Солідарність великого з малими

04.09.2014
Солідарність великого з малими

Барак Обама під час зустрічі з балтійськими лідерами.

Президент США Барак Обама вчора вранці прибув із візитом до Естонії, щоб запевнити країни Балтії: вони можуть розраховувати на повну підтримку НАТО в разі агресії з боку Росії. Це перша поїздка американського президента до країн Балтії після того, як естонську столицю напередодні саміту НАТО 2006 року відвідав Джордж Буш.

На порядку денному візиту були зустрічі Обами з естонським колегою Тоомасом Гендриком Ільвесом та президентами Латвії і Литви — Андрісом Берзіньшем і Далею Грібаускайте, які з такої нагоди всі зібралися в Таллінні. Окрім того, Обама виступив із промовою перед політичною елітою Естонії.

Як відзначає Бі-Бі-Сі, всі три балтійські країни стривожені наполяганнями президента Росії Володимира Путіна на тому, що Москва має право втручатися у внутрішні справи інших держав для захисту російськомовного населення. Напередодні візиту Білий дім попередив, що президент США використає візит до Естонії, де 25 відсотків населення — етнічні росіяни, як нагоду заявити: це ненормально, коли великі країни порушують територіальну цілісність своїх менших сусідів.

Зрозуміло, що однією з головних тем обговорення була російська інтервенція в Україну. Експерти називають той факт, що перед самітом НАТО в Уельсі Обама навмисне заїхав до Естонії, символічним жестом, який має стати сигналом Кремлю: США мають твердий намір захищати своїх союзників.

«Те, що ми бачимо, — це агресія, яка звертається до націоналістичних почуттів, що історично було дуже небезпечно у Європі», — так американський лідер прокоментував дії Росії в Україні, фактично прирівнявши дії Кремля до нацизму. Обама попередив, що Росія, яка вже й зараз через санкції зазнає серйозних економічних втрат, «заплатить важку плату за свою агресію».

Також він зауважив, що ні про який режим припинення вогню не може йтися, поки Росія підтримує проросійські бандитські формування на сході України. Мирний план Президента Порошенка Вашингтон повністю підтримує, але вважає, що перші кроки до мирного врегулювання має зробити Москва — як сторона, що сприяла загостренню конфлікту на Донбасі.

Україні президент США пообіцяв суттєву економічну підтримку, зокрема для проведення радикальних реформ та подолання наслідків воєнного конфлікту на Донбасі. За словами Обами, настав новий світовий порядок щодо безпеки, і це буде відображено в рішеннях Уельського саміту НАТО.

Вибір країни для візиту Обами на шляху до Уельсу не випадковий ще й тому, що Естонія — одна з небагатьох держав Північноатлантичного Альянсу, яка витрачає на оборону 2% свого ВВП — суму, яка відповідає рекомендованій НАТО нормі. На дводенному саміті, який починається в Уельсі сьогодні, США планують закликати європейських союзників збільшувати витрати на оборону.

ПЛАНИ

П’ять держав, які не є членами Північноатлантичного Альянсу, — Швеція, Фінляндія, Австралія, Грузія та Йорданія — отримають на саміті НАТО в Уельсі новий статус. Як повідомляє шведська газета Svenska Dagbladets, концепція передбачає статус «партнера №1» та розширення можливостей для співпраці. «Це означає, що Альянс відчиняє двері для ширшої співпраці з цими країнами в таких сферах, як розвідка, участь у плануванні навчань і навчання сил швидкого реагування. Але це стане випробуванням для кожної окремої країни», — цитує видання джерело в штаб-квартирі НАТО.

Не виключено, що статус особливого партнера НАТО отримає й Україна — про це під час візиту до Таллінна заявив президент США Барак Обама.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>