Як Мамай пройшов...

13.08.2014

Спокій полтавському міському голові — екс-«регіоналу» Олександру Мамаю — давно вже тільки сниться. Спочатку полтавським громадським активістам та нардепам не сподобалося те, що 17 травня минулого року на сесії Полтавської міськради було надано дозвіл на розміщення тимчасових споруд депутату міськради Ірині Климко, котра доводиться падчеркою Олександру Мамаю. Громадськість вважає, що такі діяння міського голови та його родички, котра володіє 13 торговельними павільйонами в місті, є корупційними. А одного дня до його кабінету завітали працівники управління боротьби з організованою злочинністю й ознайомили мера з протоколом про адміністративне правопорушення. Хоч такому протоколу, переконаний Олександр Мамай, мало передувати розслідування, а також отримання пояснень, яких у нього буцімто ніхто не брав.

Перед цим міський голова звинуватив у замовному характері справи новопризначеного прокурора Полтавської області Олександра Закорецького. На нього, мовляв, тисне дехто з нардепів, хто тільки й марить кріслом мера. Прокурор, у свою чергу, заявив, що у змову з метою захоплення влади ні з ким не вступав і жодних вказівок із цього приводу не отримував. Кримінальних проваджень щодо міського голови, поінформував він, немає. При цьому МВС розслідує факти незаконного використання бюджетних коштів, які отримали контрагенти міської ради. Процесуальне ж керівництво здійснюють працівники прокуратури. «То, можливо, міській владі потрібно набратися трохи терпіння, — зауважив прокурор області, — щоб врешті-решт або спростувати чутки про непрозору діяльність мерії, що ширяться містом, або ж понести відповідальність, передбачену чинним законодавством?».

«Проведено понад 30 обшуків на підприємствах, які співпрацювали з міською радою, що зовсім не сприяє співпраці з органами слідства, — поскаржився журналістам Олександр Мамай. — Ви добре знаєте, які стосунки з прокуратурою я мав протягом останніх трьох років. А тепер поміркуйте: якби міський голова скоїв якийсь злочин, викрили б цей злочин чи ні? Думаю, вже 8 разів викрили би. А чому цього не зробили? Бо для цього немає приводу». На думку Мамая, сценарій подальших подій такий: якщо його вина в суді буде доведена і судове рішення підтвердить апеляційна інстанція, депутати на сесії повинні будуть відсторонити мера від займаної посади. Або ж ні, якщо таким буде рішення міськради. «Я не тримаюся за крісло й готовий за 15 секунд написати заяву про звільнення, — запевнив міський голова. — Проте для мене є принциповим, щоб усе відбулося законно. Якщо комусь дуже вже хочеться у крісло мера, потрібно все ж дочекатися виборів».

А тим часом на єдиному судовому засіданні в Жовтневому райсуді Полтави, на якому був присутній Олександр Мамай, він подав понад 10 клопотань, у тому числі й про необ’єктивність, упередженість судді Лариси Гольник та про її відвід, проте тільки одне з них суддя задовольнила. Під час ознайомлення з матеріалами справи Олександру Федоровичу стало зле. Працівники «швидкої допомоги», які прибули за викликом, рекомендували меру не брати участі в подальших судових слуханнях. Відтоді в райсуді призначалося не менше 10 слухань справи Олександра Мамая, на які мер не з’являється, в основному, пояснюючи це тим, що його повідомляють неналежним чином. Заступник прокурора області Дмитро Таран, який представляє сторону обвинувачення, вкотре заявив про застосування норми примусового приводу мера до суду через його умисне ухиляння від правосуддя.