Мистецтво бути владою

06.08.2014
Мистецтво бути владою

Мер Дніпропетровська Іван Куліченко вважає такі заходи доброю нагодою і на інших подивитися, і себе показати. (автора.)

На Дніпропетровщині відбулася доволі неординарна подія. Принаймні дотепер тут чогось подібного не бачили. Назвали її літньою школою місцевого самоврядування, організаторами якої стали неурядова організація «Центр громадянських ініціатив» та представництво фонду Фрідріха Науманна.

У навчанні взяли участь 28 громадських активістів зі східних областей України, з ними ділилися своїми знаннями і досвідом практики місцевого самоврядування, лідери громадських команд та керівники проектів, а також публічні особи Ігор Коліушко, Віталій Загайний, Сергій Квітка, Мар’яна Малачівська — Данчак, Тарас Плахтій, Олексій Кучеренко.

«Тiльки практичний підхід та ефективні прикладні завдання, жодної «голої» теорії — така наша позиція, — наголошує керівник Центру громадянських ініціатив Віталій Загайний. — Завдання школи — передати знання та навички в окремих аспектах місцевого самоврядування, командної проектної діяльності, сформувати тісні горизонтальні зв’язки між учасниками школи для подальшої ефективної співпраці. По суті, учасники школи їдуть додому зі вже готовими проектами та виробленим алгоритмом дії».

«Ця літня школа є прикладом того, як можна вдало поєднувати отримання нових знань і змістовно відпочити, поспілкуватися у неформальній обстановці. При цьому ми отримали чимало корисної інформації зі сфер соціологічних досліджень, місцевого самоврядування, проектного менеджменту», — розповів «Україні молодій» лідер громадської організації «Нове майбутнє» з Одеси Антон Заградкін.

«Літня школа місцевого самоврядування як для мене стала заходом надзвичайно корисним, — вважає і Ольга Дружко з Полтави. — Особливо цікаво було почути про досвід німецьких колег від координатора програм Фонду Фридріха Науманна в Україні пані Маріам. А ще ми на власні очі ознайомилися з роботою дніпропетровської міської ради».

Вінцем літньої школи стало спілкування її учасників iз міським головою Дніпропетровська Іваном Куліченком, який розповів про особливості організації місцевого самоврядування в обласному центрі, структури місцевої влади, про діяльність регіонального відділення Асоціації міст України.