Експеримент заради життя

14.08.2014
Експеримент заради життя

У Західній Африці, де від епідемії лихоманки Ебола загинуло вже більше тисячі людей, влада закликає населення вживати всіх необхідних заходів для уникнення зараження і негайно звертатися до лікаря при появі перших симптомів. (з сайта news.bigmir.net.)

Іспанський священик Мігель Пахарес став першим європейцем, який помер від лихоманки Ебола, що лютує в Західній Африці. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, він пішов із життя позавчора в мадридській лікарні «Карлос ІІІ». За п’ять днів до смерті 75-річного місіонера перевезли з Ліберії на батьківщину — у спеціальному контейнері й із дотриманням усіх можливих заходів безпеки, аби упередити поширення вірусу.

У Мадриді Мігель Пахарес проходив курс лікування з використанням експериментального препарату ZMapp, розробленого у США. Ліцензованої вакцини проти геморагічної лихоманки Ебола на даний момент не існує. Смертність від цього вірусу сягає 90 відсотків, і нинішня епідемія, від якої у Західній Африці померли вже понад тисячу людей, стає дедалі більш загрозливою. Минулого тижня влада Ліберії оголосила у країні надзвичайний стан. Вірус Ебола передається людині від людини або тварини через контакт із кров’ю або виділеннями.

У день смерті отця Мігеля у штаб-квартирі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у Женеві схвалили використання для лікування лихоманки експериментальних препаратів. Американський уряд також в екстреному порядку дав дозвіл на їх експорт. Учені розробляли ZMapp у лабораторіях США та Канади протягом десяти років за підтримки американського міністерства оборони, однак ефективність препарату досі не підтверджена. До нинішнього спалаху Еболи ліки пройшли тест тільки на макаках.

На людях препарат уперше було випробувано наприкінці липня. І хоча Мігеля Пахареса врятувати не вдалося, загалом ZMapp поки що зарекомендовує себе непогано: стан американця Кента Брентлі, який також працював у Ліберії, а нині проходить лікування у США, значно покращився. Експериментальні ліки він почав приймати через дев’ять днів після зараження. Набагато краще почувається і хвора на Еболу американська місіонерка, яку також лікують цією вакциною. Зараз обсяг експериментального препарату ZMapp обмежений — у ВООЗ заявляють, що мають тільки 12 доз. Але незабаром від 800 до 1000 доз експериментальної вакцини надішле в Африку Канада, про що повідомив міністр охорони здоров’я цієї країни Рон Амброуз. На виробництво промислових партій ZMapp знадобиться від чотирьох до шести місяців.

Зазвичай використання для лікування людей медичного препарату, який не пройшов повного циклу досліджень, вважається неетичним. Однак у даному випадку Всесвітня організації охорони здоров’я дійшла висновку, що за стрімкого поширення лихоманки Ебола застосування таких ліків можливе й доречне, хоч ефективність та побічні ефекти й недостатньо вивчені. При цьому лікування вакциною наразі можливе лише за згоди хворого або його родичів.

Раніше ВООЗ визнала нинішній спалах вірусу Ебола надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу. До Ліберії, Гвінеї та Сьєрра-Леоне, де вірус лютує найбільше, доставили допомогу з Китаю — засоби дезінфекції та захисний одяг для медиків на загальну суму близько 5 мільйонів доларів.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун призначив координатором світових зусиль у боротьбі з вірусом Ебола експерта ООН Девіда Набарро. Цей британець свого часу очолював боротьбу з пташиним грипом. На думку Пан Гі Муна, в теперішній ситуації головне — не піддатися паніці та страху. Генсек Організації Об’єднаних Націй переконаний, що спільними зусиллями світу вдасться подолати смертельну хворобу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>