Сигнальна війна

06.08.2014
Сигнальна війна

Так поляки їдять яблука «на зло Путіну». (з сайта cameralabs.org.)

Зашморг санкцій навколо російських можновладців та підприємств неухильно затягується. Хоча і досі Захід залишає Кремлю досить великий простір для маневру, адже до найбільш болючого — енергетичного — сектору російської економіки обмежувальні заходи поки що не застосовано. І не так через те, що ЄС та США ще мають надію «вмовити» Путіна схаменутися і припинити агресію щодо України, як через надто велику залежність Європи від російських енергоносіїв.
Хоча останні дії навіть таких вірних друзів Москви, як Берлін, доводять: рубікон перейдено, і до західних лідерів не лише на словах дійшло усвідомлення того, що інколи заради збереження певних цінностей і світового порядку доводиться йти на жертви.

Коридор на замку

Утім Кремль іще також не сказав своє останнє слово. І йдеться не про воєнне вторгнення в Україну, загроза якого залишається високою, а про «алаверди» західним санкціям зі свого боку. Зрозуміло, що такі «кроки у відповідь», як заборона деяким американським сенаторам в’їздити на територію Росії, навряд чи можуть серйозно дошкулити США. А от, скажімо, заборона іноземним літакам пролітати над територією РФ, до якої погрожує вдатися російська авіаційна влада, — інша річ.

Як повідомляє російська газета «Вєдомості», в уряді РФ вивчають можливість закрити для європейських авіакомпаній транзитний транссибірський коридор. Цей повітряний шлях авіаперевізники використовують для скорочення відстані та вартості польоту з Європи до країн Східної Азії. Найбільші користувачі коридору — «Люфтганза», «Брітіш ейрвейз» та «Ейр Франс». Збитки, яких завдасть цим компаніям закриття транссибірського коридору, обчислюються мільярдами євро.

Щоправда, від такого рішення постраждає й головна російська авіакомпанія — «Аерофлот», яка отримує від транзитерів за використання транссибірського коридору близько 300 мільйонів доларів на рік.

Образилися в Кремлі і на Японію, уряд якої вчора на своєму засіданні ухвалив рішення про запровадження чергового пакету санкцій проти Росії. Як зазначається на сайті японського МЗС, санкційний список поповнили дві кримські компанії — «Чорноморнафтогаз» та «Феодосія» — і 40 прізвищ фізичних осіб, «причетних до дестабілізації в Україні та анексії Росією Криму».

У відповідь Росія відклала заплановані на рівні заступників міністрів російсько-японські консультації.

Їж яблука на зло Путіну!

Від накладеної Россільгоспнаглядом заборони на ввезення в Росію цілої низки продовольчих товарів, зокрема фруктів та овочів, уже помітно постраждала Польща (а ще раніше — Бельгія). Учора польський уряд на своєму засіданні обговорював питання звернення до влади Євросоюзу з проханням про компенсацію втрат, яких зазнає економіка через урізання торговельних відносин із Росією.

А тим часом у Польщі триває масовий флешмоб під назвою «Їж яблука на зло Путіну». Урядовці, дипломати, прості громадяни масово фотографуються з яблуками і викладають фото в соціальні мережі з відповідним підписом, висловлюючи таким чином протест проти рішення Россільгоспнагляду. Долучилися до акції й працівники посольства України у Варшаві.

За підрахунками міністерства сільського господарства Польщі, щоб урятувати яблука, які тепер не продадуть у Росію, від гниття, кожен поляк до кінця року повинен придбати їх по 15 кілограмів.

Німці не тренуватимуть російських військових

Окрім того, Москва планує подати судовий позов проти німецького військового концерну «Рейнметалл», який розірвав контракт із Росією на будівництво в Нижегородській області міжвидового полігону «Муліно». Як зазначає «Німецька хвиля» з посиланням на представників міністерства оборони РФ, умовами контракту передбачено штрафні санкції в разі його дострокового розірвання.

Усне розпорядження призупинити реалізацію угоди на будівництво в Муліно центру бойової підготовки для російської армії міністерство економіки ФРН видало ще в березні — на тлі подій в Україні. «У ситуації, яка склалася, федеральний уряд не вважає припустимим експорт до Росії обладнання для центру бойової підготовки», — заявили тоді в міністерстві.

За умовами угоди, укладеної на початку 2011 року, центр мав бути введений в експлуатацію з червня 2014-го. За інформацією німецьких ЗМІ, на обладнаному за останнім словом техніки тренувальному комплексі-полігоні щороку могли б проходити навчання 30 тисяч вояків танкових та мотострілкових військ.

Рішення, ухвалене в березні, було попереднім, і вже тоді обурило Москву (де від канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка завжди була в добрих стосунках із президентом РФ Володимиром Путіним, чекали більш приязної поведінки). Насправді навіть після запровадження санкцій третьої хвилі, які забороняють державам Євросоюзу торгувати з Росією будь-якими видами озброєння чи військових послуг, німецький концерн не зобов’язаний відмовлятися від контракту на будівництво полігону. Адже на угоди, укладені раніше, дія санкцій не поширюється — саме через це Франція вперто не збирається розривати з Росією контракт на постачання військових гелікоптероносців «Містраль».

Проте в Берліні вирішили, що в даному випадку про тонкощі трактування обмежувальних заходів не йдеться, і мінекономіки ФРН остаточно анулювало виданий раніше «Рейнметаллу» дозвіл на спорудження центру бойової підготовки в Муліно. Німецькі оглядачі вважають це рішення «політичним сигналом» Берліна Москві — мовляв, на заступництво Меркель перед Брюсселем можете більше не розраховувати.

Щоправда, в міноборони Росії вже заявили, що такий «недружній крок» не вплине на добудову центру, який готовий на 90% і відкриється у вересні. Натомість у Німеччині наголошують: під ембарго потрапила ще не поставлена в Росію частина проекту, без якої високотехнологічний полігон не можна використовувати. За даними «Німецької хвилі», йдеться, зокрема, про програмне забезпечення, без якого весь тренувальний комплекс втрачає сенс.

На нейтральній смузі

Учора про розширення санкцій проти Росії оголосила Швейцарія, що не входить у ЄС: список осіб та фірм, які не зможуть вести бізнес у країні, поповнили ще 26 фізичних осіб та 18 компаній, причетних до анексії Криму та дестабілізації в Україні. Хоча про «третю хвилю» в даному випадку не йдеться.

Раніше долучитися до санкцій, запроваджених проти Росії державами Євросоюзу, Швейцарію закликала Німеччина. Але Берн постійно наголошує на своєму історичному нейтралітеті, тим паче тоді, коли саме швейцарський президент головує в ОБСЄ. За словами міністра економіки країни Йоганна Шнайдера-Аммана, запровадження проти РФ санкцій, аналогічних європейським, «вплинуло б на можливість Швейцарії відігравати посередницьку роль у конфлікті в Україні».

Хоча оглядачі вважають, що значну роль відіграє і побоювання «ефекту доміно» — падаючи, великі російські компанії можуть потягнути за собою й багатьох швейцарських партнерів.

А ТИМ ЧАСОМ...

Через санкції США та ЄС Росії доведеться збільшити податки. Як заявив учора на нараді прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, проект бюджету на наступний рік має враховувати поточний стан російської економіки на тлі негативних наслідків санкцій Заходу. Глава уряду визнав, що російські компанії і банки вже мають проблеми із зовнішніми запозиченнями, і «поточна ситуація не сприяє» надходженню інвестицій.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>