Вузькі перспективи

11.09.2014
Вузькі перспективи

Жан-Клод Юнкер.

Найближчими роками Україні марно сподіватися на вступ до Євросоюзу. Як, утім, і будь-якій іншій державі. «ЄС потрібно відпочити від розширення», — наголосив новий голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, представляючи вчора в Брюсселі оновлений склад виконавчого органу Європейського Союзу.

Раніше експерти прогнозували, що в нинішньому «скликанні» ЄК взагалі не буде посади комісара з питань розширення як такої, а до обов’язків комісара з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення належатимуть посилення політики сусідства й ведення тих перемовин щодо приєднання до Євросоюзу нових членів, які вже почалися раніше й тривають досі. Та попри прогнози, назва посади комісара з питань розширення та європейської політики сусідства залишилася незмінною. Замість чеха Штефана Фюле її посів австрієць Йоханнес Хан. Раніше очікувалося, що цю квоту віддадуть представникові Східної Європи — словаку Марошу Шефчовичу.

Наразі найбільш райдужною перспектива членства в ЄС залишається для Західних Балкан. Останньою державою з тих, що на даний час приєдналися до Євросоюзу, була Хорватія, впевнено прямують до цього Чорногорія та Сербія, статус кандидата мають і Македонія, Албанія та Туреччина. Але в наступній п’ятирічці склад Євросоюзу, судячи з усього, залишиться незмінним — 28 держав.

Загалом до складу нової Єврокомісії, разом із Ханом, увійшли сім віце-президентів. «Правою рукою» Юнкера, першим його заступником, який відповідатиме за краще регулювання, міжінституційні відносини, верховенство права та дотримання Хартії основних прав, став голландець Франс Тіммерманс. Віце-президент з питань бюджету і людських ресурсів — болгарка Крісталіна Георгієва, з питань єдиного цифрового ринку — естонець Андрус Ансіп. Новостворену посаду віце-президента з питань Енергетичного союзу обійняла колишній прем’єр-міністр Словенії Аленка Братушек.

Віце-президентом з питань єврозони та соціального діалогу став представник Латвії Валдіс Домбровскіс, iз питань робочих місць, зростання інвестицій і конкурентоспроможності — фін Юркі Катайнен.

Решта посад розподілилися так: єврокомісар з питань сільського господарства і розвитку сільських районів — Філ Хоган, єврокомісар iз питань клімату та енергетики — іспанець Мігель Аріас Каньєте. Питаннями конкуренції завідуватиме представниця Данії Маргрет Вестагер, цифровою економікою і суспільством — німець Гюнтер Етінгер.

Портфель комісара з енергетики отримав іспанець Мігель Аріас Каньєте, з питань торгівлі — Сесілія Мальмстрьом (Швеція), з економічних, фінансових, питань оподаткування та митного союзу — П’єр Московісі (Франція).

Загалом до складу Єврокомісії під керівництвом Юнкера увійшло 5 колишніх прем’єр-міністрів, 4 віце-прем’єр-міністри, 19 екс-міністрів, 7 колишніх членів Єврокомісії та 8 колишніх членів Європейського парламенту. Середній вік нинішніх єврокомісарів — 49 років. Близько третини (33%) місць у складі Єврокомісії отримали жінки, хоча Жан-Клод Юнкер одразу після свого призначення головою ЄК закликав керівництво країн Євросоюзу відвести представницям прекрасної статі не менше 50 відсотків портфелів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>