Я мстю, і мстя моя... дурна

22.08.2014
Я мстю, і мстя моя... дурна

Відкриття першого в СРСР ресторану «Макдональдз» 31 січня 1990 року спричинило величезний ажіотаж. Можливо, незабаром росіянам знову доведеться вистоювати в чергах, аби потрапити в іще не закриті «Макдональдзи»... (з сайта tabloid40.ru.)

У середу управління Росспоживнагляду в Москві тимчасово припинило роботу чотирьох зі 160 наявних у російській столиці ресторанів мережі «Макдональдз». Таке рішення було ухвалено за підсумками перевірок, проведених 18-20 серпня. Серед закритих закладів — ресторан на Великій Бронній, який був першим «Макдональдзом», відкритим 1990 року в СРСР. Він також є найбільшим у Європі та одним із найбільших закладів мережі у світі, щоденно обслуговуючи 12 тисяч відвідувачів.

Такий крок у відомстві пояснили «численними порушеннями вимог санітарного законодавства», за які ресторатори нестимуть адміністративну відповідальність. Перевірки триватимуть і надалі, обіцяють у Росспоживнагляді. Минулого місяця голова відомства Анна Попова заявила, що її служба «має застереження до якості і безпечності продуктів усієї мережі».

Після анексії Криму Росією на півострові було закрито всі «Макдональдзи». Схоже, тепер Москва взяла курс на поступову ліквідацію цієї «ворожої» (США у нинішньому інформаційному полі РФ — головне світове зло нарівні з «бендерівським фашизмом») мережі й на російській території.

Під впливом відповідної пропагандистської кампанії частина росіян уже бойкотує американські фастфуди. Днями Росспоживнагляд у Свердловській області почав перевіряти місцеві ресторани «Макдональдз» саме «за скаргами споживачів».

Як зазначає газета «Коммєрсант», перевірки проводяться за вказівкою уряду. Тому заклади відразу ж зачиняють, хоча у випадку інших планових перевірок їм спершу дають доручення усунути виявлені проблеми.

Варто зауважити, що постачальниками продуктів та сировини для «Макдональдзів» на території Росії є винятково російські фірми, тож від закриття цих фастфудів постраждають передусім саме російські постачальники. А телеканал «Москва-24» із сумом констатує, що із закриттям «Макдональдзів» мешканці Москви та гості столиці втратять доступ до практично єдиних у її центрі безкоштовних і чистих туалетів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Протримавшись два тижні після запровадження ембарго на деякі харчові продукти з країн Заходу, російський уряд був змушений внести деякі зміни в перелік заборонених товарів. Зокрема, з нього було виключено «насіннєвий матеріал (картоплю, горох, кукурудзу цукрову гібридну, цибулю-сіянку), біологічно активні добавки, вітамінно-мінеральні комплекси, призначені для поповнення нестачі вітамінів і мінералів в організмі людини, смакоароматичні добавки, концентрати білків та їхніх сумішей, харчові волокна, харчові добавки і безлактозну молочну продукцію», а також мальків лосося атлантичного і форелі.

Водночас комітет Держдуми Росії з промисловості попередив про ймовірне запровадження заборони на імпорт алкогольної та тютюнової продукції з країн, що раніше ввели санкції проти РФ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>