Стратегії» до дніпропетровського інституту на правах четвертого факультету, але потім на сайті облради вже стало йтися про «Дніпропетровський навчально-науковий інститут післядипломної освіти», тобто, вже без слова «педагогічний». Таку пертурбацію збагнути було важко. Адже навчальна база інституту в Дніпропетровську розбудовувалася протягом 75 років. І тут не лише педагоги підвищували свою кваліфікацію, а й проходили різноманітні творчі конкурси, учнівські олімпіади, розповсюджувався передовий педагогічний досвід.

Отож скандал розгорівся не на жарт. Працівники дніпропетровського інституту влаштували акцію протесту перед будівлями облради та облдержадміністрації, написали звернення до всіх можливих владних інстанцій. І одностайно обрали своїм ректором знову Михайла Романенка.

Зрештою, така активність працівників інституту змусила владу увімкнути задній хід. На наступній сесії облради проект рішення про приєднання до жовтоводської «Стратегії» на голосування вже не виноситиметься. А голова облради Євген Удод уже підписав розпорядження на виконання обов’язків ректора саме Михайлом Романенком.