Синьо-жовтий виклик

27.08.2014
Синьо-жовтий виклик

Український екстремал Григорій у футболці з тризубом на верхівці будівлі МДУ. (з @Atqc,ere@ Mustang Wanted.)

«Ми не лише за вас переживаємо й молимося. Ми вам... заздримо. Ви — справжні, ви боретеся за свою Батьківщину і за її майбутнє, за своїх дітей, які вже ніколи не знатимуть «совка»! І ви обов’язково переможете. А у нас, боюся, вже немає майбутнього. Саме лише болото, гниль, травля інакомислячих і «залізна завіса», — пише мені в соцмережі знайома москвичка, вітаючи з Днем Незалежності.
Попри те, що з кожним днем наростання антиукраїнської істерії й прокремлівської пропаганди у ЗМІ кількість фанатів Путіна та його божевільної політики в Росії зростає, там іще залишається дуже багато чудових і думаючих людей. Навіть один відсоток у 140-мільйонній країні — це більше мільйона дорослих, свідомих громадян. А тих, хто не підтримує дії Кремля щодо України, навіть уже навряд чи об’єктивні російські соціологічні дослідження фіксують значно більше...
Але більшість із цих людей боїться висловлювати свою позицію за межами власної кухні й приватного повідомлення в соцмережі. Їх можна зрозуміти — у нинішній Росії інакодумство загрожує цькуванням, втратою роботи і навіть свободи. Тим більшу повагу й захват викликають вчинки тих, хто йде на такий ризик. Націонал-зрадників, як називають їх у путінській державі.

«Парашутисти» не винні! Міняю себе на Надію Савченко...»

У День Незалежності України вони не побоялися нас привітати. «Із першим за 23 роки справжнім Днем Незалежності», — як висловився один із групи активістів, що записали відеозвернення до українців із нагоди нашого національного свята. З тим, що нинішня річниця здобуття суверенітету «символізує собою звільнення від радянського і тоталітарного минулого» — всього того, що сьогодні стрімко тягне вниз саму Росію.

Дехто вдався до іншого способу висловити підтримку українцям — 24 серпня вийшов на вулиці свого російського міста чи села в одязі у синьо-жовтих тонах. Це також тепер прирівнюється до подвигу. Барви нашого Державного прапора викликають у російських силовиків та зазомбованих «патріотів» таку люту ненависть, до якої всім бикам іспанської кориди ще навісніти й навісніти.

Апогею такі настрої сягнули після того, як над пофарбованою в синьо-жовтий зіркою знаменитої сталінської висотки на Котельничеській набережній замайорів український прапор.

Доблесна московська поліція оперативно затримала «винуватців», яким тепер загрожує до семи років ув’язнення за «вандалізм». І байдуже, що всі четверо, яких одночасно в різних приміщеннях з усією можливою суворістю допитували слідчі, запевняли: ніякого прапора вони не чіпляли, хто пофарбував зірку — не бачили і взагалі в той день опинилися на хмарочосі суто випадково — залізли, щоб стрибнути з парашутами. Захоплення у них таке — бейсджампінг називається.

Та «правоохоронці» у винуватості затриманих не засумнівалися. І, як виявилося, дарма. Адже справжнім «вандалом» виявився київський верхолаз-екстремал Григорій, відомий в інтернеті під псевдо Mustang Wanted. У «злочині» він сам зізнався на своїй сторінці у «Фейсбуці» — щоб не постраждали невинні, які «мають усі шанси стати жертвами широко відомого своєю справедливістю російського правосуддя».

«Я і є той самий чоловік, який у пориві щирих патріотичних почуттів забрався на дах висотки на Котельничеській набережній і перефарбував зірку, що її прикрашає, в кольори нашого рідного українського прапора, а потім там же підняв прапор незалежної України, про що у мене є фото- і відеодокази», — написав Григорій, підтвердивши ці слова знімком-автопортретом на «патріотичній» зірці.

За словами відчайдуха, ця робота зайняла майже всю ніч, а коли близько 6-ї ранку він вирушив спати, то ніяких бейсджамперів на даху ще не було.

«Визнаю себе винним у «хуліганстві» і готовий постати перед судом в обмін на звільнення прекрасної сміливої української дівчини — Надії Савченко. Вона точно ні в чому не винна, а я-то хоч зірку пофарбував», — заявив Мустанг, назвавши свій вчинок арт-перфомансом і присвятивши його Дню Незалежності України та «всім хлопцям, які захищають зараз мою Батьківщину».

«Зрадницький» гардероб

А 24 серпня у блозі Григорія з’явилося ще одне «скандальне» фото — він у футболці з тризубом стоїть на самому вершечку відомої будівлі Московського державного університету...

На той час у московських поліцейських, чутливих до настроїв найвищої кремлівської влади, від самої згадки про синій та жовтий кольори вже починався нервовий тик. І було від чого шаленіти!

Буквально наступного дня після скандалу з висоткою на Котельничеській набережній виявилося, що в Москві у кольори українського прапора пофарбовано опору лінії електропередач. Ґвалт, пробі, свистати всіх нагору, тобто на пошуки зловмисників!

І їх таки знайшли. Виявилося, що «державними злочинцями», самі того не відаючи, стали працівники «Московської об’єднаної електромережевої компанії». Вони мали пофарбувати опору ЛЕП у корпоративні кольори — синій, жовтий та білий. Але, як на лихо, забракло білої фарби.

Після «наїзду» поліції перелякана бригада пообіцяла якнайшвидше перефарбувати «ворожу» опору «відповідно до технічного завдання», тож відбулася лише адміністративним протоколом.

Але божевілля вже не зупинити. «Якщо у двері стукають, а у вас удома завалялося по банці жовтої й блакитної фарби — негайно їх змішайте! За зелену менше дадуть», — жартують творці інтернет-приколів.

Хоча які там жарти... За жовту футболку в поєднанні з блакитними джинсами без усіляких приколів можна потрапити у відділок, якщо поліцейському, який підійшов перевірити документи, не сподобаються ваші пояснення щодо причини саме такого підбору вбрання. А поет Олег Ільїн у Петербурзі провів у поліції близько двох годин за те, що відмовився зняти кепку з українською символікою.

І ти, Жириновський?!

Тепер любителі іронії зі сміхом, а вірні путінці — на повному серйозі розмірковують над тим, кого наступного піддати остракізму: синьо-жовті кольори помічено в корпоративній символіці компаній «Метро кеш енд керрі», «Ікеа», «Євросєть» і — о жах! — навіть вірної Кремлю Ліберально-демократичної партії! Зрозуміло, що лідер ЛДПР Володимир Жириновський негайно пообіцяв виправити страшний недогляд і замінити партійні кольори на патріотичний триколор.

Але «тролінг» (на інтернет-сленгу — цілеспрямоване знущання, провокація) кремлівської влади триває. Страшне блюзнірство: невідомі провели дві довгі синю й жовту лінії просто на Красній площі! Власне, «авторство» жовтої смуги відоме — це розмітка для проведення фестивалю «Спаська вежа». А «нахабна» синя лінія з’явилася поруч «під покровом ночі» й порушувала гармонію Кремлівського ансамблю на очах у сотень туристів, які залюбки це неподобство фотографували.

На тлі такого «безміру» й розгулу «синьо-жовтих» диверсантів не варто дивуватися, що, коли п’ятеро сміливців у День Незалежності спробували розгорнути на Великому Кам’яному мосту в центрі Москви десятиметровий прапор України, їх скрутили буквально за мить. Катерину Рижову, Ольгу Фалєєву, Миколу Глухіна, Валерію Надєждіну та Павла Кузнєцова доставили у відділок «Замоскворіччя», їх чекає покарання.

...А з будівельних супермаркетів Росії тим часом терміново вилучають синю й жовту фарби.

Ні-ні, це поки що справді жарт. Але ж у кожному жарті є частка правди.

А ТИМ ЧАСОМ...

З Днем Незалежності привітали Україну і в інших російських та окупованих містах. У Санкт-Петербурзі двоє молодиків вивісили синьо-жовтий стяг на мосту над Московським проспектом. Активісти тримали у руках фаєри, чим привертали увагу водіїв та перехожих. Кілька активістів влаштували пікет на підтримку України і в Ростові-на-Дону, але його розігнали.

Півдня ламали голову спецслужби, як зняти українські прапори в Бахчисараї, які невідомі патріоти вивісили на найвищих точках міста, — на стелі при в’їзді та на димарі міської котельні. А в Севастополі російська поліція таки затримала кількох сміливців, серед яких — і активіста Євромайдану Віктора Неганова, які вийшли з українськими прапорами на місце знесеного пам’ятника гетьману Сагайдачному і заспівали «Ще не вмерла України».

 

СВАВОЛЯ

Під час висвітлення акції на підтримку України в Санкт-Петербурзі був сильно побитий власний кореспондент радіостанції «Ехо Москви» Арсеній Веснін. Журналіст фотографував та розпитував людей, що вийшли з одиночними (бо тільки так тепер можна «збиратися» на акції протесту в Росії) пікетами на Невський проспект, коли на нього налетіли невідомі чоловіки з георгіївськими стрічками, повалили на землю і стали бити ногами по обличчю. Хоч як дивно, найактивнішого нападника затримала поліція.

 

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>