Не далекий схід: «спецзона» за кордоном

10.09.2014

Лише третина території Донбасу отримає особливий статус, причому отримає в складі цілісної України, згідно з мінським протоколом. Про це заявив голова «Блоку Петра Порошенка» і радник Президента Юрій Луценко в ефірі «Свободи слова».

«Протокол чітко визначив: йдеться не про особливий статус двох областей. Там чітко написано: тільки ті райони, які непідконтрольні українській владі в двох областях», — вів далі Луценко. «Зараз iде демаркація позицій, які займають українські війська і які на сьогоднішній день українські війська зайняти не можуть», — додав він.

За словами Луценка, особливий статус отримають деякі райони Донецької і Луганської областей, які в цілому становлять близько третини території українського Донбасу. Таким чином, заявив він, буде створено «спеціальну зону» у складі єдиної України. Луценко наголосив, що ця зона може бути ізольована й обнесена інженерними спорудами.

Ідеї, висловлені радником Президента, наштовхнулись на гостру критику. В.о. голова Луганської обласної адміністрації Ірина Верігіна заявила про те, що демаркація територій, непідконтрольних силам АТО, може призвести до втрати півдня області взагалі. «Це — міна уповільненої дії», — наполягає вона.

Ще різкіше висловився народний депутат Віктор Балога. Він нагадав Луценкові його недавній «ляп» iз перерахуванням тих країн, які буцімто готові постачати в Україну зброю (представники МЗС названих Луценком держав згодом відхрестилися від такої можливості). Два промахи підряд — «це майже заявка на премію Дарвіна, якби її присуджували в сфері політики», — підкреслив Балога, запропонувавши Президентові «терміново посадити свого помічника на дієту».

А тим часом iнтернет-ресурс «Інформаційний спротив» та його керівник Дмитро Тимчук бачить три можливі варіанти, за якими розвиватимуться події на окупованих сепаратистами та російськими військами територіями. «Песимістичний» сценарій полягає у повній втраті Києвом контролю над окупованими територіями, заморожуванні конфлікту і відходу даних районів Донецької та Луганської областей під контроль Росії, тобто це — «придністровський варіант».

Але відмінність від Придністров’я, пише «ІС», полягає в тому, що, «захоплені території Путіну самі по собі не потрібні — вони необхідні лише як плацдарм для подальшої агресії проти України. А значить, «заморожування» конфлікту може бути дуже нетривалим і не принесе бажаного миру навіть при згоді України поставити хрест на даних територіях».

«Помірковано-оптимістичний» сценарій має на увазі тривання певної паузи, котра дасть змогу використати перемир’я для більш-менш спокійного проведення виборів та виконання мобілізаційних завдань: перегрупування військ, доукомплектування частин і підрозділів особовим складом, вирішення проблем забезпечення військ бронетехнікою тощо.

Мінуси такого варіанта в тому, що й бойовики сходу використають тимчасове затишшя з аналогічною метою та наростять свій потенціал. Крім того, вони робитимуть усе можливе, аби підштовхувати підконтрольні їм території до остаточного розриву з Києвом.

Є натомість, зазначає «ІС», і «зовсім оптимістичний» сценарій. Він випливає з Мінського протоколу і відображає прагнення офіційного Києва вирішити конфлікт мирним шляхом, без подальшого збройного протистояння. Згідно з ним, місцева влада отримає спеціальні повноваження, а мешканці сходу — програму з відновлення життєдіяльності регіону. Крім того, під контроль може бути взятий держкордон iз Росією в цих районах, нехай і в форматі «зони безпеки» з моніторингом та верифікацією з боку ОБСЄ.

План цього сценарію, до якого прагне Київ, сам по собі непоганий, оскільки враховує настрої і сподівання тієї чималої частини місцевого населення, яка підтримала свого часу сепаратистів, і в той же час зберігає «особливі території» в складі України, з можливістю подальшої їх повної інтеграції в «загальноукраїнський простір».

Але, як підсумовує «ІС», недолік такої версії — у її нерелістичності. Адже такий хід подій не відповідає планам керівництва «ДНР» та «ЛНР». «У цьому випадку стає незрозумілим, заради чого Путін ініціював і всіляко роздмухував пожежу на Донбасі, витрачаючи на це чималі ресурси, несучи зовнішньополітичні та економічні втрати», — зазначає Дмитро Тимчук. І додає: те, як насправді розвиватимуться події на Донбасі, стане очевидним протягом найближчих кількох тижнів.