НОВИНИ ПЛЮС

22.08.2014

У Харкові спалили намет, у якому збирали підписи за відставку Кернеса

У Харкові стався неприємний інцидент. На перетині проспекту Гагаріна та вулиці Героїв Сталінграда 20 серпня ввечері невідомі напали на агітнамет та активістів ВО «Свобода», які збирали підписи за відставку мера Геннадія Кернеса. За інформацією прес-служби облорганізації, агресорів було близько 20. Спочатку вони почали ображати «свободівців», після чого підпалили намет, який згорів дотла.

За словами активістів, вони займалися збором підписів за відставку мера, і нібито їх уже набралося достатньо для створення ініціативної групи, яка б далі курирувала це питання. Постраждалі вже написали заяву в міліцію. Вони запевняють, що нападники діяли дуже організовано, і не виключають того, що це була провокація.

Повноваження Кличка готуються пролонгувати?

Частина депутатів Верховної Ради готує подання до Конституційного Суду щодо подовження терміну дії нинішньої Київради та міського голови. Про це на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» пише народний депутат України Володимир Бондаренко (фракція «Батьківщина»). Він додає, що «достеменна кількість підписантів та їх фракційна приналежність до кінця ще не з’ясована, проте очевидно, якій саме спортивній фракції таке рішення вкрай необхідне».

Бондаренко нагадує, що подібна практика — продовжувати повноваження Київради без повноцінних виборів — вже мала місце в минулому, а саме у 2009 році, коли до подібних кроків вдався Леонід Черновецький. «Цей приклад наслідувала команда Попова (котрий навіть не був обраним, а призначеним Януковичем). У травні 2013 року КС виніс вердикт, яким продовжив узурпаторам влади в Києві термін дії аж до 2015 року», — пише Бондаренко. І додає: «Сьогодні вже очевидно, що назріває третій раунд судових маніпуляцій по-київськи». У подібних маніпуляціях Бондаренко схильний звинувачувати фракцію «УДАР», представник якої — Віталій Кличко — є чинним мером Києва.

Тетяна Чорновол лишається на своїй посаді

Кабінет Міністрів України на засіданні не розглядав заяву Тетяни Чорновол про відставку з посади уповноваженого з питань антикорупційної політики. Про це повідомив у четвер, 21 серпня, на прес-конференції міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак. «Щодо заяви Тетяни Чорновол, то вона подала свою заяву... Ця заява не розглянута на засіданні Кабінету Міністрів, тому Тетяна залишається в тій юридичної позиції, в якій вона була до того», — заявив Семерак.

Нагадаємо, що 18 серпня урядовий уповноважений iз питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол вирішила подати у відставку. Причиною відставки, за її словами, стало те, що «в Україні немає політичної волі на безкомпромісну, широкомасштабну війну з корупцією». А за тиждень до того, 10 серпня, під містом Іловайськ Донецької області в бою в ході АТО загинув боєць батальйону міліції спецпризначення «Азов», чоловік Тетяни Чорновол — Микола Березовій.

Янукович оприлюднив податкову декларацію

Син колишнього Президента, нардеп Віктор Янукович, схоже, лишається законослухняним українським громадянином. Він навіть не гребує такою обов’язковою для парламентарiя процедурою, як заповнення та оприлюднення прибутків. Янукович-«джуніор» задекларував 201 054 гривні доходів у 2013 році. Про це йдеться в його декларації про доходи за 2013 рік, опублікованій на персональній сторінці депутата на офіційному парламентському сайті. Згідно з декларацією, всю суму його доходу становить заробітна плата.

У власності Януковича-молодшого числяться земельна ділянка (1610 кв. м.), квартира (379,1 кв. м), гараж (20,5 кв. м) та інше нерухоме майно (510,8 кв. м). При цьому сума коштів, вкладених депутатом у банки та інші фінансові установи, становить 922 266 гривень. Відомостей про доходи членів сім’ї Янукович не надав. Нагадаємо, що 13 травня Віктор Янукович вийшов iз фракції Партії регіонів. А 3 червня екс-Президент України, його сини і ще шість українців, які потрапили під санкції ЄС, подали позови про їх скасування в Європейський суд у Люксембурзі.