Секретно і марно

05.09.2014

Учора Верховна Рада засідала у закритому режимі для того, щоб без перешкод подискутувати про ситуацію на сході та можливість введення воєнного стану. Схід депутати обговорили, а от iз воєнним станом не посунулися ні на йоту. «Про введення воєнного стану не йдеться, немає такого рішення Президента. Не планується також прийняття якихось законопроектів, їх до порядку денного не включено», — повідомив нардеп Анатолій Гриценко. За його словами, Верховна Рада заслухала доповідь призначеного тимчасовим виконуючим обов’язки міністра оборони Івана Руснака, але зміст цієї доповіді, природно, не розголошується.

«Це була просто марна трата часу для всіх нас. Нічого нового ми не почули, тому фракція «Свобода» більше ніколи не буде підтримувати рішення про закриті засідання», — обурено прокоментував учорашній день лідер «Свободи» Олег Тягнибок. При цьому він також наголосив на іншому. За його словами, «настрій практично всієї зали — це введення воєнного стану. Ми написали звернення разом з іншими депутатами із закликом зробити подання про введення воєнного стану».

Ініціативу «Свободи» підтримав і спікер ВР Олександр Турчинов. Як пише «Українська правда» з посиланням на свої джерела, «Турчинов сказав, що двічі розмовляв iз Президентом у середу, і той відчуває, що спрацює мирний план. Якщо ж ні, то в понеділок відбудуться консультації про позачергове засідання на вівторок iз порядком денним про воєнний стан», — повідомляє «УП». Чекати на остаточне рішення щодо запровадження воєнного стану лишається, таким чином, недовго. Консультації в Мінську за участю представників «ДНР» та «ЛНР» пройдуть уже сьогодні, якщо ж ці чергові перемовини будуть безрезультатними (а Президента Порошенка підведе інтуїція), то рішучість Ради буде випробувана вже наступного тижня. Побачимо, чи наберуть парламентарії необхідні 226 голосів для введення воєнного стану.