Офiцерiв багато не буває

02.09.2014
Офiцерiв багато не буває

Олександр Черевко.

Учора студентську родину Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, котрий у Шевченковому краї є лідером у рейтингу з прийому абітурієнтів, поповнили більше півтори тисячі першокурсників. Тепер в університеті, до складу якого входять вісім навчально-наукових інститутів, навчатиметься більше 8000 студентів. І не лише жителі області, а й молодь з інших регіонів України.

 

«Ми добре підготувалися до нового навчального року — успішно провели вступну кампанію, виконали держзамовлення, плани по контрактниках, підготували матеріально- технічну базу та гуртожитки для комфортного розміщення наших студентів», — розповідає «Україні молодій» Олександр Черевко, в.о. ректора університету.

За словами Олександра Володимировича, який очолює навчальний заклад два останні місяці, на недавно проведеній вченій раді було схвалено рішення про підготовку нової концепції розвитку університету до 2020 року у зв’язку з прийняттям нового закону про вищу освіту і, звичайно, зважаючи на підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Серед пошуку нових напрямів розвитку виконуючий обов’язки ректора наводить приклад того, що університет, за ініціативою Черкаської облдержадміністрації, звернувся з пропозицією до Міноборони про відкриття на його базі військової кафедри, адже має для цього матеріально-технічне оснащення та потужний кадровий потенціал. Тож сьогодні, уточнює він, справа лише за рішенням колегії Міністерства оборони і постановою уряду про відкриття такої кафедри.

До наступного навчального року університет також планує зробити все, аби за студентську парту сіли ще й ті, хто мріє стати фахівцями ландшафтного дизайну та садово-паркового мистецтва.

«Наш університет має власний ботанічний сад, де росте багато реліктових насаджень. Ми хочемо його реконструювати, аби він став не лише навчальною базою для студентів, а й відкрити його для відвідування жителями міста», — пояснює пан Черевко.

Він зізнається: його радує те, що в університеті відкрито сучасну студентську студію телебачення, завдяки якій є можливість у реальному часі виходити в iнтернет-мережу, аби розвивати і популяризувати молодіжні програми. На порядку денному університету стоїть і подальше інформаційне забезпечення.

«Наш університет по праву пишається ресурсами школи професорів Бориса Міхаєва та Андрій Гусака, які знають у країні та за її межами. Але таку роботу обов’язково треба посилювати інформатизацією», — підкреслює пан Черевко.

В епоху інформатики, переконаний він, потрібно робити все можливе у цьому напрямку, зокрема це стосується реконструкції бібліотечного фонду університету, його комп’ютеризації. Це те, що потребує нагального вирішення.

На жаль, наголошує керівник університету, є речі, які дивують та розчаровують: консерватизм, застаріле мислення і небажання сприймати нове. Але, впевнений він, приходить час змін і їх треба робити вчасно.

Серед останніх добрих справ ректор навчального закладу називає рішення університету відкрити на його базі багатопрофільний коледж.

«Необхідність такого коледжу нині актуальна. Оскільки під час вступної кампанії ми зіштовхнулися з проблемою, коли чимало випускників шкіл, які пройшли ЗНО, не добирали прохідних балів», — веде далі Олександр Черевко.

Аби облаштувати роботу багатопрофільного коледжу, університетські фахівці за його дорученням побували у колег у Запоріжжі та Чернівцях, де ознайомилися з накопиченим там досвідом такої роботи. Тож під час занять у коледжі викладачі вишу будуть піднімати освітній рівень майбутніх абітурієнтів та готувати їх до вступу в університет уже на наступні курси.

Для успішної роботи нового проекту в університеті Богдана, як його називають черкащани, уже почалася співпраця з коледжами, які діють на території Черкащини.

«Ми укладаємо угоду про співпрацю, зокрема, в частині правознавства з Чигиринським економіко-правовим коледжом», — пояснює пан Черевко.

Він говорить, що університет сьогодні працює і над створенням козацького ліцею. Адже у нелегкі часи, які переживає незалежна Україна, необхідно піднімати тему національно-патріотичного виховання на якісніший щабель.

«На жаль, за часів минулої влади виші використовувалися не з точки зору утвердження та розвитку української національної ідеї, тому наше завдання ще і в поверненні до національно-патріотичного спрямування», — підкреслює Олександр Володимирович. Бо Україна, наголошує він, поки ми не досягнемо національної єдності, не вирішимо жодної актуальної проблеми української незалежної держави.

«Нерідко чуєш, мовляв, це добре, що люди перестали боятися, але хочу зауважити — треба навчитися говорити правду. Про нашу історію, наших сусідів, про наших національних героїв. І роль освіти у цьому , безумовно, одна з основних», — підсумовує Олександр Черевко.