Італія про тебе не забула

02.09.2014
Італія про тебе не забула

Відомі кінематографісти приїхали на острів Лідо на яхтах і в перший же день Венеціанського кінофестивалю підтримали ув’язненого в Москві українця Олега Сенцова.

Наприкінці серпня на острові Лідо, що в Італії, відкрився 71-й міжнародний Венеціанський кінофестиваль. Голлівудські знаменитості Емма Стоун, Едвард Нортон, Тім Рот, а також голова журі Олександр Депла приїхали на острів на яхтах. Гості вражали ефектним вбранням: Б’янка Балті з’явилася у розшитій квітами сукні Dolce&Gabbana, Франка Соццані — в ансамблі Schiaparelli, Луїза Раньєрі — в Armani Prive.

Фестиваль відкрився світовою прем’єрою картини мексиканського режисера Алехандро Гонсалеса Іньярітту «Бердмен» (Birdman), представленою в основній конкурсній програмі. Це історія актора, відомого роллю супергероя.

«Усього в основну конкурсну програму 71-го Венеціанського кінофестивалю увійшли 20 картин», — повідомили організатори. Серед них немає жодної української. Хто вполює «Золотого лева» на найстарішому міжнародному кінофестивалі, стане відомо 6 вересня, коли будуть оголошені переможці огляду.

До речі, організатори фестивалю не обійшли стороною й історію з Олегом Сенцовим. Українського режисера було незаконно затримано працівниками ФСБ Росії та етаповано до Москви. В Росії чоловіку інкримінують підготовку терористичних актів. Зараз режисера утримують у СІЗО Лефортовської тюрми в Москві.

На прес-конференції перед відкриттям фестивалю організатори висловили солідарність із двома режисерами, заарештованими за політичними мотивами, — Махназом Мохаммаді з Ірану та Олегом Сенцовим, залишивши два символічнi порожні стільцi у президії. А директор фестивалю Альберто Барбера додав, що петиції, які ініціювали Європейська кіноакадемія на підтримку Сенцова і Французька гільдія режисерів у справі Мохаммаді, будуть зведені в одну. Лист проти політичних репресій кінематографістів буде направлено представникам влади Ірану та Росії від імені фестивалю.

На підтримку Сенцова уже виступили Вім Вендерс, Анджей Вайда, Педро Альмадовар та інші. Київський фестиваль «Молодість» увів Сенцова до складу журі, так само запросив режисера до членства і український Оскарівський комітет.

А ТИМ ЧАСОМ

Із 3 по 9 вересня у столичному кінотеатрі «Кінопанорама» у рамках тижня українського кіно на підтримку Олега Сенцова буде показано вісім українських фільмів — учасників міжнародних кінофестивалів останніх років: «Молитва за гетьмана Мазепу» (реж. Юрій Іллєнко, 2002), «Істальгія» (реж. Дар’я Онищенко, 2012), «Хайтарма» (реж. Ахтем Сейтаблаєв, 2012), «Іван Сила» (реж. Віктор Андрієнко, Ігор Письменний, 2013), «Трубач» (реж. Анатолій Матешко, 2014), «Параджанов» (реж. Олена Фетисова, Серж Аведікян, 2013), альманах короткометражної документалістики «Вавилон 13», а також стрічка самого Олега Сенцова «Гамер» (2012) та найочікуваніша картина цього року «Поводир» (реж. Олесь Санін, 2014).

Кошти від продажу квитків будуть передані родині Олега Сенцова.