Харчовий туризм і патріотизм

28.08.2014
Харчовий туризм і патріотизм

У Росії магазини також використовують ситуацію, торгуючи залишками «досанкційних» товарів за подвійну ціну. (з сайта mi3ch.livejournal.com.)

У магазинах прикордонних із Росією міст Фінляндії спостерігається небувалий наплив покупців iз Росії, повідомляє «Німецька хвиля». Після того як Росія запровадила ембарго на імпорт харчової продукції з країн ЄС, потік російських шопінг-туристів до прикордонних міст Євросоюзу значно зріс. Фінляндія «страждає» найбільше, адже шенгенські візи, видані цією країною, мають ледве не всі мешканці Петербурга та Ленінградської області. Тепер вони масово вивозять із фінських магазинів м’ясні та молочні продукти.

У фінських крамницях користуються моментом і встановлюють знижки на товари, які мають підвищений попит у росіян, розміщають на цінниках написи російською мовою. Продавці задоволені, адже виставлені на розпродаж товари й без того замовила й оплатила російська сторона. Коли ж набуло чинності ембарго, вантажівки з сиром, маслом, сметаною та йогуртами просто зупинили на кордоні й не пустили до Росії. Тому фірма-виробник вирішила реалізувати партію, від якої відмовився замовник, за низькими цінами.

На стоянках перед гіпермаркетами фінського міста Лаппеенранта, розташованого за 26 кілометрів від російського кордону, повно автомобілів і автобусів із російськими номерами, у торговельних залах чується переважно «вєлікій і могучій», а на дверях висять написи «Tervetuloa — Добро пожаловать!».

Зниження цін на харчову продукцію у прикордонних із Росією містах іде на користь і місцевим покупцям. Чимало фінів іронічно називають розпродаж молочних товарів «подарунком від Путіна» й охоче купують навіть ті харчі, якими зазвичай не користуються, наприклад, несолене масло.

«Нині в нас великий попит на продавців, які володіють російською», — каже Марія Ялканен, яка кілька років тому переїхала до Фінляндії з Петрозаводська. За її словами, в останні дні чимало мешканців найближчого російського міста Світлогорська приїздять на велосипедах та з рюкзаками за плечима.

Єлизавета Ігольникова, яка приїхала до Лаппеенранти автобусом із номерами Псковської області, розповідає «Німецькій хвилі», що відразу після оголошення про ембарго на товари з Євросоюзу вони з гуртом друзів поїхали до Латвії. «Ми там скуповували всю «молочку», латвійці не могли натішитися клієнтами, які витрачають у них великі гроші. А ми просто пам’ятаємо старі часи й вирішили запастися. Для цього й будемо їздити сюди, поки кордон не закриють», — каже жінка.

Згідно з чинним російським законодавством, одна людина може ввозити з-за кордону не більше п’яти кілограмів готової продукції тваринного походження. Порушнику доведеться заплатити штраф і здати співробітникам митниці частину продуктів. Крім цього, до Росії не можна завозити м’ясо та рибу, а також м’ясні, рибні й молочні продукти без заводської герметичної упаковки. Утім після запровадження ембарго на ввезення харчів відомо тільки про один гучний випадок порушення цієї заборони — коли російський турист намагався завезти з Фінляндії до Росії 70 кілограмів французького паштету.

Схожа ситуація й на інших західних кордонах РФ. Сайт Польського телебачення повідомляє, що в останні дні потік російських «туристів» із Калінінградської області до польського Гданська зріс на 50 відсотків. У Польщі за значно нижчими цінами можна придбати товари, яких уже бракує на полицях російських супермаркетів. Завезені контрабандним шляхом польські продукти знову почали з’являтися на ринках Калінінграда, як це було в голодні 1990-ті роки.

Тим часом найактивніші російські патріоти розгорнули кампанію проти іноземних товарів, яку так і назвали — «Харчовий патріотизм». Навіть влаштували в місті Долгопрудний Московської області «похорон» західних продуктів — накидали у справжню домовину пляшок «Кока-коли», експортного пива і якихось чипсів та горішків. І урочисто закопали все це в «могилу» перед камерами телеканалу Life News. Особливо блюзнірським це дійство виглядало на тлі справжніх похоронних процесій не лише в Україні, а й у Росії, куди з Донбасу таємно прибувають рефрижератори із загиблими російськими військовослужбовцями…

На противагу «харчовим патріотам» «Ліберальний союз» у Санкт-Петербурзі влаштував акцію протесту проти заборони на ввезення іноземних продуктів. Кілька людей вийшли на Невський проспект з одиночними пікетами, тримаючи плакати «Забудь про норвежский лосось, надейся на русский авось», «Сегодня ты жуешь хамон, а завтра у тебя ОМОН», «Сегодня съел французский сыр, а завтра предал Русский Мир». Все це парафраз відомого за радянських часів пропагандистського гасла: «Сегодня он играет джаз, а завтра — Родину продаст».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>