Чужi борги своїми грошима

19.08.2014
Чужi борги своїми грошима

Теплi батареї i кiшцi приємнi. (з сайта life.dn.ua.)

НАК «Нафтогаз України» просить Господарський суд Полтавської області стягнути з комунального підприємства «Полтаватеплоенерго» майже 35 мільйонів гривень заборгованості за спожитий природний газ.

Полтавці пам’ятають, як минулоріч через заборгованість за газ в обласному центрі були від’єднані від газопостачання 28 котелень із 43, що в міжопалювальний період забезпечують містян гарячою водою і перебувають на балансі КП «Полтаватеплоенерго». НАК «Нафтогаз України» судилася тоді з теплопостачальними організаціями Полтавщини щодо розрахунків за спожитий природний газ, але значна частина заборгованості, що числилася за областю, насправді була заборгованістю держави, яка не відшкодувала різницю в тарифах. Тож, як повідомив прес-секретар КП «Полтаватеплоенерго» Олександр Циганок, оті 34,856 мільйона гривень, вказані в позовній заяві НАК «Нафтогаз України», — це заборгованість, яка утворилася в 2013 році через відсутність компенсації з боку держави різниці в тарифах. Щоправда, тоді заборгованість, уточнив він, складалася з двох частин: з одного боку — заборгованості держави, і з іншого — полтавських теплопостачальних підприємств (ідеться про так званий «касовий розрив», що утворився через те, що НАК вимагала повного розрахунку за спожитий газ відразу по закінченні опалювального періоду, а населення, сплачуючи за послуги теплопостачання рівними частинами протягом року, забезпечило повні розрахунки тільки на кінець літа). Так от, підприємства свою заборгованість погасили в повному обсязі, натомість держава — ні. Чому НАК «Нафтогаз України», знаючи все це, збирається судитися з теплопостачальним підприємством, у «Полтаватеплоенерго» не розуміють.

До речі, як відомо, НАК «Нафтогаз України» доручила відключити від газопостачання понад три десятки підприємств теплокомуненерго, за якими числиться значна сума заборгованості за газ. При цьому компаній, в яких заборгованість виникла лише внаслідок того, що органи державної влади не перерахували компенсації різниці в тарифах, садити на «газову дієту» не будуть (як ви зрозуміли, до останніх належить і «Полтаватеплоенерго»). Із 1 липня в Україні скасовано відшкодування різниці в тарифах із держбюджету — таке рішення пояснюють запровадженням економічно обґрунтованих тарифів на послуги з теплопостачання. Тож регіони тепер розраховуватимуться за спожитий природний газ у повному обсязі.