Готовність до розлучення

09.09.2014
Готовність до розлучення

Значна частина шотландців і досі не визначилася, як проголосувати на референдумі за незалежність. (з сайта huffingtonpost.com.)

Менш ніж за два тижні до проведення у Шотландії референдуму щодо відділення від Британії кількість прихильників незалежності вперше перевищила кількість охочих залишитися у складі Об’єднаного Королівства. Про це свідчать результати соціологічного опитування компанії YouGov, яка з 2 по 5 вересня вивчала громадську думку на замовлення газети «Сандей таймс». Із тих респондентів, хто вже визначився зі своїм ставленням до проблеми, за суверенітет Шотландії готові проголосувати 51%.

Раніше вважалося, що шотландці підтримують розширення автономії, але не готові до повної незалежності. Нинішні успіхи прихильників незалежності пов’язують з активною роботою з молодими виборцями, яким обіцяли конституційне закріплення права на безплатну вищу освіту та зайнятість, а також зниження віку для голосування з нинішніх 18 до 16 років.

Прихильники суверенітету назвали результати останнього опитування проривом, а противники — дзвіночком для тих, хто вважав, що результати референдуму відомі наперед, адже досі охочих незалежності було кількісно менше, ніж їхніх опонентів.

Що менше днів залишається до голосування, яке відбудеться 18 вересня, то більш відчайдушні кроки роблять прихильники обох таборів, аби переконати тих, хто ще не визначився. За збереження цілісності Британії останнім часом висловлювалися провідні бізнесмени, авторка романів про Гаррі Поттера Джоан Роулінг та загалом 16 відомих футболістів, які в різний час були окрасою національної збірної Шотландії.

Канцлер британської скарбниці (міністр фінансів) Джордж Озборн заявив, що в наступні кілька днів буде представлений план зі збільшення повноважень шотландського парламенту, пообіцяв шотландцям більше автономії в податковій політиці та розподілі видатків, якщо вони скажуть незалежності «ні». Озборн також нагадав, що в разі від’єднання Шотландія не зможе використовувати британський фунт.

Раніше Лондон та Єврокомісія застерігали Единбург щодо можливих негативних економічних наслідків відділення.

У Лондоні, який дав згоду на проведення референдуму, розгублені. Адже ще місяць тому прихильників союзу з Британією було на 22% більше. Газета «Обсервер» пише, що в лавах прибічників збереження Шотландії у складі Об’єднаного Королівства видно прояви паніки та взаємних звинувачень.

Заходи для розширення автономії Шотландії, аби втримати її в складі Великої Британії, започаткував ще уряд Тоні Блера. З 1999 року Единбург має власні парламент та уряд, які самостійно вирішують усі питання, крім оборонної, зовнішньої та податкової політики. Шотландія віддавна має свої власні освітню та правову системи, відмінну від решти Королівства соціальну політику й систему охорони здоров’я. Лондон був переконаний, що при такій широкій автономії утримає Шотландію, яку підступом затягнув до складу Об’єднаного Королівства 1707 року. Але виявилося, що помилявся.

Правда, оглядачі прогнозують, що в останній момент шальки терезів усе ж хитнуться на користь подальшого перебування Шотландії в британській «сім’ї». Але вони ж вказують на те, що розгублений Лондон просто не має запасного плану на той випадок, якщо шотландці скажуть «так» своїй незалежності.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>