Історія революції в піснях

13.08.2014
Історія революції в піснях

Мистецьке об’єднання «ОsтаNNя Барикада» випустило два диски пісень, які стали музичними символами Євромайдану.

Ідея створення такого продукту належить керівнику проектів В’ячеславові Пономарьову та голові об’єднання Олесеві Донію, який зазначив: «Ці пісні супроводжували нас на Майдані. Музиканти, які їх виконували, виходили з нами пліч-о-пліч на вулиці Грушевського, Інститутську та на майдан Незалежності. І завдяки цим композиціям з’являлися впевненість, надія і сміливість».

До кожного диска ввійшло по 20 пісень, які об’єднували людей протягом Революції Гідності. Перша частина називається «Листопад», друга — «Грудень».

Пісні повертають слухачів у конкретний період бурхливих подій. Серед виконавців, які ввійшли до першої частини, — етно-гурти «ДахаБраха», «ДримбаДаДзиґа», «ТаРута», молодий гурт «Фіолет» та відомі виконавці, серед яких співачка Марія Бурмака, групи «Тартак», Kozak system. Окрім композицій, які були у репертуарі виконавців до Євромайдану, до диска ввійшли такі, що були створені на тлі подій, зокрема «Майданна колискова» Сергія Шишкіна та «Гартовані мечем» гурту «Веремій».

Другий диск «Грудень» має одного спільного виконавця із першою частиною — це гурт Kozak system. Сюди також ввійшов ще один проект Владислава Троїцького — фрік-кабаре Dakh Daughters. Тут є композиції «Гарний час для початку» («Опіум»), «Небеса за нас» («КораЛЛі»), «Моя зброя» (Фагот), «Капронові банти» (Арсен Мірзоян), «Гімн ті тушок» («Телері»), «Рамка для сонця» (Qarpa), «Відважне військо» («Рутенія»), «Мій друже, Ковалю» (Орест Лютий), «Ой, ти розвивайся старий дубе» (Ot Vinta), «Мавка» (Тоня Матвієнко), «Єврогойдалка» (Фолькнери), «Країно моя» (Анжеліка Рудницька). Окрім цього, до українських виконавців додалися ще й іноземні, зокрема The Stylacja (Польща), «Ляпіс Трубецкой» (Білорусь), Maleo Reggae Rockers (Польща) і Biplan (Литва).

Мистецьке об’єднання «ОsтаNNя Барикада» дуже вдало обрало хронологічний метод побудови частин «Музичної сотні». Це дозволяє відчути атмосферу кожного дня на Майдані у певний відрізок часу. Планується випустити ще дві частини із піснями, що лунали у буремні часи та піднімали настрій, гартували дух, допомагали у нелегкій боротьбі за нове життя.

ДУМКИ З ПРИВОДУ

В’ячеслав Пономарьов,
керівник проектів
МО «ОsтаNNя Барикада»:

— Під час подій на Майдані «ОsтаNNя Барикада» займалася музичним наповненням сцени. Спільно з Олесем Донієм у нас виникла ідея створення такого диска. Буде по-чесному, якщо музикантів і їхні пісні, які створили чудову атмосферу на Майдані, не забудуть. Під час відбирання пісень до дисків інколи дуже важко визначитися, яку саме обрати. В основному це одна пісня від виконавця. Проте інколи зробити вибір складно. Тому, наприклад, до першої частини ввійшла пісня Марії Бурмаки «Все починається, коли», а в одну із наступних увійде композиція «Він іде по воді». Можливо, вийде, окрім чотирьох запланованих, п’ятий бонусний диск, адже матеріалу дуже багато.

 

Анжеліка Рудницька,
співачка, телеведуча,
заслужена артистка України:

— Радують прості речі, хороші ініціативи, правильні проекти. Ми не маємо права зупинятися. Вся культурна еліта України повинна створювати хороший український продукт. Рада, що долучилася до цієї ініціативи. Дякую МО «ОстаNNя Барикада» за вічний неспокій.

 

Юлія Лорд, співачка:

— На цьому диску також моя пісня «Бути злою». Пригадую, з подіями змінювалися відчуття, але страшно було тільки залишити Майдан, бо диктатура встановлюється там, де мовчать. Більше мовчати ми не повинні й не зможемо — багато з найсміливіших і найчесніших у цій боротьбі заплатили найвищу ціну. Боротьба триває, віра в перемогу лише зростає. Слава Україні! Слава Небесній сотні і всім Героям, хто тримає небо над нашою країною.