На «ринг» — у камуфляжі

05.09.2014

До боїв у сесійній залі меру Києва Віталію Кличку не звикати. Все-таки досвід депутата Верховної Ради у чемпіона світу є. Щоправда, досі ще ніхто не звертав агресію проти самого Кличка. Але все коли-небудь стається вперше: вчора Кличка мало не побили просто під час засідання Київради. Голова КР дозволив собі зауваження, яке не припало до смаку одному з присутніх депутатів. Далі мав би бути доволі цікавий спаринг, але решта столичних «парламентаріїв» вирішила втрутитися і собі. Штовханина, словом, вийшла масова.

А починалося все тихо-мирно, з улюблених Київрадою земельних питань. До речі, «кличкісти», взявши владу у столиці, обіцяли, що до земельних питань будуть підходити дуже виважено та обережно — не роздавати ділянки направо й наліво, а (максимум!) продовжувати вже існуючі договори оренди. Насправді ж дійсність, як і завжди, дещо відрізняється від намальованої кандидатами передвиборчої картинки: на сесію КР 4 вересня було винесено 101 земельне питання, причому 43 питання було включено до порядку денного просто «з голосу», тобто додані президією (читай: Кличком) без попереднього обговорення у профільній комісії.

Власне, через таке довільне поводження з приписами регламенту КР i стався інцидент. Депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук виступив iз вимогою зняти з розгляду земельні питання, внесені поспіхом і без обговорення. Що, в принципі, було цілковито обґрунтованою вимогою. Але Віталій Кличко, поглянувши на Мосійчука, котрий прибув на засіданні в однострої, відповів так: «Я закликаю не реагувати на репліки депутатів, які прийшли сьогодні попіаритись, навіть одягли військову форму».

Ця репліка Кличка надто сильно відгонила сумнозвісними часами Черновецького, коли неугодних позбавляли слова. Тож «симетрична відповідь» Мосійчука не забарилася. Зі словами: «Я воював там, мразь! Бл...дь, я тільки вчора з Маріуполя!» закамуфльований депутат ринув прямо на Кличка. По дорозі до мера Мосійчука перехопили його колеги, а голова Київради... оголосив перерву. Після перерви Кличко повідомив: усі, хто зриватиме засідання КР, будуть позбавленi слова.

А тим часом, поки мер щасливо уникнув зіткнення з Мосійчуком, секретар Київради Олексій Рєзнiков провів невеликий брифінг, де сповістив, що, за його даними, 41 чинний депутат Київради збирається балотуватися до парламенту. Якщо потуги бажаючих потрапити у народні депутати увінчаються успіхом, Київрада «схудне» відразу на третину. «Я би просив не використовувати майданчики, у тому числі й Київради, заради популістських гасел», — закликав Рєзніков. Він нагадав депутатам, що кияни, які їх обрали, очікують від них плідної роботи.

Але риба, як відомо, гниє з голови. Які претензії можна пред’являти «рядовим» депутатам КР, якщо й мер — як подейкують у кулуарах — теж зібрався на вибори до Верховної Ради? Цей алогічний вчинок пояснити (і виправдати) жодним чином не можна. Адже минуло лише три місяці, як Кличка було обрано мером Києва. Хотілось би вірити, що подібна зрада киянам не загрожує й чутки залишаться чутками. Але у найсвіжішому своєму інтерв’ю (записаному для iнтернет-видання «Обозреватель») Кличко так і не дав чіткої відповіді на те, йде він чи не йде на парламентські вибори у складі пропрезидентської партії «Солідарність». Тож робимо висновки, пам’ятаючи про те, що у жовтні 2015-го і Київрада, і її голова будуть обиратися наново.