Званий гість

03.09.2014

Голова Держдуми Росії Сергій Наришкін вчора повернувся до Москви із Франції, де перебував із дводенним робочим візитом. У Парижі він зустрічався з французькими парламентаріями, політиками, бізнесменами. У цьому не було б нічого дивного, якби не те, що Наришкін із середини березня перебуває в «чорному списку» російських офіційних осіб, які були безпосередньо причетні до анексії Криму і яким заборонений в’їзд до Євросоюзу.

Причому «нев’їзний» режим Наришкін, який активно підтримував анексію Криму та висловлювався за відправлення туди російських військ, безперешкодно порушує вже не вперше, і знову за допомогою Франції. Через тиждень після проведення «референдуму» про приєднання Криму до Російської Федерації, 21 березня, спікер Держдуми також гостював у Парижі. Тоді його як голову російської делегації запросили через ЮНЕСКО з нагоди святкування 60-ї річниці приєднання до цієї організації Радянського Союзу. Наришкін добре використав ту нагоду, наголосивши, що його візит до Франції є доказом недієвості європейських санкцій. При цьому він не приховував, що просто насміхається з усієї цієї ситуації.

Ще тоді французи виправдовували гостинність до представника «чорного списку» тим, що міжнародне право не дозволяє забороняти в’їзд особі, якщо запрошення їй надійшло від міжнародної організації чи інституції. От і на цей раз, як з’ясувалося, Наришкіна запросила до Франції голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Ані Броссер.

У квітні, нагадаємо, делегацію Росії в ПАРЄ позбавили права голосу. У жовтні відкривається нова сесія, і Москва, яка відтоді вже встигла перейти від «ввічливого» відтискання чужих територій до прямих воєнних дій, сподівається «помиритися» з парламентським органом Ради Європи.

Як повідомляє російська преса, зустріч Наришкіна з Броссер була «дуже дружньою». Розкритикувавши санкції проти російських політиків як «неправочинні та юридично нікчемні», глава Держдуми не шкодував історичних паралелей на тему дружби Росії з Францією, яка «посилює обидві країни» і яку так недобре порушувати через якісь київські «хунти». «Ми шкодуємо, що європейській громадській думці нав’язують ангельський образ України. Ми дуже засмучені, що громадянський конфілкт в Україні подається як цивілізаційний, а Росію, яка не є стороною цього конфлікту, поливають брудом, — у «дуже дружній обстановці» бідкався Наришкін. І пояснював, «як правильно» треба розуміти те, що відбувається в Україні. — Це реакція російськомовного населення на спробу агресивної українізації багатонаціонального народу цієї країни, на націоналізм у його крайніх і огидних формах. Це повстання проти русофобії, печерної і бридкої, проти неонацизму!».

На щастя, у Парижі знайшлися політики, які на ці цинічні заяви реагували адекватно, намагаючись поставити кремлівського пропагандиста на місце. Але, на жаль, у світі досі не бракує й тих, на кого впевненість російського керівництва у своїй безкарності, підкріплена мільярдами «газових» доларів і євро та потрібними Європі енергоносіями, діє дуже переконливо.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Перший гелікоптероносець класу «Містраль» із двох, які Франція продала Росії, 10 вересня готується вперше вийти в море з порту Сен-Назер для ходових випробувань. Як зазначається у відповідних графах календаря руху суден французького порту, військове судно, що отримало назву «Владивосток», має повернутися в Сен-Назер 19 вересня. Водночас, як зазначає «Європейська правда», існує підозра, що «Владивосток» може не повернутися з ходових випробувань і таким чином уникнути можливих санкцій.

Згідно з контрактом, перший «Містраль» має бути доставлений до Росії в жовтні. Саме на цьому етапі французький уряд має видати ліцензію на експорт. Але 20 серпня президент Франції Франсуа Олланд заявив, що в разі посилення напруженості навколо України Франція може переглянути свою позицію щодо продажу гелікоптероносців Москві.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>