НОВИНИ ПЛЮС

09.09.2014

Яценюк не виключає введення воєнного стану

Якщо «перемир’я» на південному сході України закінчиться так, як закінчувалися усі попередні, іншого варіанта, окрім введення воєнного стану, не буде. Про це в інтерв’ю телеканалу «1+1» заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба КМУ. За словами Яценюка, головний плюс введення воєнного стану полягає у тому, що вся країна переходить винятково на військові рейки, починаючи від цивільної оборони і закінчуючи тим, що військове командування отримує всю повноту влади на території України. «Тобто це війна. Вона у нас іде. Так, вона юридично не оформлена, але це війна», — додав Прем’єр. «Мінус — наші західні партнери будуть казати, що це неправильно, тому що ми перекрили собі канали для проведення переговорів, для мирного плану, для вирішення цієї ситуації не військовими методами», — зазначив Яценюк.

Також глава уряду наголосив, що не можна допустити ситуації, «що є мирний план, не стріляють, усе заспокоїлося, — і світ повертається до форми business us usual, тобто «справи як завжди», й забули, як про інші конфлікти». «Цього не можна допустити. Світ не має права забути про російську агресію. Росія повинна заплатити ціну. Так, ми за встановлення миру. Але ми й за те, щоб той, хто порушив цей мир, той, хто порушив статус ООН, порушив усі можливі і неможливі двосторонні і багатосторонні угоди, — заплатив за це ціну. І це — Російська Федерація», — підсумував Яценюк. «Чи вірю я Російській Федерації і її президенту? Категорично ні. Чи змінив президент Путін свої плани? За жодних обставин. Його план — це повернення України під сферу впливу Росії, в будь-якій формі. Чи захопити її військово, чи політично, чи знищити державу як таку», — додав він.

Кабмін перевірить торгівлю зброєю

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звернувся до Генпрокурора та народних депутатів щодо негайного створення тимчасової слідчої комісії для розслідування фактів торгівлі озброєнням і військовою технікою у 2004-2014 роках. Про це йдеться у повідомленні прес-служби КМУ. «Державне підприємство «Укроборонпром», яке виробляє зброю та торгує нею, як і інші спецекспортери, не перебуває у сфері компетенції Кабінету Міністрів», — уточнили в КМУ. Як відомо, уряд звільнив першого заступника міністра оборони Богдана Буцу, якого звинувачували у неналежному забезпеченні армії. Проти Буци почали службове розслідування, й пізніше стало відомо, що Міністерство оборони через численних посередників організовувало на внутрішньому ринку розпродаж озброєння та бойової техніки — автоматів, безпілотників, вертольотів, гранатометів, ракет.

В Україні створять Антикорупційне бюро

Представник Президента України в Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк, голова парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Чумак та експерти презентували президентський законопроект про створення Національного антикорупційного бюро, передає УНІАН. Політики та експерти поінформували про основні особливості даного законопроекту. Передбачається, що Національне антикорупційне бюро матиме у своєму штаті 700 працівників. Його голова призначатиметься Президентом на семирічний термін без права переобрання на наступний термін. НАБ займатиметься винятково корупційними злочинами високопосадовців: чиновників 1-ї та 2-ї категорії, суддів, прокурорів, високопосадовців силових структур, Президента, Прем’єр-міністра, а також депутатів від обласних рад і вище. Передбачається, що заробітна плата співробітників НАБ буде значно вищою, ніж у працівників інших силових структур. Зокрема, слідчий отримуватиме 18 тис. грн, а керівник НАБ — 60 тис. грн.