Помітили і... глибоко стурбувалися

29.08.2014
Російські війська вторглися в Україну і прагнуть загарбати щонайменше її південний схід, щоб злити його з Кримом і проголосити тріумф «Новоросії». Цей факт, давно очевидний для українців, нарешті — після масового введення путінських військ по завершенні «мирного» саміту в Мінську — помітили й на Заході. Про це пише американська і європейська преса, про це говорять у найвищих американських та європейських кабінетах, це прямо або опосередковано визнають у міжнародних організаціях на кшталт ООН чи НАТО.
Але боротися із вторгненням Україні, схоже, доведеться самотужки.

США: «брешуть і в ус не дують!»

Росія спрямувала на Донбас новітні системи протиповітряної оборони, включно з «Панцир-С1», і тепер безпосередньо залучена до військових дій в Україні, написав у четвер, 28 серпня, у своєму «Твіттері» посол США в Україні Джеффрі Пайєтт. Оптимістично зауваживши, що танків, бронетехніки, артилерії та реактивних систем залпового вогню, які масово постачає РФ, усе одно недостатньо, щоб перемогти Збройні сили України.

Раніше речниця Держдепартаменту США Джен Псакі заявила, що російські війська виявлені на українській території за 50 кілометрів від кордону, і це, очевидно, вказує на контрнаступ у районі Донецька та Луганська за наказом керівництва Росії, яке «не збирається казати правду навіть тоді, коли російських солдатів виявляють в Україні за 30 миль від кордону».

Сусіди: «грубе порушення фундаментальних принципів!»

Вторгнення збройних сил Російської Федерації в Україну рішуче засудили Латвія та Литва, назвавши його «грубим порушенням фундаментальних принципів міжнародного права і домовленостей, досягнутих на міжнародних зустрічах», що «відкрито порушує суверенітет України та її територіальну цілісність, підриває безпеку в усьому регіоні».

«Ніхто не може серйозно сприймати інформацію про сепаратистів. Є дані, підтверджені в останні кілька годин, що регулярні підрозділи російської армії діють на сході України. Ця інформація, одержана від НАТО і підтверджена нашою розвідкою, є однозначною», — заявив, виступаючи в парламенті, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

ЄС: «непохитно підтримуємо суверенітет і цілісність України!»

«Нестерпною та неприйнятною» назвав присутність російських військ на нашій території президент Франції Франсуа Олланд, заявивши вчора на зустрічі з французькими дипломатами у Парижі, що «Євросоюз не може з цим миритись».

Яким чином? «Зберігаючи і навіть нарощуючи санкції (проти Росії), якщо ескалація зростатиме». При цьому Олланд, який досі не відмовився від продажу Москві потужної зброї у вигляді гелікоптероносців «Містраль», не приховував, що прагне уникнути такого розвитку ситуації. Адже «санкції не відповідають ані нашим інтересам, ані інтересам Росії».

«Дедалі більше занепокоєння» повідомленнями про російських солдатів і військову техніку на території України, обстріли прикордонних зон та порушення Росією українського повітряного простору в поширеній з цього приводу заяві у четвер висловив і власне Євросоюз. Відповідну відозву було оприлюднено за підсумками засідання ОБСЄ у Відні, яке ініціювала Швейцарія (ця країна зараз головує в Організації безпеки і співробітництва в Європі). До слова, напередодні Швейцарія посилила санкції проти Росії, розширивши санкційний список на 11 прізвищ і 5 російських банків.

У ЄС нагадали, що вважатимуть «будь-які військові дії з боку Російської Федерації в Україні під будь-яким приводом, навіть гуманітарним, грубим порушенням міжнародного права».

«Глави ОБСЄ та ЄС наголошують на своїй непохитній підтримці суверенітету, територіальної цілісності, єдності на незалежності України, та закликають Росію робити те саме, — йдеться в заяві. — Ми закликаємо Росію визнати ці фундаментальні принципи, до яких вона сама неодноразово закликала, і бути їм вірними через свої дії та публічні виступи».

МЗС України: «Євросоюз має визначитися!»

Міністерство закордонних справ, представництво України при ЄС та адміністрація Президента учора намагалися з’ясувати позицію Брюсселя щодо подій в Україні, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на поінформоване джерело в дипломатичних колах.

За словами цього джерела, «Київ дуже цінує послідовну підтримку України з боку ЄС, але глибоко розчарований позицією Брюсселя щодо останніх подій. Точніше — її відсутністю». Євросоюз, мовляв, відмовляється конкретизувати свою позицію, але з сигналів, «які надходять у публічній площині», можна зробити висновок, що Брюссель не визнає факт вторгнення російських військ, попри незаперечні докази.

Київ розраховує, що до саміту лідерів ЄС, який відбудеться 30 серпня, Євросоюз «знайде сили визнати очевидне», запровадить жорсткіші санкції проти Росії та ухвалить рішення про надання Україні військово-технічної допомоги.

Водночас прем’єр-міністр Данії вчора заявив, що на саміті не планують розглядати нові санкції проти РФ. Хоча криза в нашій державі буде серед тем цього представницького засідання, присвяченого передусім розподілу ключових посад у виконавчій владі ЄС.

Натомість у Німеччині знайшлися прихильники посилення санкцій проти Москви. Саме до цього закликав, зокрема, голова зовнішньополітичного комітету Бундестагу Норберт Реттген.

А тим часом постійний представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв за дорученням Президента Порошенка звернувся до керівництва Євросоюзу, закликавши присвятити окреме засідання подіям на Донбасі й наголосивши: «Росія почала неприкрите військове вторгнення на територію України. Наша щира спроба запропонувати руку миру Росії в Мінську отримала цинічну посмішку у відповідь. У той же вечір ми стали свідками перетину кордону України кортежами з російською військовою технікою і спорядженням. Досить потурання і умиротворення агресора!»

А Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав західних партнерів скликати термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв’язку зі «свіжими» діями Росії на сході України.

ЗАКЛИК

Російський опозиціонер, екс-олігарх Михайло Ходорковський закликав росіян виступити проти війни з Україною. У заяві, оприлюдненій на його офіційному сайті, колишній глава компанії «ЮКОС» наголосив, що Росія веде повномасштабну війну проти України, але Кремль бреше про це народу, як брехав про війну в Афганістані та Чечні. «Ми ховаємо своїх вчорашніх товаришів по службі, друзів і рідних, які зараз по обидва боки, які вбивають один одного не тому, що хочуть, а тому, що старіючій владі завжди потрібна кров. І знайте — ми могли і можемо це зупинити. Досить просто вийти на вулицю, пригрозити страйком. Влада відразу здується, вона боягузлива. Але ні, ми будемо робити вигляд, що віримо. І плакати на похоронах... Боїмося?! Навіть думати боїмося? А дітей втрачати не страшно ?! А в братів стріляти? Як жити-то потім будемо?» — риторично запитує Ходорковський, запевнивши: «Я більше мовчати не буду».

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>