«Потьомкінський» конвой

19.08.2014
«Потьомкінський» конвой

Вантажівки з «гуманітаркою» з Росії виявилися напівпорожніми. (з «Твіттера».)

Довгоочікуваний російський «гуманітарний конвой» нарешті доїхав до України. У ніч на неділю, 17 серпня, міністр соціальної політики Людмила Денисова підписала наказ про визнання вантажу, який так довго везли до українського кордону маже 300 перефарбованих у білий колір військових фур, гуманітарною допомогою.

Раніше голова Державної фіскальної служби України Анатолій Макаренко у своєму «Фейсбуці» повідомив, що, за погодженням із місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста, вантаж від РФ надходитиме партіями (до 30 фур) у міжнародний пункт пропуску «Ізварине — Донецьк» і буде передаватися тільки офіційним представникам МКЧХ після всіх прикордонно-митних процедур.

Як очікувалося, вчора офіційні представники Червоного Хреста та ОБСЄ мали розпочати необхідні для розмитнення процедури — огляд, ідентифікацію вантажу, документальне оформлення тощо.

Водночас, як повідомила агенції УНІАН представник МКЧХ із Женевського офісу Анастасія Ісюк, в організації чекали на гарантії безпеки для своїх працівників, які займатимуться доставкою вантажу до мешканців Донбасу, що його потребують. Нагадавши, що Червоний Хрест не використовує у своїй роботі «озброєного конвою», Ісюк не стала коментувати, коли Червоний Хрест може отримати такі гарантії і коли перший гуманітарний вантаж буде доставлено з Росії в Україну.

Попри острах усієї міжнародної спільноти, що під «прикриттям» гуманітарного конвою Росія намагається підсунути Україні якусь дуже велику й небезпечну свиню, поки що нічого страшного з білих фур не вистрибнуло. Якщо, звісно, не враховувати колону військової техніки, яка минулого тижня нахабно перетнула російсько-український кордон просто на очах в іноземних журналістів, що чекали на прибуття гуманітарного вантажу.

Окрім того, цілком очікувано з’ясувалося, що російські вантажівки наполовину, а деякі — й на дві третини порожні. На думку одразу спадає відома фраза з радянської комедії про «все вже вкрадено до нас». Росія, щоправда, пояснила такий казус тим, що фури зумисне заповнювали тільки наполовину — аби в разі поламки в дорозі можна було без проблем перекласти вміст проблемної машини в іншу Втім українським фурам із гуманітарним вантажем, який іще минулого тижня прибув у постраждалі від бойових дій райони, повне завантаження чомусь не завадило прибути на місце призначення вчасно і без пригод.

ЩО Б ЦЕ ОЗНАЧАЛО?

Тим часом представники так званої «Донецької народної республіки» заявили, що вже отримали гуманітарну допомогу з Росії. «Сьогодні пізно ввечері в Донецьк прийшли три машини з гуманітарною допомогою з Росії, які прийняла державна комісія ДНР», — повідомила в неділю прес-служба сепаратистського утворення. Бойовики стверджують, що отримали м’ясні консерви та медикаменти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>