Сильних не здолати

08.08.2014
Сильних не здолати

Сергій Тігіпко.

Лише два роки тому — такого ж спекотного літа — ми були свідками формування партій, котрі йшли на парламентські вибори. Тоді партійні вожді оголошували списки й під оплески наближених iшли «на штурм» ВР. Але політикум не впорався: восени 2013-го люди взяли свою долю у власні руки, почалася революція, яка отримала продовження у вигляді анексії Криму та війни на сході. Що тепер потрібно партіям, щоб повернути довіру людей? На це запитання шукає відповіді лідер відродженої «Сильної України» Сергій Тігіпко.

«Війну слід визнати війною»

Виступаючи перед делегатами з’їзду, Сергій Тігіпко зазначив, що оголосив було мораторій на критику влади, поки не минуть традиційні «сто днів», але більше не може мовчати з приводу кричущих недоліків управлінської політики. «Керівництво України ганебно провалило виконання поставлених перед ним завдань», — зазначив Тігіпко. Країну охопила найглибша за всю історію криза, промисловість фактично розвалена, інвестиційний клімат — на від’ємній позначці, боротьбу з корупцією так і не почато, а інфляція з’їдає усі заощадження працюючих.

Та найголовніший біль — це війна, що не припиняється вже кілька місяців. «Немає ніякої АТО, є справжня війна, і головне питання — питання миру — на сьогодні не вирішене», — наголосив Тігіпко. І додав: війна щодня обходиться Україні в 70 мільйонів гривень, причому сплачують за неї самі українці, і сплачують тричі: коли не отримують соціальну допомогу (її держава заморозила), коли стикаються з підвищенням цін і коли все більше витрачають на податки (зокрема, й на новий «військовий» податок). Війну слід завершувати, причому якомога скоріше. Бо кожен день збройних протистоянь — «це постріл у спину нашої держави», — резюмував політик.

«Вчитися жити в одній країні, прийнявши її розмаїття»

Але як зупинити війну? В першу чергу необхідно «консолідувати країну — всупереч планам Росії, яка хоче воювати на Донбасі руками самих українців». Слід навчитися жити в одній країні, єдиній та мирній, прийнявши її розмаїття і усвідомивши, що українці — різні, сказав лідер «Сильної України». Для цього слід провести справжню децентралізацію, а не впроваджувати її сурогат, приймаючи до того ж нову редакцію Конституції з посиленими повноваженнями Президента.

Друга умова для перемоги — підтримка професійної армії замість того, щоб призивати недосвідчених хлопців чи годувальників сімей. Третя — захист мирного населення, починаючи від організації гуманітарних коридорів і завершуючи підтримкою біженців та відновлення нормального життя на звільнених територіях. Четверта складова — пошук мирного вирішення ситуації. На думку лідера «Сильної України», нам слід зрозуміти, що без перемовин з Росією — хочемо ми того чи ні — встановити мир не вдасться. Перемога АТО не знизить загрозу ескалації, а тому нам потрібні переговори. Нарешті, п’ятий пункт — розвиток економіки: підтримка вітчизняного виробництва, робота над покращенням інвестиційного клімату, і обов’язково — боротися з корупцією.

«Завдання в тому, щоб виграти мир»

На питанні армії Сергій Тігіпко зупинився особливо детально. Він вказав на неприпустимість скеровування в зону АТО необстріляних юнаків, тоді як кадрові військові відсиджуються у штабах ЗСУ, МВС та СБУ. Політик також висловився за підвищення зарплати військовикам, що допомогло б залучити в їхні лави ветеранів спецназу. Лідер «Сильної України» закцентував також на прозорості держзакупівель в оборонній царині, аби був встановлений чіткий контроль за видатками на війну.

Але це тільки половина актуального завдання, пов’язаного з врегулюванням ситуації на сході. Друга частина роботи — це захист мирного населення, створення гуманітарних коридорів, облаштування таборів для біженців і — обов’язково! — відновлення інфраструктури скрізь, де територія вже звільнена від терористів. «Завдання не в тому, щоб виграти війну, завдання в тому, щоб виграти мир», — пiдсумував Сергій Тігіпко.

Партія нового зразка

На тлі цих потреб, нерозв’язаних завдань і безперервного болю, який переживає Україна, будь-якій політичній силі дуже важко зберегти до себе довіру. Власне, довіра до більшості партій підірвана давно. Але без розмаїття політсил не обійтися — саме вони репрезентують у сучасному світі демократичні методи управління, а альтернативи демократії на сьогодні ще нема, наголосив Тігіпко.

Відтак виникає попит на партії нового типу. Партії не загальнонаціональні, а локальні. Патріотичні, але не націоналістичні. Децентралізовані й побудовані «з низів», а не такі, якими управляють згори. Відкриті, прозорі та рівномірно представлені у регіонах. Саме такою є партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Вона боротиметься за втілення у життя усіх заявлених планів, будучи, за словами її лідера, тією ланкою, що з’єднає суспільство і владу.

Цього тижня партія провела свій перший з’їзд. Делегати розійшлися, щоб зустрітися за місяць і почати розробку стратегії, покликаної змінити країну. Зробити її сильною та єдиною, міцною та непереборною. Головне для цього — бути разом, відкинувши протиріччя. «Наш потенціал марнується, якщо ми роз’єднані», — підкреслив Сергій Тігіпко, закриваючи з’їзд.