«Чорна» хвороба

07.08.2014
«Чорна» хвороба

До Гвінеї вірус Ебола прийшов уже після Ліберії, проте саме в цій країні поки що найбільше загиблих. (з сайта voanews.com.)

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), кількість померлих від геморагічної лихоманки Ебола у країнах Західної Африки станом на 5 серпня сягнула 887 людей. Як повідомляє інформагенція «Рейтер», із них 358 загинуло у Гвінеї, 255 — у Ліберії, 273 — у Сьєрра-Леоне та один хворий — у Нігерії. При цьому понад 60 померлих були працівниками галузі охорони здоров’я й підхопили вірус від пацієнтів, яким намагалися допомогти або дослідити хворобу.

Вакцини проти вірусу геморагічної лихоманки, названої «на честь» річки Ебола, де 1976 року було вперше ідентифіковано цю хворобу, не існує. Як, власне, й лікування — за хворими потрібен особливий нагляд, але побороти лихоманку може лише власна імунна система. У 60 — 90 відсотках випадків вірус призводить до летального результату.

За оцінками ВООЗ, поширення епідемії вийшло з-під контролю. Проблема може безпосередньо зачепити й Україну. За даними Міністерства оборони, у Ліберії та Демократичній Республіці Конго нині перебувають 505 українських миротворців, які беруть участь у місіях ООН. Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко днями закликав Президента Петра Порошенка терміново повернути українських миротворців додому, поки епідемія в місцях їхнього дислокування не набула масового характеру. Тим паче, Ліберія, звідки цього разу поширився вірус, уже оголошувала про можливе закриття кордонів, та й інші африканські країни можуть вдатися до такого заходу з метою карантину. У Сьєрра-Леоне через епідемію оголошено надзвичайний стан.

За інформацією Держсанепідемслужби України, протягом останнього часу люди, які приїздили в Україну з ендемічних із цього захворювання країн, у контакті з хворими або тими, щодо кого є підозра на захворювання лихоманкою Ебола, не перебували.

У Європі випадків захворювання наразі не зареєстровано — повідомлення про пацієнта із симптомами лихоманки Ебола в іспанській Валенсії виявилося хибним. 75-річний іспанський місіонер Мігель Пахарес, який справді заразився вірусом Ебола, наразі перебуває у шпиталі в Ліберії. Із підозрою на цю лихоманку госпіталізовано і двох із п’яти його співробітників — місцевих черниць. Міністерства закордонних справ та оборони Іспанії шукають способи перевезти іспанця, який є медбратом і шість років працював у шпиталі у ліберійській столиці Монровії, на батьківщину.

А от до Америки смертельний вірус уже добрався — його виявили у двох громадян США, які повернулися додому з Африки. 59-річну Ненсі Райтбол, що працювала волонтером від релігійної організації у шпиталі в Ліберії, намагаються лікувати у місті Атланта. Стан 33-річного лікаря Кента Брентлі дещо кращий, ніж у жінки. Обом зараженим американцям даватимуть суміш антибіотиків, раніше випробувану лише на мавпах, яких медики зумисне заразили вірусом Ебола.

Міжнародні фінансові організації терміново виділяють для боротьби з лихоманкою в Західній Африці кошти, які будуть розподілені між урядами Ліберії, Сьєрра-Леоне та Гвінеї, а також ВООЗ. Зокрема, близько 200 мільйонів доларів планує спрямувати Світовий банк. Ще 60 мільйонів доларів готовий надати Африканський банку розвитку. Міністерство з питань економічного співробітництва та розвитку Німеччини оголосило про намір виділити на боротьбу з хворобою мільйон євро.

31 липня Всесвітня організація охорони здоров’я та лідери країн Західної Африки заявили про розробку спільного плану щодо боротьби з лихоманкою Ебола, який передбачає виділення 100 мільйонів доларів на оперативне реагування. За даними Бі-Бі-Сі, вже найближчим часом гроші спрямують на зарплати працівникам охорони здоров’я, інформаційну роботу для спростування чуток про хворобу «на місцях» та нагальні потреби хворих, які перебувають у медичних закладах. Стосовно чуток і забобонів, то місцеві мешканці протестують проти кремації померлих від хвороби. Як наслідок, більшість нових заражень відбувається під час прощання з померлим та похорону.

У довгостроковій перспективі кошти підуть на подолання економічних наслідків спалаху лихоманки Ебола та відстеження поширення хвороби.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>