Привид конвою

15.08.2014
Привид конвою

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Є у світовому міському фольклорі легенда про поїзд-привид, який час від часу з’являється на коліях, проїздить через вокзали й залізничні станції, але ніколи не зупиняється й безслідно зникає вдалині. Хто в ньому їде, що везе й куди — моторошна загадка, від якої холоне кров.

Такою самою моторошною примарою за три останні дні для України став і загадковий «гуманітарний конвой». Про те, що з Підмосков’я на Донбас вирушили 280 нашвидкуруч побілених військових вантажівок із невідомим — принаймні Червоному Хресту, який нібито мав цю «гуманітарку» курирувати, — вмістом, Росія світову спільноту поінформувала. Але й станом на вчора по обіді ніхто не міг сказати точно, де саме ця колона перетне український кордон. Представники Червоного Хреста, який нібито взяв на себе відповідальність за мирну передачу того-не-знаю-чого з російських «КамАЗів» постраждалим від бойових дій українцям, були мало не в розпачі.

Нагадаємо, всі повідомлення про те, що пересування конвою нібито узгоджене між Києвом та Москвою, що Росія передала Міжнародному Комітету Червоного Хреста перелік предметів у «гуманітарному вантажі», що після перетину українського кордону на Харківщині вміст «КамАЗів» буде перевантажено в інші машини, зрештою виявилися фікцією. Учора зранку стало відомо, що принаймні переважна частина білих вантажівок переночувала на військовому полігоні у Воронежі й вирушила в напрямку Луганська.

За інформацією агенції «Ассошіейтед пресс», колона явно мала намір в’їхати в Україну на ділянці кордону, підконтрольній бойовикам — у районі прикордонного пункту «Ізварине». Таким чином Росія проігнорувала попередні домовленості (неочікувано, правда?) з Києвом і Червоним Хрестом, змінивши маршрут колони.

Більше того — журналістка британської газети «Файненшл таймс» Кортні Уївер у своєму «Твіттері» повідомила, що колону супроводжували військові гелікоптери і допоміжна військова техніка. Хоча й Україна, і Червоний Хрест та інші міжнародні організації наголошували: жодних військових у конвої, який, за твердженням російської влади, везе винятково «мирну» допомогу постраждалим (від дій протегованих Росією бойовиків) українцям, бути не може.

На той час, коли верстався цей номер, «колона-привид» іще десь їхала. Добре, що в адміністрації Президента нарешті відповіли принаймні на одне запитання — з якого дива взагалі було погоджуватися на нав’язану «пропозицію» агресора «допомогти» знедоленому ним же народу, якщо навіть на Заході цю «допомогу» називають не інакше як «троянським конем».

За словами заступника голови АП Валерія Чалого, багато країн радили Києву не відмовлятися від цієї «гуманітарної місії», яка є нічим іншим, як пасткою для України. Мовляв, якщо ми цю допомогу не приймемо, для Росії це стане приводом розпочати повномасштабний конфлікт («фашистська хунта» відмовляється від порятунку розбомблених «українськими карателями» мешканців «Новоросії»!). І в такому разі «гуманітарна допомога» може потрапити в Україну зовсім по-іншому — з іншою технікою і «миротворцями» (озброєними російськими військами), минулої п’ятниці Росія планувала відкрите вторгнення в Україну під прикриттям «гуманітарної місії».

До речі, за словами Чалого, в ніч на 13 серпня Росія знову намагалася реалізувати цей план і прорватися в Україну з військовим супроводом. Уникнути цього вдалося після екстреної наради Президента Петра Порошенка з очільниками уряду, парламенту, силових відомств і низки проведених ним міжнародних переговорів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>