«Двійка» за п’ятірку

10.09.2014
«Двійка» за п’ятірку

Арсенію Яценюку треба якось ужитися в одному списку з Віталієм Кличком. Обидва вони, за словами Луценка, вже «дозрівають» до співпраці в рамках Блоку Порошенка. (з сайта tsn.ua.)

Часу для того, аби всім бажаючим зареєструватися кандидатом в народні депутати, лишається небагато. Останній термін подачі документів — 15 вересня. Однак дехто з топових політиків i досі не може визначитися із тим «плавзасобом», яким найкраще скористатися, аби прибитися до парламентського берега.

Варіант номер один для багатьох представників істеблішменту — це, звісно, президентська команда. Певний час тому експерти висловлювали різні думки з приводу того, хто очолить партію «Солідарність» — у підсумку політсилу перейменували у Блок Петра Порошенка, а біля її стерна поставили Юрія Луценка.

Але це не означає, що голова БПП автоматично стає першим номером її виборчого списку. На початку тижня в медіа «вкинули» варіант першої п’ятірки президентської партії, яка нібито виглядає так: 1. Арсеній Яценюк; 2. Віталій Кличко; 3. Юрій Луценко; 4. Олександр Турчинов; 5. Ольга Богомолець.

Луценка, як бачимо, відсунули аж на третє місце, на першому і на другому — новий та старий партнери Президента — Яценюк i Кличко (з останнім Порошенко домовився про взаємонепоборювання ще під час президентської кампанії, «уступивши» Віталію Київ).

Утiм згодом цю п’ятірку почали оскаржувати, й передусім — поінформовані джерела з «УДАРу». Вони твердо стоять на попередніх домовленостях, вважаючи, що якщо такі персони, як Яценюк, Турчинов, Аваков тощо, й з’являться у спільному списку, то винятково за квотою Петра Порошенка, який мусить розділити прохідну частину навпіл з «УДАРом». «УДАР», до речі, погоджується на те, щоб половини були нерівними, і Президенту відійшло б 55-60% місць, тоді як людям Кличка — лише 40-45%.

Але це — максимум поступок, на які готові піти «УДАРівці». За своєю квотою вони не стануть брати «сторонніх» осіб, а якщо у Президента є бажання «прихистити» перебіжчиків iз «Батьківщини», громадських активістів чи командирів добровольчих батальйонів — це, мовляв, його право. Але винятково в межах своєї квоти.

Так, повторимося, кажуть в «УДАРі». Інші втаємничені персони твердять, що високою є ймовірність відмови Арсенія Яценюка від окремого балотування — він не піде на вибори в обмін на гарантії подальшого прем’єрства. Такий варіант виглядає сумнівним, адже які можуть бути гарантії, якщо нова коаліція, сформована в Раді, матиме повне право лобіювати в очільники уряду власну кандидатуру?

Скоріше за все, Арсеній Петрович таки опиниться у списку «Солідарності» — як тільки його власні амбіції вдасться гармонізувати з претензіями Віталія Кличка. Про це позавчора в програмі «Свобода слова» говорив і Юрій Луценко. «На сьогоднішній день тривають переговори, і ми близькі до об’єднання та порозуміння з Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком. Близькі хоча би тому, що 15 вересня завершується відведений законом термін висування кандидатів у народні депутати», — заявив Луценко.

Він додав, що спільний список охопить «усіх, хто з Майдану прийшов до влади». Учасники парламентських перегонів мають укласти «патріотичний пакт, який стане відповіддю на сучасний виклик Кремля», — заявив також Луценко. Що стосується його самого, то голова «Солідарності» демонструє таку показову байдужість до перспективи опинитися у нардепах, що «готовий навіть не балотуватися».

«...Мене не обходить моє місце у списку. Мені важливо, щоб об’єдналися люди, які перестануть один одного «підставляти». Мені важливо, щоб заяви Президента, уряду і парламентської більшості робилися в унісон. Мені важливо, щоб команда ще до початку кампанії створила коаліцію до виборів, а не торгувалася за посади після перемоги», — цитує слова Луценка його прес-служба.

«Прочитав вкрай приємну новину — Блок Петра Порошенка поповнить не лише команда Кличка, а й команди Яценюка та Турчинова, — пише на своїй сторінці на «Фейсбуці» депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець. «Це інформація зі ЗМІ, сам у цьому розібратися не зміг, бо був в АТО. Сподіваюсь, у нас з’являться й інші сильні команди».

Нардеп Бригинець пройшов до Ради по мажоритарному округу, але висувала його «Батьківщина». Нині він за всіма ознаками тяжіє до пропрезидентської сили — звідси й радість з приводу того, хто і як поповнить Блок Петра Порошенка. Однак, якщо вірити недавньому інтерв’ю Сергія Власенка, жодної офіційної заяви від політиків про вихід з лав партії «Батьківщина» не отримувала. Ані від Бригинця, ані від Турчинова, ані від Яценюка.

Останній, щоправда, своє членство в партії призупинив на час виконання обов’язків Прем’єр-міністра. Але щоб влитися у Блок Петра Порошенка, треба щось вирішувати зі своїм партійним статусом. Як не важко спрогнозувати, такі формальності мало хвилюють наших посадовців. Безумовно, якийсь вихід з цієї ситуації ними буде знайдено.

А «Україна молода» тим часом поцікавилась думкою політолога Костя Бондаренка про все, що відбувається довкола списків Блоку Порошенка. На заваді об’єднання політиків у цій партії стоять їхні амбіції, заявив Бондаренко. «А насправді ми бачимо спробу створення «Нашої України-2», номенклатурно-героїчної команди, до котрої увійдуть і ветерани Майдану, і просто знакові фігури, і представники номенклатури», — додав він.

Відповідаючи на наше запитання, навіщо балотуватися в народні депутати нещодавно обраному меру Києва Віталію Кличку, експерт зазначив таке: «Кличко хоче перестрибнути в депутатське крісло. Напевно, побачив, що мерство — це не його», — сказав Бондаренко.