День «С»

04.09.2014
День «С»

М’яч, який пiд час обрання країни-господаря футбольного чемпiонату свiту 2018 року був на сторонi Володимира Путiна, тепер може опинитися у воротах Росiї.

Учора Єврокомісія представила послам держав-членів Європейського Союзу пропозиції щодо нових економічних санкцій проти Росії. Брюссель виконав свою обіцянку розробити такі рекомендації упродовж п’яти днів після суботнього саміту ЄС. Посли одразу передали їх для ознайомлення своїм урядам, і завтра представники цих урядів ЄС мають намір ухвалити відповідні рішення, заявила майбутній Високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики й політики безпеки, міністр закордонних справ Італії Федеріка Могеріні.

Як повідомляє інформаційне агентство dpa, виступаючи позавчора на засіданні комітету Європарламенту з питань зовнішньої політики, Могеріні охарактеризувала ситуацію у Східній Україні як «дедалі драматичнішу» та закликала Євросоюз рішучіше реагувати на агресію Росії, аби мати можливість вирішити конфлікт у політичній площині. Наступниця Кетрін Ештон не оприлюднила список санкцій, але окреслила галузі економіки, яких вони торкнуться. Це фінансовий та оборонний сектори, а також сфера технологій. Зокрема, йдеться про обмеження доступу до європейських ринків капіталу для російських державних фірм з оборонного та нафтового секторів. Також укотре має бути розширений «чорний список» осіб та компаній, яким буде заборонено в’їзд на територію ЄС і заблоковано їхні фінансові активи.

Тим часом Польське радіо із власних джерел дізналося, що в документі з переліком санкцій на кількох сторінках також значаться наміри Євросоюзу домагатися виключення Росії з різноманітних культурних та спортивних заходів. Серед іншого, йдеться про недопущення Росії до перегонів «Формула-1», участі в матчах УЕФА та позбавлення Москви права на організацію Чемпіонату світу з футболу 2018 року.

Проте остання пропозиція наштовхнулася на спротив президента Міжнародної федерації футболу Зеппа Блаттера, який уже не вперше заявив: «Ми не ставимо під сумнів той факт, що чемпіонат світу пройде в Росії. Ми висловили довіру організаторам чемпіонатів світу 2018 і 2022 років. Бойкот ніколи ні до чого доброго не приводив».

Раніше відразу кілька європейських політиків, не чекаючи відповідних пропозицій від офіційного Брюсселя, закликали позбавити Росію права проводити ЧС-2018 через анексію Криму та конфлікт на південному сході України. Кілька днів тому російський президент Володимир Путін висловив надію, що міжнародні санкції через події на Україні не призведуть до скасування чемпіонату.

Матчі «мундіалю»-2018 мають відбутися на 12 стадіонах в 11 містах Росії. Комітет з етики ФІФА зараз розслідує правомірність виборів країн-господарів чемпіонатів світу 2018 і 2022 років, вважаючи, що в обох випадках могли бути випадки підкупу (ЧС-2022 має відбутися в Катарі).

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>